Quantcast

Francouzská platforma TNTSAT má 1 milion zákazníků

| Tisk

logo Francouzská digitální terestrická nabídka neplacených programů šířených prostřednictvím satelitního systému Astra (19,2°E) dosáhla významného úspěchu. Na konci loňského roku měla více než 1 milion zákazníků. Stalo se tak po pouhých 16 měsících od startu platformy.

Programy ze satelitů Astra celkem přijímá více než 5 milionů francouzských domácností formou direct to home (DTH; přímo ze satelitu). Do těchto výsledků jsou započítány i diváky paketu TNTSAT šířený z hlavní evropské pozice Astra (19,2°E).

Platforma TNTSAT je určena zejména domácnostem ve Francii, které nemohou přijímat digitální televizní vysílání z terestrických vysílačů. Nabídka TNTSAT obsahuje všechny neplacené kanály z pozemních digitálních sítí (DVB-T) ve Francii a zajišťuje 100 procentní pokrytí Francie.

Dalším motorem růstu platformy TNTSAT bude spuštění vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Od 15. února 2009 budou součástí nabídky TNTSAT HD také programy TF1 HD, France 2 HD, M6 HD a ARTE HD. Tyto stanice již vysílají přes Astru (19,2°E). Signál je zatím technicky omezen jen na abonenty francouzské placené televize CanalSat. Od poloviny února si televizi ve vysokém rozlišení budou moci vychutnat i diváci služby TNTSAT.



Pro příjem paketu TNTSAT potřebují domácnosti parabolu od průměru 60 cm nasměrovanou na pozici 19,2°E a receiver TNTSAT. Služba je kódovaná systémem Viaccess PC 3.0 a příjem je z důvodu vysílacích TV práv omezen na území Francie. Paket funguje jako virtuální platforma. Využívá signály z paketu CanalSat.

TNTSAT není jedinečným projektem tohoto typu v Evropě. Obdobná služba k TNTSAT funguje i ve Velké Británii - FreeSat (společný projekt BBC a ITV).

redakce





Reklama




Vybrané články