Quantcast

Kanály HD 1 a HD 3 končí na satelitu Astra 1E

| Tisk

logo Na satelitu Astra 1E na pozici 23,5°E ukončí distribuci kanály v high-definition TV HD 1 a HD 3. Oba programy najdou diváci na jiném satelitu a orbitální pozici. Informoval o tom provozovatel rodiny HDTV kanálů, belgická společnost Alfacam.

Diváci, kteří přijímají programy HD 1 a HD 3 ze satelitu Astra 1E (23,5°E) si musí zajistit příjem signálů z nové orbitální pozice. Od 1. října 2008 tyto dvě stanice nebudou vysílat na pozici 23,5°E ale už jen na družici Eutelsat W3A (7°E). Důvody přesunu programů na jiný satelit provozovatel neuvedl. Faktem je, že Eutelsat nabízí znamenité a širší pokrytí větší části Evropy, severní Afriky a Středního východu. Z nové pozice mohou programy přijímat například i diváci v Turecku či v Řecku, kde to s parabolami malých rozměrů z pozice 23,5°E nebylo možné. V přesunu HD programů mohl sehrát významnou roli i cena za transpondérovou kapacitu. Ta může být u Eutelsatu nižší.

Programy společnosti Alfacam se vysílají na družici Astra 1E (23,5°E), na kmitočtu 10,758 GHz, polarizace vertikální, SR 22000, FEC 7/8, DVB-S, vše v kompresním formátu MPEG-4. V paketu jsou stanice Exqi (CA Irdeto 2), Exqi Sport (CA Irdeto 2 + Mediaguard 2), HD 1 (CA Irdeto 2) a free-to-air promo kanál HD 5 (střídavě s kódovaným kanálem HD 3).

Všechny uvedené programy se již delší dobu vysílají přes satelit Eutelsat W3A (7°E), na transpondéru číslo A10, na kmitočtu 10,880 GHz, polarizace vertikální, SR 17360, FEC 3/4, v normě DVB-S2, modulace 8PSK, vše v kompresním formátu MPEG-4. Změna distribučního satelitu HD stanic se dotýká například belgických kabelových operátorů Numericable, INDI, Telenet a Belgacom.

Informace o přechodu programů HD 1 a HD 3 na jiný satelit je důležitá i pro diváky v České republice a na Slovensku. Některé e-shopy nabízejí přístupovou kartu Euro 1080 pracující v systému Irdeto 2. Satelitní divák mohl doposud těžit z toho, že tyto programy se ve vysokém rozlišení vysílají z pozice 23,5°E, kde jsou šířeny i české a slovenské programy, takže pro příjem doposud postačovala jedna parabola s jedním LNB a satelitní HD set top box.



HD 1 je sportovní a lifestylový kanál. Stanice přináší různé sportovní pořady - fotbal, volejbal, basketbal a mnoho dalšího.

HD3 (na webu provozovatele označovaný jako HD 2) zahájil vysílání v první jazykové verzi v říjnu 2006. HD3 pokrývá široký rozsah kulturních témat od výtvarného umění, fotografování, filmu, módy, divadla, baletu, architektury až po všechny druhy hudby - pop, rock, klasická hudba a opera.

redakce





Reklama




Vybrané články