Quantcast

ORF1 začne s Euro 2008 vysílat v HDTV

| Tisk

logo Za tři měsíce zahájí rakouská veřejnoprávní ORF vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Program pod názvem ORF1 HD odstartuje 7. června 2008 v den zahájení fotbalového šampionátu Euro 2008. ORF tuto významnou sportovní událost poprvé nabídne divákům i v high definition TV.

ORF bude v HD vysílat všechny fotbalové přenosy Euro 2008 včetně komentátorských vstupů ze studia. Program bude šířen ve standardu 720p (1280x720) v kompresním formátu MPEG-4/AVC s vícekanálovým zvukem. ORF již jedná s kabelovými operátory ohledně zařazení programu do programového rastru. Dnes je již známo, že HD kanál rakouské televize bude vysílat přes satelit Astra na pozici 19,2°E, kde se již vysílají i stávající programy ORF. Na kterém transpondéru bude HD program šířen zatím nebylo sděleno a bude upřesněno krátce před startem.

HDTV kanál bude veřejnoprávní médium z důvodu omezení vysílacích práv na satelitu kódovat systémem CryptoWorks. Pro příjem proto budou rakouské domácnosti potřebovat satelitní set top box s integrovaným dekodérem CryptoWorks nebo přijímač se slotem (sloty) Common Interface (přístupové rozhraní), do kterého se vloží externí modul CryptoWorks s příslušnou dekódovací kartou. ORF pro sledování plánovaného HD kanálu doporučuje DVB-S2 přijímač, který bude schopen přijímat i modernější a úspornější formát MPEG-4 (H.264/AVC) a kvůli protikopírovací ochraně HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) mít i rozhraní HDMI (přes analogové propojení bude mít divák černou obrazovku). Doporučuje se vhodná zobrazovací jednotka s označením HD Ready, ještě lépe HD ready 1080p.

logo Fotbalem vysílání ORF v HD neskončí. Televize plánuje vysílat v tomto obrazovém formátu blockbustery a televizní seriálové hity. Diváci se mohou těšit na seriály jako CSI, Monk a Dr. House. Cílem je přinést denně jeden pořad ve vysokém rozlišení. V budoucnu ORF hodlá HD využít i pro přenos dalších sportovních událostí a pořadů kulturního významu - např. Novoroční koncert a další. V dalších letech se ORF chce soustředit na produkci a rozšíření pořadů v HDTV.

Vysílání rakouské ORF ve vysokém rozlišení se může stát novým motorem rozvoje vysílání a příjmu v tomto formátu. Začátkem letošního roku v HD na CS Linku skončila česká TV Nova, která se finančně nechtěla podílet na vysílání v tomto formátu a také německé nekódované komerční televize Sat.1 a Pro Sieben mediální skupiny ProSiebenSat.1, která se rozhodla raději zkvalitnit SD distribuci o rozšíření programů v širokoúhlém formátu. Tyto německé televize podle odhadů v HD sledovalo jen 150 tisíc německých domácností.

Kanál ORF1 HD může vyvolat zájem o dekódovací karty i mimo území Rakouska (nejen z řady německých domácností). Po sportovních přenosech ve vysokém rozlišení je velká poptávka a ORF bude jednou z mála neplacených televizí, která tyto zápasy bude vysílat bez poplatku i v HD (podobně jako švýcarská SRG SSR na kanále HD Suisse).



HD vysílání ORF je vcelku odvážným krokem - německé veřejnoprávní kanály ARD a ZDF plánují zahájit pravidelné vysílání v HD kvalitě až se zahájením Zimních Olympijských her ve Vancouveru v roce 2010. Do té doby hodlají HD formát příležitostně testovat (podobně jako v září 2007 během veletrhu IFA s programem Eins Festival). Kulturní kanál Arte zahájí HD vysílání již příští rok.

Řádné HD vysílání bylo v Evropě odstartováno na podzim roku 2004. Volně vysílaných programů v HDTV je zatím poměrně málo. Kvalitní nabídku v high definition TV nabízejí někteří provozovatelé placené satelitní TV.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články