Quantcast

Technisat Digit HD8-S - multimediální HDTV satelitní přijímač

| Tisk

obrázek Německý výrobce satelitních přijímačů Technisat uvedl na trh svůj druhý model HDTV satelitního přijímače. Po modelu DigiCorder HD S2 přichází na trh přijímač, který nese název Digit HD8-S.

Jedná se o multimediální satelitní přijímač s jedním satelitním tunerem, který umožňuje příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1280x720p, 1920x1080i, 720x576p, 720x576i.


obrázek

Popis přijímače

obrázek Přijímač má rozměry (W x H x D) 310 mm x 52 mm x 200 mm. Přednímu panelu vévodí velmi pěkný šestnáctimístný alfanumerický display, který nám zobrazuje nejen názvy programů, ale i stavové informace z menu. Pod odklopným víčkem nacházíme celou škálu konektorů. Do přijímače můžeme vložit karty typu MS/SD/MMC a CF (Compact Flash). Dále je zde jeden USB2.0 host port a dvě čtečky dekodéru Conax (jedna v standardním provedení, druhá v provedení pro SIM kartu). Nakonec jsou zde ještě dva CI sloty pro vložení libovolných dekódovacích modulů.

Na zadním panelu je jeden F konektor (vstup tuneru, výstup chybí), dva konektory SCART (video + TV), SPDIF konektor koaxiální i optický, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Navíc jsou zde tři konektory kompozitního výstupu YUV a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo plazma TV a další USB 2.0 host port. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

obrázek Přijímač se dodává na trh ve stříbrném nebo černém provedení. Součástí balení je také velmi pěkně zpracovaný originální i český manuál a HDMI kabel.

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině a prakticky bez chyb. Grafika je typická přijímačům tohoto německého výrobce. Velmi pěkně čitelný text a přehledné menu.

První nabídkou v menu je „Kanálové nastavení“. To probíhá v manuálním nebo automatickém režimu. Je možné ručně zadat i tzv. PID kódy.

Druhá nabídka „Nastavení“ je asi nejobsáhlejší v celém menu. Zde se nachází údaje o nastaveném čase a pásmu, dětská pojistka, nastavení jazyka zvukového doprovodu a titulků. Můžeme zde také nastavit různé typy výstupního videosignálu na scart konektoru (CVBS nebo S-video, RGB chybí). Samozřejmostí je nastavení normy 4:3 nebo 16:9 a nastavení rozlišení na HDMI rozhraní (to můžeme nastavit ručně nebo nechat na automatice).

Zajímavá je funkce „Synchronizace A/V“, která se běžně nevidí. V tomto menu také nastavujeme, které družice budeme přijímat, zda použijeme funkci DiseqC 1.0 nebo USALS. Velmi pěkná funkce je volba velikosti znakového fontu menu.


obrázek
Obrázek menu přijímače - Hlavní menu

Nalezneme zde také informace o použitém hardwaru a softwaru, možnost továrního nastavení přijímače a aktualizaci softwaru přímo ze satelitu (OTA).

Následující nabídka je „Uspořádání časovače“. Zde si můžete naplánovat, které pořady budou zaznamenané na vašem videorekordéru. Bohužel se současným firmwarem nelze použít záznam na připojený USB Flashdisk nebo USB HDD.


obrázek
Obrázek menu přijímače - Rozšířené EPG

Čtvrtou nabídkou v menu je „Uspořádání TV seznamů“. Zde máme možnost editovat seznam TV kanálů. Kanály můžeme přidávat, mazat, uzamykat a přesouvat (to je pod názvem „třídění“, zřejmě nesprávný překlad). Názvy kanálů nelze přejmenovat. Kanály lze přesouvat pouze po jednom, nikoliv více kanálů současně.

Pátou nabídkou v menu je „Uspořádání seznamu rozhlasu“. Platí ty samé funkce co v předchozí položce, akorát se editace týká nabídky rozhlasových kanálů.

Poslední nabídkou v menu je „Podmíněný přístup“. V této nabídce najdeme informace o použitých Conax kartách a také informace o vložených CI modulech.


obrázek
Obrázek menu přijímače - EPG programu

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware 2.40.0.1 (z 19.9.08). Přijímač umí vyhledat kanály v celém rozsahu SR 1 ~ 45 Msymb/s (DVB-S). Uměl naladit i italský program TRSP na družici Eutelsat Sesat s SR 1 Msym/s a také paket oblíbených ruských programů na družici Express AM22, kde se používá vysoká SR 44,950 Msym/s.

Pro normu DVB-S2 se v návodu uvádí rozsah SR 10 ~ 30 Msymb/s. Není to ovšem pravdou, přijímač zvládne naladit i mnohem nižší rychlosti (družice Hispasat ,kanál Distrivision s SR 1,667 Msymb/s !), což bylo pro mne příjemným překvapením (o tom si mohu u mého Dreamboxu 800 HD nechat jenom zdát).


obrázek
Obrázek menu přijímače - Seznam TV programů

Rychlost automatického vyhledávání byla standardní, spíše pomalejší. Přepínání mezi programy z různých transpondérů by mohlo být také rychlejší. Obraz a zvuk jak na SD, tak i na HD programech byl špičkový. Jedním slovem nádherná podívaná. Přijímač umí i přepínat poměr obrazu 4:3/16:9 u HD programů na scart konektoru, což také není běžná záležitost u HD přijímačů

Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 5000 televizních a radiových programů.

Přijímače Technisat jsou známé i tím, že umí zobrazit některé detailní technické informace o vysílaných programech. Je to např. live měření video bitrate, jaké kódovací systémy jsou u programu použity, hodnoty PIDů apod. Samozřejmostí je také výborně zpracovaná indikace síly a kvality přijímaného signálu a to jak proužkovým ukazatelem, tak i hodnotou v decibelech.

Dálkové ovládání mě moc do ruky nesedlo, ale na rozmístění tlačítek se dá časem zvyknout, směrovost byla velmi široká, což mě potěšilo. Barevná tlačítka by ale rozhodně měla být více zvýrazněna.


obrázek
Obrázek menu přijímače - Informace o programu - video, audio PIDy, datové toky

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a to včetně levého nebo pravého audio kanálu. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku a to dokonce včetně diakritiky na velkých písmenech. Teletext má paměť na 800 stran, jen by velikost obrazovky teletextu mohla být větší. VBI teletext dostupný přes dekodér teletextu v TV přijímači byl také funkční.

Přijímač umožňuje přehrát video soubory typu MPEG-2 umístěné na některém nosiči (MS/SD/MMC a CF karta nebo USB Flashdisk), který můžete připojit k přijímači. USB Flashdisk musí mít formát FAT32. Převíjení záznamu je možné v rychlostech 4x, 16x a 64x vpřed i vzad.

Přijímač umí přehrát i hudební soubory mp3 a zobrazit fotografie ve formátu JPEG (s tímto firmwarem, ale byla chyba v zobrazení fotografie, pokud foto mělo rozlišení 1280 x 960, s jiným rozlišením 2048 x 1360 bylo vše v pořádku).

Bohužel i když je na dálkovém ovládání tlačítko REC, nelze nahrát pořad na tento nosič. Tato funkce by měla být dostupná v některém z dalších firmwarů. Přijímač má rovněž LAN port, který je také zatím nefunkční.


obrázek
Obrázek menu přijímače - Stav signálu

Uživatel však nemusí mít obavy, jakmile nový firmware bude dostupný na satelitu Astra 19° vých., tak se automaticky nainstaluje, aniž by proto musel něco udělat. Je to už tradicií u přijímačů Technisat, že v určitou hodinu v noci, která je nastavena v menu přijímače, probíhá kontrola, zda není dostupný aktuálnější firmware.

Přijímač umožňuje obraz zastavit a také je zde funkce „zoom“ (zvětšení obrazu).

Spolupráce s CI moduly

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako SCM Cryptoworks, nový Irdeto Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, Easy tv modul, T-Rex a Diablo. Všechny moduly pracovaly bezvadně. Některé kombinace modulů však dělaly přijímači problémy.

Při současném použití dvou modulů SCM Cryptoworks (http://www.omko.cz/?kod=COMMCRSCM) s kartami Skylink a CS Link se objevovala rušivá hláška, která však po chvíli sama zmizela. Pokud ale použijete nové moduly Irdeto Crypoworks (http://www.omko.cz/?kod=COMMCR) současně, můžete tyto hlášky vypnout přímo v menu modulů.


obrázek
Obrázek menu přijímače - CA systémy

Moduly Irdeto Cryptoworks s modrozelenou etiketou současně v přijímači nepracovaly. Samozřejmě lze také doporučit moduly Cryptoworks (http://www.omko.cz/?kod=COMMCRT) přímo od Technisatu.

Informace o vložené kartě se zobrazovaly celé, bez žádných omezení. Přepínaní mezi zakódovanými programy bylo standardní.

Přijímač má také k dispozici dvě čtečky dekodéru Conax, jednu ve standardním tvaru a druhou pro SIM kartu. Pro německý trh má tento dekodér své opodstatnění, tímto systémem se kódují některé programy v paketu Premiere a dále balík MTV programů (tuto kartu lze zakoupit i na našem trhu).

EPG

Elektronický programový průvodce je vynikající (výrobce ho nazývá SFI), tak jak je u Technisatu již dobrým zvykem. Znakový font si můžeme volit ze dvou velikostí, čitelnost informací byla bezproblémová. Takovýto EPG by mohl být vzorem pro ostatní výrobce.


obrázek
Obrázek menu přijímače - Konfigurace systému

Informační lišta obsahuje informace o běžícím pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. V elektronickém programovém průvodci lze vyhledávat podle klíčového slova nebo vyhledávat pořady podle žánru.

České i slovenské znaky na programech CS Link a Skylink se zobrazovaly v pořádku. Totéž platí i o programech UPC Direct, bez jediné chybičky.


obrázek
Obrázek menu přijímače - Přehrávač video souborů



Azbuka na kanálech paketu NTV plus se také zobrazovala korektně. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá. Azbuka se bez problémů zobrazovala i na alfanumerickém displeji!

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače je možný pomocí USB Flashdisku nebo pomocí funkce OTA. Na stránkách výrobce se žádný dostupný software pro tento model zatím nenacházel. Na úpravu settingu se používá originální editor TechniPortXV, pro tento model ještě není k dispozici.


obrázek
Obrázek menu přijímače - Přehrávač audio souborů

Za zapůjčení přístroje na praktické testy bych rád poděkoval firmě OMKO Digital a.s. (www.omko.cz), Kaštanová 62, Brno.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články