Quantcast

Přeladění analogové ČT1 a ČT2 na Chomutovsku

| Tisk

logo Na vysílači Chomutov – Jedlová hora se připravuje spuštění digitálního vysílání všech čtyř programů ČT v závěru listopadu. Nejprve budou v pondělí 3. 11. 2008 zaměněny analogové vysílací kmitočty ČT1 a ČT2, analogové vysílání ČT2 bude označeno piktogramem.

V pondělí 3. listopadu 2008 proběhnou na vysílači Chomutov – Jedlová hora další kroky vyplývající z Technického plánu přechodu, nařízení vlády ČR. Analogové pozemní vysílání programů ČT1 a ČT2 si vzájemně vymění vysílací kanály. V časných hodinách se analogový signál ČT1 přesune z 52. na 35. kanál a ČT2 naopak přemístí z 35. na 52. kanál.

Diváci zaznamenají záměnu ČT1 a ČT2 na předvolbách svých přijímačů, jestliže přijímají oba programy shodně z Jedlové hory. Lidé přijímající z tohoto vysílače jen jeden program a druhý z jiného stanoviště, budou mít rázem stejný program na dvou předvolbách současně. V tom případě budou muset chybějící program znovu naladit – buď se přeorientují na jiný zdroj analogového signálu, nebo na digitální příjem ze satelitu, případně počkají do 30. 11. 2008 na digitální pozemní vysílání multiplexu veřejné služby z vysílače Chomutov – Jedlová hora na 33. kanálu. Někteří obyvatelé Chomutovska, zejména na severovýchodní hranici regionu, mohou přijímat síť 1 s veřejnoprávním multiplexem už nyní na 33. kanálu z vysílače Ústí nad Labem – Buková hora.

obrázek Záměna analogových vysílacích frekvencí obou celoplošných programů ČT na vysílači Chomutov – Jedlová hora předznamenává start digitálního pozemního vysílání všech čtyř programů České televize. Veřejnoprávní multiplex bude z tohoto stanoviště spuštěn 30. listopadu 2008. V těsném předstihu, před půlnocí 29. listopadu 2008 na Jedlové hoře definitivně skončí analogové vysílání ČT2.

Označení analogového vysílání ČT2, které bude vypnuto: piktogram v podobě čtyř čtverců v pravém spodním rohu obrazovky, průběžně jej doplňuje textová informační lišta.



Obyvatelé Chomutovska od 3. listopadu 2008 snadno poznají, že přijímají analogový signál ČT2 z Jedlové hory, který bude 29. 11. 2008 vypnut. Na obrazovce se jim na ČT2 v pravém spodním rohu objeví speciální symbol (piktogram v podobě čtyř čtverců) a průběžně zaznamenají také textovou lištu s upozorněním, že je nezbytné připravit se na digitální příjem. Ostatních diváků, kteří zmíněné atributy na ČT2 neuvidí, se konec analogového vysílání ČT2 prozatím netýká.

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT





Reklama




Vybrané články