Quantcast

Na satelitu a v pozemním multiplexu se Z1 objeví ve stejný den

| Tisk

logo Už jen pár dní zbývá od oficiálního zahájení vysílání nové digitální zpravodajsko-publicistické televize Z1. Tím okamžikem se rozšíří DVB-T i do dalších regionů.

Když v dubnu 2006 získala První zpravodajská, a.s. digitální licenci pro zemské vysílání, v tu dobu se počítalo s tím, že v roce 2008 už stanice bude etablovaná na českém televizním trhu. Vstup však kvůli mnoha legislativním průtahům musela odložit.

Od té doby se změnila technologická mapa vysílacích platforem v Česku. Pokud ještě před rokem se považovalo satelitní vysílání jako doplněk, dnes už je to pro novou stanici nutnost. „Ano, od začátku budeme současně vysílat jak v zemském digitálním multiplexu, tak i na satelitu,“ říká serveru parabola.cz Martin Mrnka, generální ředitel Z1.

Ten opět potvrdil, že v této chvíli se vše připravuje na zahájení vysílání. Stát se tak má na přelomu května a června. Nyní se program odbavuje tzv. do zdi.

Z1 se ale dostane k divákům hned od začátku několika cestami. „Od začátku vysílání budeme pozemním digitálním signálem dostupní v oblasti Prahy a středních Čech, na Brněnsku, Ostravsku a Plzeňsku. Zasáhneme tak zhruba 30 % populace v ČR. Od podzimu nás mohou naladit diváci na Ústecku a postupně v dalších regionech. Náš signál bude šířen ale všemi digitálními cestami – přes satelit, kabel, IPTV a internet,“ říká Mrnka.

Nechce se však vyjadřovat k nastalé situaci s největším domácím kabelovým operátorem. UPC se opět vyjádřila, že se jí nelíbí zařazení Z1 do nejnižší tzv. povinné nabídky, tedy i do analogové digitální kabelovky. Stejný problém řešilo na začátku roku Óčko, kdy UPC vyřadilo stanici ze stále nejrozšířenější analogové platformy.



Mrnka o problému tzv. must carry nechce hovořit. Odkazuje na UPC. Tiskový mluvčí František Malina se však na přímé dotazy týkající se tohoto problému dosud nevyjádřil. Generální ředitel Z1 nezná ani odpověď na to, proč nakonec slovenská TA3 dočasně nevysílá v pražském multiplexu. „To je otázka na vedení této televize.“ Přitom se počítalo s tím, že TA3 bude do konce května vysílat i v zemském multiplexu a tu pak nahradí nová Z1.

Digitální televize Z1 se na satelitu objeví nekódovaně. Přesvědčila zahraniční produkce, že čeština je svým způsobem už kódovacím jazykem; a tak není důvod, aby Z1 byla dostupná pouze prostřednictvím karty. „Signál Z1 bude na satelitu Astra 1E 23,5° E. Další specifikace v tuto chvíli smluvně finalizujeme,“ říká Mrnka. Z1 slibuje, že jako digitální televize od začátku nabídne vysílání ve formátu 16:9.

Radim Novák





Reklama




Vybrané články