Quantcast

Trojka STV dnes zahajuje vysílání

| Tisk

logo Sportovní zpravodajství, přímé přenosy a záznamy, magazíny, reportáže, diskusní pořady, důraz na slovenské sportovce. Toto a mnoho dalšího od dnešního dne čeká diváky na Slovensku na novém sportovním kanálu Trojka (STV3). V pořadí třetí okruh Slovenské televize (STV) zahajuje dnes 8.8.2008 ve 14:00 hodin středoevropského času spolu se slavnostním zahájením jedné z významějších sportovních událostí roku - letních olympijských her (LOH) v čínském Pekingu.

Trojka si vybrala termín start se 3 osmičkami v datu zcela záměrně. V tento den budou zahájeny LOH v Pekingu a Slovenské televizi se tak nabídla možnost odvysílat více materiálů z maratonu sportovních přenosů. Diváci, kteří nebudou mít možnost příjmu Trojky, nemusí se obávat, že hry neudí. Peking se bude vysílat na dvou programech - Dvojce (STV2) a novém sportovním okruhu Trojka (STV3). Oba kanály budou nabízet většinou odlišný program a také s jiným konceptem. Dvojka bude přinášet flexibilnější obsah pro kterou budou typické časté přechody ze sportu do sportu, Trojka hodlá nabízet ucelenější programové celky s kompletními zápasy.

Dvojka bude LOH vysílat denně od 3:00 do 22:00 hodiny, Trojka po dobu her 24 hodiny denně, pak jen od 17:00 hodin do půlnoci. Vysílací čas hodlá postupně rozšiřovat.

Slovensko se připojí k mnoha zemím Evropy, které otestovali, testují či pravidelně vysílají ve vysokém rozlišení (HDTV). Peking 2008 naladí satelitní diváci platformy SkyLink a zákazníci některých kabelových sítí také v high-definition TV v kompresním formátu MPEG-4. Pro příjem HD verze Trojky je nutný HD set top box a televizor HD Ready či Full HD. Takové štěstí nemají diváci v České republice, kteří se letos budou muset spokojit s Olympiádou 'jen' ve standardním rozlišení. ČT zvolila kompromis - LOH 2008 nebude vysílat ve vysokém rozlišení ale v lepší kvalitě v rámci paketu CS LINK. Od 1.8.2008 využívá na satelitu pro stávající 4 programy celkem 30 Mbit/s (navýšení o 6 Mbit/s), což umožnilo zlepšit kvalitu, která je pozorovatelná i na obrazovkách větších rozměrů. Zájemci o Olympiádu v HD bez dekódovací karty musí ladit HD kanály na jiných pozicích - 26°E či 13°E (m2 HD).

Slovenská televize představila koncept sportovní Trojky již vloni v létě. Od té doby probíhají přípravy na spuštění kanálu, který se ale neobešel bez státní dotace. Slovenská vláda na kanál uvolnila téměř 91 miliónů slovenských korun. STV získala licenci na Trojku od Rady pro vysílání a retransmisi koncem května letošního roku.

Technické parametry příjmu Trojky (STV3) - platforma SkyLink (SD vysílání)

satelit: Astra 1E (23,5°E)
kmitočet: 10,803 GHz
polarizace: horizontální
SR: 22000
FEC: 5/6
norma: DVB-S
kompresní formát: MPEG-2
service ID: 14001
video PID: 110
audio PID: 121
kódování: CryptoWorks
dostupnost: modré karty SkyLink (CAID: 0D70)

Pro příjem Trojky ve standardním rozlišení z platformy SkyLink je nutný vlastní satelitní komplet s digitálním satelitním receiverem vybaveným dekodérem CryptoWorks, modrá dekódovací karta SkyLink, parabolická anténa od průměru cca 70 cm nasměrovaná na pozici 23,5°E, kde již vysílají stávající programy Jednotka (STV1) a Dvojka (STV2). Dále uživatel potřebuje universální LNB, kabely a další nezbytné příslušenství.

Veřejnoprávní kanály Jednotka i Dvojka, podobně i Trojka jsou na SkyLinku šířeny v základní neplacené nabídce. Za příjem programů STV divák neplatí žádné měsíční poplatky (vyjma zákonem stanovených koncesionářských poplatků). Pro příjem programů si musí pořídit dekódovací kartu (jednorázová investice), kterou je pak nutné na stránkách SkyLink zaregistrovat.

Technické parametry příjmu Trojky (STV3) - platforma SkyLink (HD vysílání)

satelit: Astra 1E (23,5°E)
kmitočet: 10,788 GHz
polarizace: vertikální
SR: 22000
FEC: 5/6
norma: DVB-S
kompresní formát: MPEG-4
service ID: 1
video PID: 68
audio PID: 69
kódování: CryptoWorks
dostupnost: modré karty SkyLink (CAID: 0D70)

Trojka v HD bude vysílat jen po období Olympiády v Pekingu. Pak bude vysílání Trojky ve vysokém rozlišení ukončeno a dostupné jen ve standardním rozlišení.

Technické parametry příjmu Trojky (STV3) - platforma Digi TV

satelit: Intelsat 10-02 (1°W)
kmitočet: 12,686 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S
service ID: 3170
video PID: 650
audio PID: 884
kódování: Nagravision 2/3
dostupnost: karty Digi TV (CAID: 1801, 1802)

Na platformě UPC Direct program Trojka vysílat zatím nebude. Důvodem je nedostatečná kapacita vyhrazená pro slovenské programy.



Program Trojka bude dále šířen prostřednictvím kabelových operátorů po celém Slovensku včetně UPC Broadband Slovakia, Satro, Digi Slovakia a řady dalších. Aktuální seznam sítí, které budou vysílat Trojku, najde zájemce na stránkách Slovenské televize www.stv.sk.

Příjemci experimentálního digitálního pozemního vysílání (DVB-T) mohou program Trojky přijímat i z některých multiplexů - v Košicích a Prešově na K44 v kompresním formátu MPEG-2 v rámci paketu společnosti Telecom Corp. V Bratislavě (K66) a Banské Bystrici a Zvoleně (K59) v rámci paketu Towercom, kde ale bude Trojka vysílat jen po dobu konání letních olympijských her v kompresním formátu MPEG-4 v SD, což znamená, že pro příjem bude nutný set top box s podporou kompresního formátu MPEG-4 (buď HD DVB-T set top boxy nebo terestrické přístroje, které mají CI slot, který umí komunikovat s modulem MPEG-4, který umožňuje přijímat MPEG-4 signál na stávajících set top boxech s MPEG-2 (např. Technisat s příslušným řídícím softwarem).

Zahájení pravidelného vysílání Trojky v DVB-T na Slovensku je naplánováno na konec roku 2009.

Letošní LOH ve vysokém rozlišení si může divák vychutnat také ze stříbrného plátna v Palace Cinemas Polus v sále číslo 1 v bratislavském obchodném centru Polus City Center. Promítání živých přenosů a záznamů bude podle STV probíhat po celou dobu konání olympiády od 8.8 do 24.8.2008.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články