Quantcast

Potvrzeno! Nova HD bude opět na satelitu Astra 1E

| Tisk

logo Nejsledovanější česká komerční televizní stanice TV Nova bude opět vysílat ve vysokém rozlišení přes satelit Astra 1E, tj. na pozici 23,5 stupňů východně. Česká komerční jednička dnes rozeslala pozvánky na tiskovou konferenci dne 30. září 2008 v 10:30 hodin v hotelu Ambassador, kde představí vysílání TV Nova v HD kvalitě na satelitu a další podrobnosti.

TV Nova, která byla ještě donedávna považována za brzdu české digitalizace, bude jako první česká komerční televize vysílat pravidelně ve vysokém rozlišení na satelitu pro DTH (direct to home) příjem.

Kanál TV Nova již ve vysokém rozlišení na satelitu vysílal - od října loňského roku do konce ledna letošního roku. Původně několika týdenní vysílání se protáhlo o několik měsíců. Ukázalo se, že po odpojení testu Nova HD na Astře 1E byla je stále velká poptávka po dostupném HD obsahu v českém jazyce. Dovozci a prodejci spotřební elektroniky prodali během testů Nova HD výrazně vyšší počet HD kompletů než obvykle. Požadavky na HD obsah rostou s vybavením domácností moderními LCD nebo platmovými televizory.

Plánované technické parametry Nova HD: Astra 1E (23,5°E), freq. 10,803 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 5/6, DVB-S, MPEG-4. Program zahájí testovací vysílání už v pondělí 29.9.2008 a vše se tak připraví na tiskovou konferenci, kde bude satelitní HD vysílání Novy představeno. Zkušební provoz Nova HD přejde do ostrého provozu k 1.10.2008.

Podle neoficiálních informací bude Nova HD šířena bezplatně za jednorázový aktivační poplatek (podobně jako dříve za standardní Novu).

logo Nova HD bude podle informací serveru parabola.cz dostupná na kartách Trade and Technology (Skylink) v České republice jako jeden z plánovaných programů v HD balíčku stanic. Nova je jedním z kanálů, o kterém se spekulovalo v souvislosti s HD vysíláním na satelitu pro český a slovenský trh. Dalšími z kanálů, které přicházejí v úvahu je Eurosport HD a Filmbox HD.

Obecně Nova HD nebude prvním programem ve vysokém rozlišení v českém jazyce. V kabelových a IPTV sítích jsou již dostupné stanice HBO HD, Filmbox HD a Eurosport HD. Posledně zmíněný program nedávno zařadila do své nabídky společnost UPC Česká republika (ČR) a UPC Broadband Slovakia (Slovensko).



TV Nova již některé pořady v high-definition TV vyrábí - jde o nejsledovanější zpravodajskou relaci Televizní noviny a také o některé seriály. Veřejnoprávní Česká televize plánuje vysílat ve vysokém rozlišení od roku 2010 se startem zimní olympiády v kanadském Vancouveru.

Aktualizováno

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články