Quantcast

CS Link se oficiálně rozšiřuje o třetí transpondér

| Tisk

logo Česká satelitní platforma CS Link se oficiálně rozšiřuje o třetí transpondér. Oznámila to lucemburská společnost SES Astra, provozovatel úspěšných satelitních pozic Astra. Nová kapacita třetího transpondéru poslouží pro rozšíření bezplatné i placené nabídky.

Paket CS LINK je co do počtu aktivních karet největší satelitní službou v České republice. Podle údajů z konce února letošního roku je v provozu celkem 400 tisíc aktivních karet od společností GITAL a TRADE and TECHNOLOGY. Probíhající přechod na digitální pozemní vysílání v ČR předpovídá službě další rychlý růst počtu zaktivovaných karet.

CS Link přenáší celkem 25 televizních a 11 rozhlasových programů na satelitní pozici 23,5°E. Tato orbitální pozice se satelity Astra 3A a Astra 1E je určena pro DTH příjem a slouží pro střední Evropu, země Beneluxu a pro DTC (distribuce do kabelových sítí) pro německý trh. Pozici 23,5°E v Beneluxu, České republice a na Slovensku na konci loňského roku přijímalo celkem 700 tisíc domácností a dalších 1,7 miliónu domovů v těchto zemích přijímá programy prostřednictvím kabelových sítí. Zjistil to nedávný průzkum SES Astra Satellite Monitor, konec roku 2007 (Satelitní monitoring SES Astra).

"Naše pozice 23,5°E se stala důležitým slotem pro Benelux a středoevropské broadcastery a zamýšlíme rozvinout tuto novou pozici na dalších trzích," říká Alexander Oudendijk, Chief Commercial Officer ze společnosti SES ASTRA. "Využitím jednoduchého technického zařízení, duo LNB, si mohou satelitní domácnosti výrazně rozšířit výběr mezinárodních nekódovaných programů a přijímat signály ze dvou pozic Astra, 19,2°E a 23,5°E. Smlouva na další transpondér pro CS link představuje další posilování pozice Astra ve střední a východní Evropě."



"Vybrali jsme si satelitní systém ASTRA z důvodu sousedství renomovaných vysílatelů a jeho znamenité pokrytí v České republice a v dalších evropských zemích," řekl Leoš Pohl, předseda představenstva společnosti Czech Digital Group za systémového integrátora služby CS Link. "Nová kapacita nám umožní další rozšíření platformy CS Link."

Nový transpondér CS Link je v provozu od úterý minulého týdne z mobilního uplinku umístěného v areálu České televize na Kavčích horách. Pojízdná vysílací stanice je připravena vysílat až na dva transpondéry. Třetí transpondér paketu CS Link je v provozu na satelitu Astra 1E (23,5°E), na kmitočtu 11,876 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S. V novém multiplexu se zatím vysílá jen nový český kanál SPORT 5. Během května bude v rámci promo akce vysílat nekódovaně, od června jen pro zákazníky placené nabídky.

ČTĚTE TAKÉ: redakce





Reklama




Vybrané články