Quantcast

V Polsku už je více satelitních abonentů než u kabelové TV

| Tisk

logo Provozovatelé polských satelitní pay-tv platforem zveřejnili počty abonentů, které evidovali v závěru roku 2008. Na pozici leadera vzhledem k počtu abonentů je nadále platforma Cyfrowy Polsat s 2,73 miliony aktivních abonentů. Následuje ji paket Cyfra+ s 1,38 miliony klientů a telewizja nowej generacji N s 0,5 milionem klientů. Nejnovější virtuální platforma Telewizja na kartę (TNK) má skoro 0,1 milionu klientů, kteří si již zaktivovali kartu. Polský paket Orange má okolo 0,2 milionu klientů. Satelitní platformy v Polsku mají celkem téměř 5 milion abonentů a počet zákazníků bude i letos významně růst. Informuje o tom polský portál satkurier.pl.

Během roku 2008 přibylo okolo 1,4 milionu diváků satelitní televize, což představuje růst o 43 procent se srovnání s údaji s koncem roku 2007, kdy tehdy satelitní televizi si předplácelo 3,3 miliony zákazníků. Cyfrowy Polsat za celý loňský rok získal 659 tisíc nových abonentů, Cyfra+ celkem 380 tisíc klientů a paket N 200 tisíc zákazníků. V posledním kvartále 2008 odstartovala také služba TNK (Televize na Kartě), kterou mělo na konci roku 92 tisíc klientů.

Celkový počet klientů polských platforem (tedy počet předplatitelů + uživatelů pre-paid karet) na konci roku 2008 dosáhl úrovně 4,91 milionu (2,73 mln - Cyfrowy Polsat, 1,38 mln - CYFRA+, n + TNK - 0,6 mln, Orange - 0,2 mln). Další výrazný růst se očekává v nejbližší době - zatím nebylo zaktivováno okolo 60 tisíc karet TNK a také předplatného paketu Cyfrowy Polsat (0,3 mil.). Satelitních abonentů v Polsku může být ještě více vzhledem k možnostem příjmu dalších paketů - MTV Unlimited (MTV Hits, MTV Dance, MTV2, MTV Music, VH1, VH1 Classic) a erotických paketů v systému Viaccess. Diváků erotických satelitních paketů může být v katolické zemi okolo 50 až 100 tisíc.

Cyfrowy Polsat

Paket Cyfrowy Polsat je největší co do počtu zákazníků satelitní platforma v Polsku. Na konci prosince 2008 mělo službu předplaceno 2,73 milionu klientů, což je růst o 32 procent v porovnání se stejným obdobím předchozího roku.

Cyfrowy Polsat nabízí příjem 72 polskojazyčných programů, mezi kterými nechybí ani filmové, sportovní, hudební, zábavní, informační, vzdělávací i stanice pro děti. V nabídce jsou i stanice ve vysokém rozlišení (HDTV) - Polsat Sport HD, HBO HD, Eurosport HD, MTVNHD a Discovery HD.

Cyfrowy Polsat je také prvním operátorem digitální satelitní televize v Polsku. V listopadu 2007 představil vlastní produkci přijímačů, uvedl na trh programový balíček Mini. Dne 8. září 2008 se operátor stal také provozovatelem virtuální mobilní sítě.

logo

Cyfra+

Platforma Cyfra+ přináší více než 100 televizních a rozhlasových programů a také přístup k několika stovkám FTA programů. Nabídka obsahuje široký rozsah filmových, sportovních, dokumentárních, hudebních, dětských, zpravodajských a zábavních stanic. Cyfra+ také nabízí unikátní služby - 7 programů ve vysokém rozlišení (HDTV), PVR, službu VOD HBO Digital, Canal+ vysílá pořady v 16:9, Canal+ Film a Canal+ Sport i v HD verzi, filmy je možné sledovat s polským dabingem či titulky, propracovaný elektronický programový průvodce (EPG), nabídku pro dospělé RelaXXX, Music Choice (42 tématických audio kanálů), INFO+ a CYFRA+ GRY.

Paket přijímá 1 380 000 domácností v Polsku. Operátorem platformy je společnost CANAL+ Cyfrowy Sp. z o.o.

telewizja nowej generacji n

Platforma N, která zahájila svoji činnost 12. října 2006, za 27 měsíců své existence získala 0,5 milionu klientů. V loňském roce zdvojnásobila počet zákazníků z 272 tisíc na téměř 600 tisíc klientů.

Abonenti digitálních satelitních přijímačů N mohou využívat služby jako PVR, VoD, možnost navázání kontaktu s jinými abonenty, internetové služby, rádia a mnoho dalšího. ARPU (průměrný příjem z jednoho zákazníka) dosáhl 60 zlotých.

V roce 2008 se významně rozšířila nabídka o stanice HBO, Filmbox Family, dětské stanice a další 2 HD stanice. Celkově má paket N v nabídce 9 stanic v HDTV, což je zároveň nejvyšší počet ze všech polských DTH služeb.

TNK - Telewizja Na Kartę

Pre-paid služba TNK (Televize na Kartě) odstartovala v říjnu 2008 a bylo prodáno přes 140 tisíc karet a přijímačů. Na konci loňského roku bylo aktivních jen 92 tisíc přístupových karet. TNK nabízí nejnižší cenu pro příjem DTH a bezplatný přístup k pěti základním programům (TVP1, TVP2, TVN, TVN7, Religia.tv). Dne 7. ledna 2009 překročila služba TNK hranici 100 tisíc zaktivovaných karet. Zájem o službu nadále roste.



Satelitní platformy získaly v loňském roce 1,4 mil. nových zákazníků, zjistila Gazeta Prawna. K výborným výsledkům pomohlo rozšiřování nabídky v HDTV, cenová konkurence a změny chování diváků. Satelitní přijímače a Full HD/HD Ready televizory přestaly být technickou novinkou a staly se obecně žádanými produkty.

"Poláci si oblíbili digitální televizi. Zájemců bylo tolik, že někteří operátoři neměli k dispozici přijímací zařízení pro své zákazníky," popisuje Janusz Sulisz, vydavatel časopisu SATKurier.pl. Zlom přišel v roce 2006, kdy na trh vstoupila platforma N.

"Myslím, že Televize na Kartě bude mít v letošním roce okolo 300 až 400 tisíc klientů. Abonentská základna satelitních platforem se celkově rozšíří o další milion klientů," dodává Janusz Sulisz. Zástupci polských platforem vidí další možnosti růstu.

Satelitní televizi si předplácí 4,91 milionu abonentů, což je zhruba o 400 tisíc více než nabídku kabelové televize. Informuje satkurier.pl.

redakce





Přečtěte si také

Reklama




Vybrané články