Quantcast

Třetí transpondér CS Link již v testovacím provozu

| Tisk

logo Satelitní platforma CS Link dnes krátce po poledni zaktivovala svůj v pořadí již třetí transpondér. Nový multiplex je v provozu na satelitu Astra 1E, podobně jako druhý transpondér této služby.

Aktuálně se zde vysílá jen testovací TV obrazec (viz. obrázek).

Technické parametry:

logo satelit: Astra 1E (23,5°E)
kmitočet: 11,876 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4

identifikace.: Test 1
service ID: 13100
video PID: 2816
audio PID: 2817
kódování: žádné

Datový tok testovacího kanálu byla v době vydání článku 4,12 Mbit/s při rozlišení 720x576 se zvukem 192 kbit/s. V novém paketu je ještě jedna pozice - test 2 u které ale zatím nejsou připojeny video a audio bit rate.



Pro příjem nového multiplexu CS Linku je nutné to nejpodstatnější: provést naskenování výše uvedeného kmitočtu (transpondéru). Universální obecný návod: Menu Instalace - Ruční vyhledávání - zadání kmitočtu, polarizace, symbol rate (SR) a případně i FEC (nebo volba auto). Jak konkrétně provést ruční ladění transpondéru najde satelitní divák v návodu satelitního set top boxu.

Třetí transpondér CS Linku je v provozu z mobilního uplinku, který byl do areálu České televize (ČT) na Kavčích Horách dopraven koncem minulého týdne - v pátek kolem poledne. Úkolem mobilního uplinku je šířit minimálně jeden nový multiplex CS Linku. Mobilní vysílací vůz je totiž schopen vysílat až na dva transpondéry.

Na novém transpondéru CS Linku se objeví mimo jiné nový placený kanál SPORT5, který startuje již v pátek 2.5.2008. První měsíc bude vysílat nekódovaně. Poté jej budou moci přijímat jen diváci, kteří si jej objednají. Jaké další programy na třetím transpondéru CS LINKu se objeví zatím není známo.

Aktuálně je na pozici 23,5°E na satelitech Astra 1E a Astra 3A v provozu celkem 5 transpondérů, které přenášejí (či budou vysílat) české a slovenské programy ze satelitu. Vedle dvou multiplexů CS Linku je zde v provozu i jeden transpondér SkyLinku a na samostatném transpondéru s datovými službami vysílá hudební a lifestylová TV Óčko.

ČTĚTE TAKÉ: Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články