Quantcast

Raketa Zenit vynesla satelit Amos 3

| Tisk

start Z kazašského kosmodromu Bajkonur byl dnes na geostacionární dráhu vynesen nový telekomunikační satelit Amos 3. Družice byla vynesena nosnou raketou Zenit 3SLB v 8:00 hodin místního času (5:00 času GMT, tj. 7:00 hodin středoevropského letního času).

Informovala o tom dnes společnost Spacecom a dodala, že došlo již ke dvěma stupňům separace. Poslední krok separace bude proveden několik hodin po vynesení družice a Amos 3 zaktivuje solární panely a antény a začne komunikovat se zemskou stanicí. Během následujících týdnů budou provedeny první technické testy satelitu a po jejich úspěšném dokončení předá dodavatel satelitu Israel Aerospace Industries družici firmě Spacecom. Nový moderní aparát Amos 3 byl zhotoven a dodán za pouhých 2,5 roku od objednání satelitu.

Umístění satelitu Amos 3

Amos 3 bude zaparkován na orbitální pozici 4 stupně západně, kde jsou již umístěny satelity Amos 1 a Amos 2. Tato družice ještě více posílí komunikace, vysílání a širokopásmové služby v regionu středovýchodní Evropy a Středního Východu a také poskytne komunikace mezi Středním východem a východním pobřeží USA.

Kapacita, pokrytí a poslání satelitu

Hlavním úkolem Amos 3 bude zajistit náhradní kapacitu za dosluhující družici Amos 1, která slouží od roku 1996. Amos 3 bude mít 12 transpondérů v Ku pásmu každý se šířkou pásma 72 MHz s přepínatelnými svazky pro globální pokrytí. Amos 3 bude mít v Ku pásmu 3 svazky - evropský (EU beam), svazek pro Střední východ (ME beam) a americký (US beam).


obrázek
▲ Obr č. 2 - Amos 3 - EU Ku beam (evropský svazek)

V evropském svazku bude hlavní zóna pokrytí nasměrována na Ukrajinu, Moldavsko a Rumunsko. V těchto krajinách bude EIRP dosahovat hodnoty okolo 56 dBW a pro příjem bude postačovat parabola skutečně velmi malých rozměrů (průměr méně než 50 cm). EIRP okolo 54 dBW bude v ostatních zemích Balkánu, Bělorusku, na Slovensku a na Moravě. V Čechách je nutné počítat s EIRP okolo 50 dBW, což představuje příjem s parabolou od průměru 60 cm.


obrázek
▲ Obr č. 3 - Amos 3 - ME Ku beam (svazek Střední východ)

Druhý svazek (Střední východ) je určen především pro potřeby izraelské satelitní placené televize YES (CA Videoguard). V hlavní zóně bude EIRP okolo 53 dBW.


obrázek
▲ Obr č. 4 - Amos 3 - US Ku beam (svazek USA)



Třetí svazek (americký svazek) pokryje východní pobřeží USA. EIRP v hlavní zóně zde bude až 52 dBW.


obrázek
▲ Obr č. 5 - Amos 3 - fixed Ka beam (pevný svazek)

Amos 3 bude mít dva 500 MHz transpondéry v Ka pásmu s EIRP 54 dBW a poslouží mj. pro přístup k obousměrnému rychlému internetu ze satelitu.

"Úspěšný start Amos 3 je důležitým milníkem pro Spacecom a pro naše partnery, kteří mají dlouhodobé smlouvy," řekl během startu Amos 3 David Pollack, prezident a CEO společnosti Spacecom, provozovatel satelitů Amos. "Satelit bude našim zákazníkům poskytovat rozšířené pokryté a služby v daném regionu a rozšířený provoz a růst výnosů."

redakce





Reklama




Vybrané články