Quantcast

SmarGo SmartReaderPlus - USB čtečka čipových karet

| Tisk

obrázek Na našem trhu se objevil velmi zajímavý produkt, který by mohl zajímat majitele různých čipových karet. Zařízení Smargo SmartReaderPlus se používá jako USB čtečka čipových karet nebo jako programátor typu Phoenix.

Smargo SmartReaderPlus je založen na výkonném ATMEL ARM 91 procesoru. Obsahuje integrovaný FTDI převodník z USB portu na sériový RS232 port a programátor Phoenix. Vzhled zařízení působí velmi elegantním dojmem a vypadá jako širší flash disk. Čipové karty se zasouvají do boku zařízení.

Nové typy počítačů již dnes běžně neobsahují sériový port, takže připojení klasického programátoru Phoenix není díky absenci portu RS232 možné. Je sice možné dokoupit do počítače PCI kartu obsahující sériový port nebo použít externí převodník USB/RS232.

Takovéto řešení však znamená v mnoha případech řadu komplikací. K napájení čtečky čipových karet Smargo SmartReaderPlus se používá USB port. Takže odpadá napájecí adaptér, který byl nutný u klasického sériového programátoru Phoenix.

Smargo SmartReaderPlus umožňuje komunikaci s různými typy karet s frekvencemi 3.20, 3.43, 3.69, 4.00, 4.36, 4.80, 5.34, 6.00, 6.86, 8.00, 9.61, 12.0 a 16.0 MHz.

Pro toto zařízení jsou k dispozici ovladače pro operační systémy Windows 2000, XP, Server 2003, Vista (x86 a x64) a Linux. Zařízení však nemusíte připojit jenom k počítači. Díky podpoře platformy Linux umožňuje připojení i k populárních multimediálním přijímačům Dreambox, které mají USB port.

Na webu prodejce tohoto zařízení firmy OLMI servis a i na oficiálních stránkách holandského distributora Satellietland Satellite TV & Multimedia naleznete ovladače nejen pro výše uvedené platformy Windows, ale také i pro přijímače Dreambox 7020 a 7025.

Neméně zajímavou možností je připojení Smargo SmartReaderPlus k USB HUBU a tak vzniku kaskádování více těchto zařízení na jednom portu Dreamboxu.

Praktické zkušenosti

Smargo SmartReaderPlus jsem úspěšně nainstaloval na PC s operačním systémem Windows XP SP2. Bylo pak možné použít řadu aplikací sloužící na čtení/programování čipových karet.

Další zkouška byla provedena připojením Smargo SmartReaderPlus k USB portu přijímače Dreambox 7025. Tento luxusní dvoutunerový multimediální přijímač má integrovány dvě čtečky čipových karet. Pokud jste majiteli více čipových karet (např. TaT, Gital, Skylink atd.) musíte řešit problém s jejím připojením.



A řešením je právě použití čtečky čipových karet Smargo SmartReaderPlus. Po provedení instalace příslušných ovladačů a restartování přístroje byla tak k dispozici třetí čtečka čipových karet. Nesmíme však zapomenout na konfiguraci vašeho cardserveru v přijímači.

Není problém k přijímači připojit HUB s několika USB porty a počet čteček čipových karet narůstá s počtem USB portů. Takovéto kaskádování samozřejmě předpokládá, že majitel takového přijímače jako je Dreambox má pokročilé znalosti co se týká nejen jeho ovládání a architektury firmwaru, ale i základní znalosti operačního systému Linux a konfigurace sítě.

Pomocí počítače je možné rovněž provést upgrade čtečky čipových karet Smargo SmartReaderPlus a získat tak další nové funkce.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OLMI servis, Vltavská 2A, Brno (www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto zařízení.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články