Quantcast

Slovensko: Tendr na DVB-T je zablokovaný

| Tisk

logo Zahájení digitálního pozemního vysílání (DVB-T) je na Slovensku v ohrožení. Veřejná zakázka na provoz prvních dvou DVB-T multiplexů je zablokovaná. Okresní soud Bratislava I vydal na základě návrhu společnosti Telecom Corp. předběžné opatření, kterým uložil Telekomunikačnímu úřadu SR se zdržet jakýchkoliv úkonů souvisejících s výběrovým řízením. Telecom Corp. je provozovatelem východoslovenského DVB-T pilotu, píše server digimedia.sk. Tendr na DVB-T byl vypsán 20. srpna letošního roku a měl skončit 20. listopadu.

Společnosti Telecom Corp. se nelíbil požadavek úřadu na uchazeče, aby splnili podmínku provozování sítě na Slovensku, resp. v zahraničí. "Ano, podali jsme námitku. Některá hodnotící kritéria byly totiž nastavené tak, že by nás a zřejmě i další uchazeče předem vyloučily z tendru," uvedl pro agenturu SITA Pavol Lukajka, jednatel Telecom Corp.

Jedním z důvodů napadnutí tendru je požadavek slovenského Telekomunikačního úřadu povinné vysílání v novém kompresním formátu MPEG-4, což by pro většinu majitelů stávajících set top boxů a televizorů s digitálním tunerem znamenalo, že jej nebudou moci použít pro příjem digitálního zemského vysílání. Rozhodnutí úřadu kritizovali i vysílatelé a operátoři terestrického vysílání, kteří jsou závislí na platbách analogových televizí za šíření signálu.

Telekomunikační úřad (TÚ) včera v tiskové zprávě uvedl, že se proti předběžnému opatření odvolá, dále se obrátí s podnětem na ministerstvo spravedlnosti, aby podal návrh na disciplinární jednání proti soudkyni okresního soudu a zvažuje možnost podání trestního oznámení ve věci možného zneužití pravomoci veřejného činitele. Úřad si myslím, že Okresní soud Bratislava neměl oprávnění v tomto rozhodovat.

TÚ ve svém stanovisku uvádí, že za podáním návrhu na soud stojí finanční skupina, která aktivně působí ve slovenských elektronických médiích a stojí i v pozadí společnosti, která podala žalobu, stejně i v pozadí dalšího zájemce o účast ve výběrovém řízení. Jediným elektronickým médiem, které má zájem na pozemním TV vysílání a za kterým stojí finanční skupina je televize JOJ, kterou vlastní J&T Media Enterprises, píše digimedia.sk.

"Uvedená finanční skupina se dlouhodobě snaží ve svůj prospěch všechny prostředky ovlivňovat přechod z analogového na digitální TV vysílání na Slovensku na škodu země a jejich občanů," uvedl na margo blíže nespecifikované společnosti TÚ.

Předběžné opatření bude mít negativní dopad na rozvoj digitálního zemského vysílání (DVB-T) na Slovensku a splnění mezinárodních závazků ukončit do roku 2012 analogové terestrické vysílání. Stát v důsledku rozhodnutí soudu nebude moci zaručit televizním divákům účinnou ochranu před možným rušením televizního příjmu od zahraničních vysílačů.



TÚ chtěl vybrat provozovatele multiplexů ještě letos, aby první multiplex mohl na volných frekvencích odstartovat již v roce 2009.

Podobné problémy s rozjezdem digitalizace měla i Česká republika. Po 1,5 roce trvajícím tendru na licence pro digitální terestrické vysílání vinou soudních sporů šestka společností o licence opět přišla. Do hry je vrátila až tzv. diginovela, která začala platit letos v lednu.

redakce





Reklama




Vybrané články