Quantcast

TeleSAT odstartuje v prosinci na satelitu Hot Bird

| Tisk

logo Satelitní systém Hot Bird společnosti Eutelsat se rozšíří o novou belgickou digitální satelitní platformu v kompresním formátu MPEG-4 - TeleSAT numérique. Start nové služby je naplánován na prosinec letošního roku.

Společnost Airfield Media Group podepsala s francouzským satelitním operátorem Eutelsat Communications dlouholetou smlouvu na pronájem transpondérové kapacity na satelitním systému Hot Bird, na orbitální pozici 13°E pro distribuci pěti placených programů a souvisejících uplinkových služeb.

Paket TeleSAT numérique bude obsahovat pět placených televizních kanálů - dva veřejnoprávní kanály La Une a La Deux a dále komerční stanice RTL-TVi, Club RTL a Plug TV. Vedle placených stanic paketu TeleSAT se přes pozici 13°E již vysílá satelitní TV kanál určený pro diváky v zahraničí RTBF Sat a rozhlasová stanice RTBF Radio belgické veřejnoprávní RTBF na satelitu Hot Bird 7A (13°E), na kmitočtu 11,240 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/MPEG-2. Televizní kanál a rozhlasový okruh se tímto stěhují z původní pozice 19,2°E na 13°E.

Vedle transpondérové kapacity na pozici 13°E si společnost objednala distribuci programů, multiplexování a uplinkování pěti stanic TéléSAT z teleportu Rambouillet ve Francii. Paket je určen pro individuální příjem (DTH) na území Belgie. Programy se budou vysílat v kompresním formátu MPEG-4 a kryptovány systémem Mediaguard 3.



"Dynamika a schopnosti Eutelsatu v Evropě a mimo ní jsou dobře otestované a pro nás garancí dokonalé kvality služeb a prostoru k růstu. Kromě televizních a rozhlasových programů Eutelsat neustále vyvíjí nové technologie a služby, které umožní našim abonentů využívat přístupu k internetu a mnoha interaktivních služeb," uvedl při podpisu kontraktu Kurt Pauwels, CEO platformy TéléSAT.

V Beneluxu fungují platformy Canal Digitaal a TV Vlaanderen. Ty se vysílají přes konkurenční satelitní systém Astra na pozicích 19,2°E a 23,5°E. Diváci pro příjem obou pozic potřebují parabolu s duo LNB. Obě platformy rozvíjejí své aktivity nyní už jen na pozici 23,5°E, kde v letošním roce spustily balíček programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Jeden z programů Brava HDTV je dostupný také abonentům platformy Skylink na Slovensku a v České republice.

redakce





Reklama




Vybrané články