Quantcast

TVB Television si vybrala satelit Eurobird 9

| Tisk

obrázek Společnost Television Broadcasts Ltd (TVB) z Hong Kongu si vybrala satelit Eurobird 9 francouzského satelitního operátora Eutelsat pro distribuci čínských programů napříč Evropou. TVB je jedním z největších producentů a distributorů čínských programů.

Poprvé se do Evropy vysílá celý balíček programů TVB - s vlajkovou lodí The Chinese Channel (TVBS Europe), specializovaný na dramata z Hong Kongu, lokální zpravodajství a událostí v čínské komunitě v Evropě. Nabídku TVB dále tvoří čtyři programy, které odstartovaly již v prvním kvartále letošního roku: TVBN - 24 hodinový zpravodajský kanál zahrnující informace z Hong Kongu a celého světa, TVB Entertainment News - zaměřená na zábavní zprávy z Hong Kongu, Koree, Japonska, Tchaj-wanu, Evropy a USA, TVB Classic - s nostalgickým obsahem a TVB Lifestyle specializovaný na módu, cestování a gastronomii.

Všechny programy TVB se vysílají do celé Evropy na satelit Eurobird 9 dceřinou společností Eutelsatu Skylogic z uplinku v Turíně. Signál 4 stanic TVB (TVBN, TVB Entertainment News, TVB Classic, TVB Lifestyle) je přebírán ze satelitu Eutelsat W5 (70,5°E), z kmitočtu 11,377 GHz, polarizace V, SR 7441, FEC 7/8, DVB-S.

Satelit Eurobird 9 na pozici 9 st. východně se stává v poslední době atraktivní pozicí pro řadu vysílatelů z celé Evropy ale i daleko za hranicemi starého kontinentu. Přes tuto družici vysílá například portugalská pay-tv platforma TVTel (dva DVB-S transpondéry, CA Conax), africká GTV (dva DVB-S transpondéry, CA Videoguard), německá distribuční síť Tele Columbus (2 DVB-S2 transpondéry, CA Conax + Videoguard), RRSat Global Network (1 DVB-S transpondér) a také nová maďarská placená televize Hello HD (2 DVB-S2 transpondéry, CA Conax).

obrázek V následujícím období se na tomtom satelitu očekávají významné změny - platforma TVTel se přesune na družice Hispasat 1C/1D (30°W), kde již působí i jiné portugalské služby jako ZON TV Cabo a Meo Satellite ale i španělská nabídka Digital+. Naopak se očekává vstup nových programů na 9°E v souvislosti se změnami a optimalizací vysílaných programů na pozici 13°E, tady satelitů řady Hot Bird.

S příslušným vybavením - duo LNB může satelitní divák přijímat obě pozice 13°E a 9°E zároveň z jedné paraboly. Důvodem k tomuto řešení je především vyprodání dostupné kapacity na 13°E a zvýšení cen za distribuci programů přes tuto druhou nejúspěšnější satelitní pozici v Evropě.

technické parametry příjmu programů TVB Television:


satelit: Eurobird 9 (9°E)
kmitočet: 11,823 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S
kompresní formát: MPEG-2
kódování: žádné

redakce





Reklama




Vybrané články