Quantcast

Raketa Proton vynesla satelit Astra 1M

| Tisk

logo Společnost SES Astra může počítat s obohacením orbitální pozici 19,2E o nový telekomunikační satelit Astra 1M. V noci jej na orbit dopravila nosná raketa Proton.

Raketa Proton Breeze M odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu dne 5. listopadu 2008 ve 21:44 středoevropského času (6.11.2008 ve 2:44 hodiny místního času). Satelit bude na plánovanou orbitální pozici umístěn během několika týdnů po provedení technických testů. Zahájení komerčního provozu Astra 1M je naplánováno na leden 2009.

Astra 1M bude umístěna na hlavní evropskou orbitální pozici 19,2°E a určena pro distribuci programů pro individuální příjem (DTH), včetně programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Flotily Aster přijímá více než 117 miliónů evropských domácností.

logo Klíčovými trhy na pozici 19,2°E jsou pro Astru evropské země jako Belgie, Francie, Německo, Nizozemí, Polsko, Rakousko, Španělsko a Švýcarsko a dále africké země jako Alžír, Maroko a Tunis. V prezentacích Astry k pozici 19,2°E již chybí jakákoliv zmínka o střední Evropě - České republice, Slovensku a Maďarsku. Pro tyto země se na této pozici vysílá placená satelitní televize UPC Direct a vše tedy směřuje k tomu, že Astra s touto platformou na této pozici již nepočítá.

"Jsme velmi potěšeni a spokojeni, že Astra 1M byla vynesena", řekl Ferdinand Kayser, President a CEO společnosti SES ASTRA. "Astra 1M bude přinášet výhody našim zákazníkům a umožní jim vysílat další programy ve vysokém rozlišení. Úspěšný start Astra 1M je důležitým milníkem SES Astra a rádi bychom zdůraznili velmi dobrou spolupráci s našimi partnery International Launch Services (ILS) and EADS ASTRIUM."



Satelit Astra 1M na platformě Spacebus zhotovila a dodala společnost EADS Astrium. Družice bude mít celkem 36 transpondérů se šířkou pásma 26 a 33 MHz. EIRP v hlavní zóně pokryté signálem bude dosahovat 53 dBW. Transpondéry mohou pracovat v celém kmitočtovém Ku pásmu od 10,7 do 12,75 GHz. Start Astra 1M umožní přesunout jeden ze stávajících satelitů na 19,2°E na pozici 23,5°E, kde nahradí dosluhující satelit Astra 1E. Půjde o satelit Astra 1G.

Foto: Start rakety Proton se satelitem Astra 1M. Zdroj:ILS

redakce





Reklama




Vybrané články