Quantcast

TV Prima začne vysílat v 16/9

| Tisk

logo Česká komerční televize Prima srovnává krok s ostatními českými celoplošnými kanály a zahajuje vysílání v obrazovém formátu 16:9. V pátek 30.5.2008 budou provedeny poslední technické úpravy na vysílací straně a o den později v sobotu dopoledne bude TV Prima vysílat ve všech digitálních distribucích první pořad v širokoúhlém formátu - Autosalon.

Relace Autosalon se doposud "v pravém" 16:9 vysílala pouze v DVB-T síti společnosti Czech Digital Group (CDG) v Praze a nově i v Brně. CDG využívala vlastní distribuci signálu Primy, která bude od soboty společná i pro ostatní digitální distribuce, včetně té satelitní v paketu CS Link na družici Astra 3A (23,5°E), na kmitočtu 12,525 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S. Divákům digitálních sítí se bude při vysílání pořadu v 16:9 podle nastavení automaticky přepínat set top box na příslušný formát. V analogových distribucích (pozemní vysílače, kabelové sítě) bude TV Prima vysílat v letterboxu - tj. při pořadech v 16:9 uvidí v horní i dolní části obrazovky černé pruhy, podobně jako u ČT1, ČT2 a TV Nova.

Termín zahájení vysílání TV Prima v 16:9 byl zvolen zřejmě záměrně - týden před zahájení fotbalového šampionátu Euro 2008, který společně pořádají Rakousko a Švýcarsko a Prima na tuto významnou sportovní událost drží vysílací práva. Euro 2008 se bude vysílat celé v 16:9 a Prima chce, aby všichni odběratelé digitálního signálu byli na 16:9 řádně připraveni. Pro koncové zákazníky se nic nemění. K problémům může dojít u menších kabelových operátorů, kteří doposud využívají starší profesionální DVB-S set top boxy Philips, které nestandardně zpracovávají formát 16:9 a ořezávají obraz ze stran.

TV Prima se doposud nasazení formátu 16:9 bránila a to především z důvodu technických problémů. TV Prima napájí analogové pozemní vysílače satelitním signálem z paketu CS Link. Starší modely digitálních přijímačů využívané na vysílačích neumožnily nasazení formátu 16:9. Jejich obměna, která proběhla v posledních týdnech, již umožňuje vysílat v 16:9.



Stanice Prima může v 16:9 vysílat vedle Autosalonu a Euro 2008 i další pořady. Například soap seriál Velmi křehké vztahy, který již v širokoúhlém formátu vyrábí. V 16:9 může vysílat i další pořady, které se již v tomto formátu vyrábějí a dodávají - např. Premier League a další.

Konkurenční česká TV Nova zahájila vysílání ve widescreen formátu v říjnu loňského roku u příležitosti spuštění nového zpravodajského zázemí stanice. 16:9 se zpočátku ani u této televize neobešel bez technických problémů.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články