Quantcast

TaT: Souhlas TV Markíza pro šíření v ČR nemáme

| Tisk

logo Společnost Trade and Technology, budoucí český Skylink, začal v úterý v tomto týdnu na svých přístupových kartách určených pro území České republiky, testovat program slovenské komerční TV Markíza. Na slovenské satelitní platformě SkyLink se objevil virtuální kanál MARKIZA TT, který naznačoval možné zařazení programu TV Markíza na karty českého distributora.

Test MARKIZA TT vyvolal spoustu dotazů - kdy a zda vůbec je možné program TV Markíza vysílat na území České republiky. Server parabola.cz proto požádal PR oddělení TV Markíza o vyjádření k přeshraničnímu šíření svého programu. Televize nám poslala následující stanovisko ředitele Centra Techniky, které nechávámepo v originálním znění:

"Spoločnosť MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. je vysielateľom televíznej programovej služby TV MARKÍZA na základe licencie udelenej Radou pre vysielenie a retransmisiu, pričom práva a povinnosti vysialateľa upravujú ustanovenia zákona č. 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 Z.z. o telekomunikáciách v platnom znení. V zmysle udelenej licencie je TV MARKÍZA vysielateľom s rozsahom vysielania definovaným ako multiregionálne vysielanie a nie je subjektom oprávneným vysielať mimo územia Slovenskej republiky. Za vysielanie do zahraničia sa nepovažuje vysielanie, ktoré je prirodzeným presahom oprávneného vysielania."

"Skutočnosť, že na území Českej republiky bolo zaznamenané šírenie programu TV MARKÍZA vyplýva z jeho neoprávneného šírenia prostredníctvom káblových operátorov s domicilom v Českej republike, ktorý tak konali bez súhlasu majiteľa licencie, pričom k udeleniu uvedeného súhlasu majiteľ licencie, tj. spoločnosť MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., nie je oprávnený."

TV Markíza uvádí, že šíření programu mimo území Slovenska s výjimkou oblastí, kde existuje terestrický signál stanice, je protiprávní.

"Nejsem expert na vysílací práva, a proto nemohu legálnost vysílání TV Markíza v kabelových sítích v ČR posoudit. Faktem je, že TV Markíza je v nabídce českých kabelových operátorů mnoho let. Nabízení programu TV Markíza naší firmou v ČR podléhá souhlasu této stanice," uvádí pro vysvětlenou serveru parabola.cz Jaromír Glisník, výkonný ředitel Trade and Technology. "Je rovněž právem této stanice stanovit podmínky tohoto souhlasu. To respektujeme," tvrdí J. Glisník. "Souhlas TV Markíza ke komerčnímu zařazení do nabídky v ČR nemáme," ujasňuje situaci J. Glisník. "Naše testy směřují k tomu, abychom splnili technické podmínky pro souhlas TV Markíza k zařazení programu na naše karty," dodává.

Kdy se programu TV Markíza dočkají uživatelé TT Karet? "Na tuto otázku nemohu poskytnout konkrétní odpověď," mlží J. Glisník ohledně rozšíření nabídky o žádaný program diváky v České republice.



TaT testuje na svých kartách také program TROJKA, což je nový sportovní kanál Slovenské televize (STV). V tomto případě se nevysílá virtuální kanál, neboť u Trojky již není zapojen starý CAID 0D03 karet Slovak Link, který by kolidoval s kartami TaT.

K legálnosti a možného šíření Trojky v Česku server parabola.cz kontaktoval STV. Odpověď z televize zatím neobdržel.

V Česku se nadále mohou šířit dva programy Slovenské televize (STV) - Jednotka (STV1) a Dvojka (STV2) s výjimkou pořadů, na které nemá vysílatel práva pro šíření mimo Slovensko (zpravidla sportovní přenosy). Naopak na Slovensku se mohou vysílat až tři programy České televize - ČT1, ČT2 a zpravodajský FTA kanál ČT24. Sportovní kanál ČT4 Sport se v nabídkách slovenských operátorů neobjevuje.

Na českých kartách TaT je k v rámci testovacího vysílání dostupný přeci jedna komerční celoplošná televize - TV JOJ. Ta je zde přítomná jen díky zpřízněným firmám kolem TV JOJ a SkyLinku.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články