Quantcast

Gital do června rozšíří nabídku o 4 programy a plánuje HDTV

| Tisk

logo Do června letošního roku se programová nabídka mladšího a rychleji rostoucího distributora dekódovacích karet pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu, společnosti Gital, rozšíří o 4 nové placené programy. Dva z nich již na CS LINKu vysílají - motoristický program Sport 5, který v rámci promo akce vysílá po celý tento měsíc nekódovaně a první český erotický kanál LEO TV, který již od poloviny dubna testuje pro omezený okruh karet diGITALlink (VIP karty). Další dva nové kanály se stanou exkluzivní součástí nabídky Gitalu do konce května. O jaké programy půjde prozradil v exkluzivním rozhovoru pro server parabola.cz Leoš Pohl, jednatel společnosti Gital. Vedle čtyřky nových placených programů se nabídka Gitalu do léta rozšíří minimálně o jeden další program.

Začátkem letošního roku jste se stal jednatelem společnosti Gital, jednoho z distributorů dekódovacích karet pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu. Uběhlo 100 dnů ve Vaší funkci jednatele. Jak je hodnotíte?
Myslím si, že se mi postupně daří plnit všechny cíle, které jsem si předsevzal. Byla provedena restrukturalizace společnosti, přehodnoceny cíle a taktické úkoly. Došlo k výběru našich dlouhodobých strategických partnerů. Hodnocení však by měli provést naši obchodní partneři a uživatelé služeb.

Od května začal Gital nabízet balíček programů pod názvem Géčko. Na zhodnocení Vašeho produktu na trhu je zřejmě ještě velmi brzy. Přesto: jaké jsou první ohlasy na balíček od Vašich uživatelů a prodejců po prvním týdnu?
Géčko považujeme za doplňkovou službu, nikoliv hlavní byznys jako je tomu u našich konkurentů. Výsledky již po týdnu bohatě předčily naše očekávání a jsme příjemně překvapeni. Hodláme proto tuto službu nadále intenzívně rozvíjet.

Budete Géčko v nejbližší době rozšiřovat o další programy?
Samozřejmě.

O jaké programy půjde a kdy se jich diváci dočkají?
logo Novinkou bude zařazení programů největšího středoevropského producenta kabelových a satelitních programů IKO RTL. Z jeho produkce uvedeme program „film+“. Jedná se o nejsledovanější filmový kanál na kabelových a satelitních sítích v ČR. Je 24hodinový, plně dabovaný do češtiny a je nejpestřejší nabídkou světové filmové tvorby z období od konce 80. let až po současnost.

logo Další novinkou, uvedenou v jedné z premiér na našem kabelovém a satelitním trhu z produkce IKO RTL, bude program dokumentárních filmů „DoQ“. Tento nový program uvádí biografie významných historických postav, celebrity bez cenzury, dokumenty o vynálezech a XXI. století a řada dalších 24 hodin plně v češtině denně.

Další novinkou v naší programové nabídce, kterou již od dubna testujeme, bude první český erotický program „LEO TV“, který začneme nabízet od 1. června.

logo Další program, který připravujeme ještě do prázdnin, si ponecháme jako překvapení.
O všechny tyto programy bude rozšířeno Géčko bez jakýkoliv registračních poplatků za původní cenu 200 Kč měsíčně a to již na přelomu tohoto a příštího měsíce.

Budou tyto placené programy společné s konkurenčními distributory karet?
Nové programy budeme distribuovat v rámci paketu CS LINK. Tyto nové programy budou na této pozici dostupné pouze pro vlastníky karet Gital.

Kdo bude distribuci nových placených programů pro Géčko zajišťovat?
Pro rozvoj placené televize je pro nás velice významná strategická spolupráce s mediální skupinou GES Media Asset, kam patří i TV Prima, síť rádií HEY a další mediální aktivity.

Budou nové placené stanice dostupné i systémem a la carte?
Naším cílem je nabízet nové programy nejenom v balíčku a i formou a ´la carte a to pokud možno od samého začátku.

Kde se nové placené programy budou vysílat? Na třetím transpondéru CS Linku?
Ano, na třetím transpondéru CS LINK ASTRA 1E na pozici 23,5 stupně východně, Transponder: 3.209, downlink freq.: 11,876 GHz, Vertical zajistí společnost Bohemia Connect ve spolupráci s Czech Digital Group.

Kolik programů by mělo mít Géčko do konce letošního roku?
Máme svůj předpoklad, který však nyní nehodláme zveřejňovat. Počet programů bude závislý na rozvoji služeb naší konkurence. Chceme být vždy minimálně o krok vpředu.

Třetí transpondér CS Linku může přinést i očekávané zlepšení technické kvality stávajících nabízených programů – například TV Nova. Dočkáme se nějakých změn?
Zlepšení kvality TV Nova a HBO jsme připravovali pro naše diváky již dříve. Bohužel zbývající kapacita druhé transpondéru CS LINK byla zabukována slovenskou společností TRI R (spolupracující s naší konkurencí) a bohužel do dnešní doby není využívána a není zájem ji poskytnout přechodně pro zkvalitnění vysílání našich programů. Pro zlepšení kvality námi vysílaných programů proto můžeme využít až třetí transpondér. Jakmile nám to technické podmínky uplinku umožní, provedeme nutné změny vedoucí ke zkvalitnění našich služeb. Tak abychom mohli dostát tomu, že CS LINK je v českém satelitním vysílání synonymem nejvyšší kvality.

mobilní vysílací vůz Třetí transpondér platformy CS Link přináší jistě radost všem satelitním divákům – mohou se těšit na nové programy. Na druhou stranu je řada satelitních diváků dodnes zklamaná z toho, že program TV Nova HD koncem ledna letošního roku ukončil na CS Linku zkušební vysílání. Je šance, že Nova HD zde bude opět vysílat?
Ukončení vysílání TV Nova HD na druhém transpondéru CS LINKU nebylo jen v důsledku nedostatku satelitní kapacity, ale především nezájmu provozovatele pokračovat v této službě na satelitu. Zda TV Nova HD obnoví svoje vysílání na satelitu, záleží teď jen čistě na ní a ochotě hledání obchodního modelu spolupráce se satelitním operátorem.

Plánuje Gital do své nabídky i některý z placených programů ve vysokém rozlišení?
Ano samozřejmě. Ve svých plánech máme vysílání placených programů ve vysokém rozlišení a to relativně již velmi brzo. Bohužel Česká a Slovenská republika je příliš malým a relativně stále málo rozvinutým trhem, aby tomu mohlo být v nejbližší době. Hledáme vhodné obchodní modely, abychom mohli svým předplatitelům nabídnout programy ve vysokém rozlišení co nejdříve.

Na nedávné konferenci o satelitním vysílání v rámci ČAEC se objevila zajímavá myšlenka – o nasazení HD vysílání do distribučních sítí. Zařazení HD obsahu prý tak mohou zásadně ovlivnit samotní zákazníci tím, že budou po operátorovi požadovat HDTV obsah. Pozorujete zájem zákazníků o HD vysílání a přístup k atraktivnímu obsahu ve vysokém rozlišení?
Ve shodě s jedním z diskutujících v panelu o satelitním vysílání zájem zákazníků je, ale bohužel není tak velký a intenzívní, aby byla překročena kritická mez pro nasazení programu takového standardu u nás. Není to však jen záležitost samotných diváků, ale i operátorů sítí, podmíněného přístupu a provozovatelů vysílání.

Nedávno jste oznámil zájem a záměr nabízet předplatné programů Viasat Explorer a Viasat History. Jak jednání pokračují a kdy se stanic dočkají zákazníci?
Věřím, že tomu tak bude již v letošním roce. Bohužel nezájem vlastníků satelitní modulace, kterou je konkurence, nám neumožňuje, aby tomu bylo již nyní.

Na druhou stranu jsme připraveni s konkurencí jednat o uvolnění některých našich programů pro vysílání na jejich kartách popřípadě v jejím balíčku. Z naší strany je to jen otázka vzájemné ekonomické výhodnosti a ochotě konkurence k jednání.



logo Začátkem června bude zakódován program Sport 5, který otevřel onen třetí transpondér CS Linku. Bude tento program dostupný pro klienty Gitalu od momentu zakódování satelitní distribuce programu?
I přes prohlášení naší konkurence, že motoristický program Sport 5 bude mít exkluzivně ve svém balíčku po dobu tří měsíců jen ona, mohu všem stávajícím i budoucím uživatelům služeb Gital sdělit, že ten kdo projeví zájem o tento program od okamžiku jeho zakódování, bude mu sledování Sport 5 naší společností umožněno.

PSALI JSME:
Podrobnosti o Film plus
Podrobnosti o Doq
Podrobnosti o Leo TV
Podrobnosti o Sport 5

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články