Quantcast

ČT si přeje pro plzeňský multiplex České Radiokomunikace

| Tisk

logo Ačkoliv Česká televize zrušila veřejnou obchodní soutěž na poskytovatele multiplexu 1, favoritem nadále zůstávají České Radiokomunikace.

Předpokladem je, že v období od 8. do 15. července 2008, což je termín podle Technického plánu přechodu, spustí ČT digitální vysílání z vysílače Krašov na Plzeňsku. „Pokud dojde k dohodě a na výstavbě a provozu multiplexu veřejné služby se nakonec skutečně budou podílet České Radiokomunikace, a. s., ČT předpokládá, že je tato společnost na takovém stupni připravenosti k zahájení vysílání, že je reálné spustit DVB-T multiplex veřejné služby (MPX1) pro západ Čech na 34. TV kanálu,“ říká serveru parabola.cz Ladislav Šticha, tiskový mluvčí České televize.

A to i přesto, že generální ředitel ČT, Jiří Janeček na základě jednoznačného doporučení výběrové komise zrušil veřejnou obchodní soutěž na poskytování služeb souvisejících s výstavbou a provozem MPX1. Česká televize podle Štichy jen využila svého práva soutěž zrušit.

Důvodem je, že ze zákona vyplývá, že přijetím nabídky kteréhokoliv uchazeče by byla povinna ČT akceptovat účastníkem navržené smluvní podmínky, a ty nejsou všechny v souladu s požadavky televize veřejné služby.“

Výběrová komise doporučila generálnímu řediteli ČT, aby už mimo rámec veřejné obchodní soutěže zahájil přímá jednání se společnostmi České Radiokomunikace, a. s. (ČRa) a Tri R, a. s. (Tri R) za účelem uzavření smluv o poskytování služeb souvisejících s výstavbou a provozem MPX1

Česká televize navrhla ČRa jednání o změnách v návrhu smlouvy, kterou společnost předložila v rámci zrušené obchodní soutěže. Nyní Česká televize čeká na stanovisko ČRa. O možném podílu společnosti Tri R a rozsahu a typu služeb se bude teprve jednat,“ objasňuje tiskový mluvčí ČT.

V současné době se řeší zahájení zemského digitálního vysílání ČT na Plzeňsku. Jak to ale bude vypadat v dalších regionech? Počítalo se, že na jihu Čech vznikne MPX1 začátkem září. „Další vývoj ovšem v tuto chvíli nelze závazně předjímat, záleží na výsledcích jednání.“



V zavádění MPX1 dochází už nyní k tzv. salámové metodě. Veřejnoprávní televize se zatím zaměřuje jen na Plzeňsko a ostatní regiony neřeší. „ČT věří, že existující problémy jsou řešitelné, a že bude možné zahájit DVB-T vysílání MPX1 na 34. TV kanálu pro západní Čechy co nejdříve. To je to, co nás nyní zajímá,“ říká Ladislav Šticha.

Digitální vysílání ovšem nebude jen v Plzeňském kraji. Obavy z neznáma mají už i obyvatelé Karlovarského kraje.

Digitální zemské vysílání multiplexu veřejné služby na 34. TV kanálu pro západ Čech je určeno Technickým plánem přechodu pro územní oblast Plzeň, která zahrnuje nejen Plzeňský, ale také Karlovarský kraj,“ upozorňuje Šticha, tiskový mluvčí České televize.

A právě v nejzápadnějším cípu Česka bude toto DVB-T vysílání MPX1 vzhledem ke geografické členitosti v některých místech obtížněji dostupné. Proto by měla být postupně v letech 2009 až 2011 řešena sekundární síť vysílačů MPX1. „Do té doby bude divákům v Karlovarském kraji k dispozici síť sekundárních vysílačů analogového zemského vysílání ČT.“

Radim Novák





Reklama




Vybrané články