Quantcast

Prima TV spouští v Brně digitální vysílání

| Tisk

logo Česká komerční televize Prima dnes rozšiřuje pokrytí digitálním signálem do dalšího regionu. Od dnešního odpoledne (15.5.2008) naladí signál této stanice diváci v Brně a nejbližším okolí. Dnešní plánovaný start Prima TV serveru parabola.cz potvrdil Ladislav Pavlík, tiskový mluvčí Prima TV. Dodal, že v dopoledních hodinách ještě probíhají na vysílači poslední nezbytné technické přípravy. "Pokud vše proběhne podle plánů, zahájí Prima dnes zkušební vysílání," upřesnil L. Pavlík a dodává "řádné digitální vysílání Primy v Brně odstartuje 20. května 2008".

Společnost Czech Digital Group získala individuální oprávnění a kmitočtový příděl od ČTÚ na K59 z kóty Brno - Hády. "Vzhledem k tomu, že v této chvíli je připravena i distribuční a vysílací infrastruktura a dohodli jsme se s FTV Prima, že v Brně spuštíme v naší síti vysílání TV Prima," uvedl pro server parabola.cz Leoš Pohl, předseda představenstva společnosti Czech Digital Group (CDG), provozovatel sítě a dodává, že digitální signál Primy z Brna pokryje 6 procent populace Brna a širokého okolí.

Brněnský DVB-T multiplex CDG se bude v mnohém lišit od toho pražského. Na první pohled v odlišné programové nabídce. Síť Czech Digital Group bude v Brně šířit zatím jen program Prima TV a o rozšíření nabídky o další stanice se v tuto chvíli jedná.

"V této chvíli jsme blízko dohodě se Z 1 o jejich zařazení do našeho multiplexu v Praze a Brně. Vše záleží na dopravení signálu z jejich studia v Holešovicích na naši hlavní stanici na Kavčích Horách, které si Z 1 sama zajišťuje. Předpokládá, že start by mohl být kolem 22. května," upřesnil L.Pohl.

Společnost Czech Digital Group nepotřebuje pro Z1 jiná zvláštní povolení, protože tento provozovatel má řádnou licenci pro zemské digitální vysílání. "Jiná situace je v případě hudebního Óčka, které má v naší síti charakter převzatého vysílání. Zde jsme museli Radu požádat z tohoto důvodu změnu podmínek registrace v části rozšíření územního pokrytí. Současně finalizujeme smluvní vztahy. Jakmile obdržíme souhlas Rady. zahájíme vysílání i tohoto programu v našem multiplexu v Brně," přibližuje L.Pohl.

Vysílané programy, frekvence a pokrytí

Digitální multiplex společnosti Czech Digital Group (CDG) bude vysílat na K59 z vysílače Brno - Hády. V paketu se bude zatím vysílat jen program Prima TV, později se rozšíří o další stanice Óčko a Z1. Pokrytí digitálním signálem je znázorněno na následujícím obrázku.


pokrytí
▲ Obr č. 2 - Pokrytí digitálním signálem sítě Czech Digital Group (CDG) v Brně a okolí (K59)

Po Brnu digitálně zřejmě i v Ostravě a Plzni

V současné době má Czech Digital Group požádáno o individuální oprávnění a kmitočtový příděl na vysílání v Ostravě Hošťákovicích na K54 s předpokládaným pokrytím více jak 7% populace a v Plzni – Košutka na K52 s předpokládaným pokrytím kolem 2,5%.



"Současně jsme i v těchto případech požádali Radu o rozšíření územního pokrytí pro stanici Óčko. Předpokládáme, že provoz v těchto lokalitách by mohl být zahájen kolem 1. června," očekává L. Pohl z CDG.

Rozšiřování sítě z Prahy se zatím neúčastní programy, které jsou vysílány v pražské síti CDG - Public TV a Noe TV. Celkově by měl multiplex na síti Czech Digital Group v červnu pokrývat více jak třetinu české populace. Další rozvoj společnost připravuje na měsíc září a říjen letošního roku.

Síť Czech Digital Group

DVB-T multiplex Czech Digital Group do dnešního dne vysílal pouze v Praze a okolí na K46 z vysílačů Ládví, Strahov a Zelený Pruh. V pražském paketu se vysílají programy Prima TV, Óčko, Public TV, TV Noe a Rádio Proglas.

Vedle CDG provozuje DVB-T síť i společnost České Radiokomunikace v Praze, Brně, Ostravě, Domažlicích a v Ústí nad Labem s programy ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 Sport, TV Nova a okruhy Českého rozhlasu.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články