Quantcast

TVP zkušebně z dalších DVB-T vysílačů

| Tisk

logo TP EmiTel spolu s TVP spustil 9. dubna zkušební vysílání DVB-T v lubuském vojvodství. V něm pracují dva vysílače na objektech radiotelevizních vysílacích center Zielona Góra / Jemiołów a Żagań / Wichów. Vysílání z obou je vedeno v režimu SFN (Single-Frequency Network) na jednom kanále, a to kanále 45. To znamená, že provoz vysílačů je koordinován a svým dosahem se tyto vzájemně doplňují.

Obsah muxu je shodný jako v případě experimentálního vysílání v Poznani, Varšavě a Krakově, jen s tím rozdílem, že u TVP Info se vysílá gorzowská verze, a navíc je přidána TVP Polonia:

TV kanály v MUXu:
TVP 1, TVP 2, TVP Info Gorzów, TVP Historia, TVP Kultura, TVP Sport, TVP Polonia

Rozhlasové kanály v MUXu:
PR 1, PR 2 (klasik), PR 3

Programy jsou vysílány v kompresi MPEG-4 AVC / H.264 se zvukem v AC-3 (Dolby Digital).

Tisková mluvčí TVP (Polské televize) uvádí za dosah předpokládaného pokrytí celé lubuské vojvodství - to pro přiblížení našim čternářům je oblast ohraničená od západu hranicí s Německem, na jihu linií zhruba měst Żary, Żagań a Głogów, a na severu dálkovou dopravní magistrálou Varšava - Poznaň - Berlín (území mezi českou hranicí a jihem lubuského vojvodství je částí dolnoslezského vojvodství, čili pod administrací Wrocławi).

Specifikace vysílačů

Vysílač Wichów leží na sever od Żaganě a cca 110 km na sever od Tanvaldu, přesné zeměpisné souřadnice: délka E15°28'41'', šířka N51°44'54'', vyzářený výkon je 50 kW, a anténa je všesměrová.

Vysílač Jemiołów sice má mezinárodní notifikaci dle hlavního města lubuského vojvodství jako Zielona Góra, nachází se však severněji, něco západně od okresního města Świebodzin, cca 180 km severně od Tanvaldu. zem. souřadnice: Délka E15°16'41", šířka N52°20'51", vyzářený výkon je 17 kW, anténa je směrová, směry hlavních vyzařovacích laloků nebyly zveřejněny, dle tvaru území vojvodství se lze však domnívat, že směřuje na sever. Jemiołów i Wichów patří k vysílačům základní polské vysílací sítě, takže lze předpokládat, že jde o trvalá stanoviště.

Pokrytí

Emitel slíbil, že v nejbližších dnech zveřejní na svých stránkách mapy teoreticky předpokládaného dosahu obou vysílačů.

Umístění vysílačů

Poloha vysílačů a zejména vyzářený výkon 50 kW vysílače Wichów dává šanci experimentování s příjmem i na našem území ve vysoko položených lokalitách Jizerských hor, a zejména pak ve Frýdlantském výběžku. S nejvyšší pravděpobností, s výjimkou příhraničních míst s přímým nezastíněným výhledem ve směru vysílače se bude jednat o dálkový příjem, to znamená s kolísáním intensity signálu, a s potřebou výkonné antény, ještě lépe anténního systému. Pro zaměření antény lze použít eventuálně např.stávající analogový signál programu TVP1 z Wichowa na kanále 21 o výkonu 200 kW, dále pak ze stejného směru mohou dopadat kanály Jemiołowa: k32 TVP1 (800 kW), k29 TVP2 (1000 kW – v oblasti možného příjmu však se může na tomtéž kanále vyskytnou mux z Drážďan), a eventuálně pak ještě slabší k49 TVP Info Gorzów Wielkopolski a k26 Polsat (oba pouze 100 kW). V místech, kde lze nějaký z těchto polských analogových kanálů zachytit, má experimentování opravdu smysl. Navíc se v místech příjmu Wichowa u nás bude lze obvykle nadít již solidní nadílky programů vysílaných v DVB-T, a to většinou ještě 3 německých muxů a v místech neutopených horským terénem nebo věžáky budou na seznamech předvoleb set-top-boxu i programy českého muxu z Bukové hory.



Multiplex v MPEG-4

Pozor: Vysílání z Polska je v kompresi MPEG-4, a bude to vůbec poprvé, kdy se uskuteční příjem zahraničního vysílače v tomto standardu na našem území. Nelze tedy použít běžně u nás používané set-top-boxy pracující jen v MPEG-2! Problém s absencí praktických set-top boxů v rozumných cenových relacích, podporujících standard MPEG-4/H. 264, je i v samotném Polsku příčinou mnoha vzrušených debat a kritik, zvláště v těch regionech, kde občané plni zájmu nakoupili set-top-boxy MPEG-2, jenž z důvodů relativně nedávného rozhodnutí polských autorit zavést v zemi celoplošně MPEG-4, budou relativně brzy k nepotřebě. Jedná se o vysílač Wisła Skrzyczne příjímaný i na Ostravsku a Těšínsku, a vysílač velkého výkonu Rzeszów Sucha Góra u Krosna a vysílač Ležajsk, jež pokrývající podkarpatské vojvodství na hranici prešovského regionu.

Čím jej přijímat

Technicky nejvhodnějším a i cenově dostupným řešením u nás jsou set-top-boxy s CI slotem kompatibilním s transkodovacím modulem Neotion. U nás nejlépe Technisat MF-4T, z comb rovněž Technisat nebo i nejnovější Interstar 870 Xpeed CRCI, u tohoto Interstara však f/w vydávané od konce listopadu 2007. Set-top-boxy podporující standard MPEG-4 ve světě existují, jsou to značky hlavně Topfield, Thompson, zdařilé vyrábí rovněž Kaon, standardně jsou uzpůspobeny k příjmu jak formátu HD, který zatím není a nějaký čas nebude potřebný, tak i aktuálního dnes formátu SD. Poměr ceny k užitné hodnotě vyznívá však vysoce v jejich neprospěch. I v dalších „východních” zemích, v nichž většina území je již MPEG-4 SD pokryta, jsou to Litva a Estonsko, lze potkat řešení Technisatu s Neotionem nejčastěji. Nejlevnějším řešením jsou samozřejmě hybridní tunery na kartách pro PC, podporující i analog i MPEG-4 SD.

Tlak na místo v éteru bude motivovat zavádění MPEG-4 více a více. Zatímco v kompresi MPEG-2 lze v jednom muxu vysílat optimálně 3-4 TV kanály (další zvýšení počtu kanálů vede k snížení datových toků a tím zhoršení kvality přenosu), pro MPEG-4, pokud ve standardním formátu, je optimální 7 kanálů. Formát HD v MPEG-2 je realizovatelný stěží, a když, tam poze 1 kanál, a ve standardu MPEG-4 lze umístit na kanál cca 2 TV kanály HD. Požadavky vysílat některé programy v HD formátu povedou opět na preferenci MPEG-4. Jakmile však nabude MPEG-4 většího rozšíření a na trhu současně bude také bohatší nabídka set-top-boxů a televizorů podporujících MPEG-4, a jejich cena vzhledem ke budoucí konkurenci klesne, lze předpokládat že pak MPEG-4 začne vytlačovat MPEG-2 podobně jak dnes MPEG-2 vytlačuje analog. Tomu tak může být v horizontu cca i jen 3 let.

Co na závěr?

Především si vzít z polských překotných změn původních planů celoplošné digitalizce toto poučení: Všestranně počítat s vývojem do budoucna a na trh distribuovat především ty set-top-boxy nebo televizory, jež svou strukturou skýtají potenciální možnost vyrovnate se přechoden na vyšší standardy a způsoby přenosu ať softwarem at v podobě rozšíření o různé speciální moduly s podobnou funkcí jak dnes NP4-Neotion. I u nás by mělo má cenu kupovat set-top-boxy vybavené MPEG-4, pokud jejich cena klesne na přijatelnou úroveň. A také v tomto směru připravovat věřejnou osvětu, aby případný přechod na MPEG-4 byl hladký - u nás jej nakonec prosazuje hlavně CDG (Czech Digital Group).

Vladimír Kebrle





Reklama




Vybrané články