Quantcast

Technisat FORCE - novinka pro příjem DVB-T

| Tisk

obrázek Firma Technisat uvedla na český trh nový set top box pro příjem digitálního pozemního vysílání DVB-T pod označením Force - TeVeMaster T1. Jde o srovnatelný přístroj s populárním Digipal 2 TX, který je v současné době nedostatkovým zbožím a na trhu by se měl objevit znovu během druhé poloviny února. V případě Technisat Force jde o modifikovanou verzi přístroje Technisat TeVeMaster T1, který Technisat ve velkých sériích dodává do skandinávských zemí pro příjem placené digitální terestrické televize.

Přijímač Technisat FORCE (dále jen Technisat) má všechny nezbytné vlastnosti, aby mohl uspět u diváků v České republice - OSD menu bylo rozšířeno o češtinu, podpora českých znaků v teletextu i v elektronickém "jízdním řádu", kvalitní obraz a zvuk jsou, jak jsme zvyklí u Technisatu, samozřejmostí.

obrázek

Charakteristika

Technisat je set top box určený pro příjem digitálního terestrického vysílání v normě DVB-T a kompresním formátu MPEG-2. Přístroj má kapacitu pro uložení 4000 televizních a rozhlasových stanic.

Přední, zadní a boční panel, balení, dálkový ovladač

obrázek Technisat se dodává v podlouhé krabici, která vedle samotného přijímače v tmavem moderním provedení obsahuje dálkové ovládání včetně baterií, dále síťový kabel, kabel SCART a nezbytný originální i český manuál.

Na předním panelu se nachází čtečka přístupových karet systému Conax (ve verzi pro český trh není aktivní), zhruba uprostřed je 4 číslicový sedmi segmentový displej, na kterém se zobrazují čísla přijímaných kanálů, v pohotovostním režimu čas. Dále zde najdeme dvojici tlačítek pro přepínání programu a netradičně tlačítko OK (v originálním manuálu se píše, že jde o tlačítko stand-by, což neodpovídá funkci).

Zadní panel nabízí základní přípojná místa - pro síťový kabel, RF IN, RF OUT (bez modulátoru), výstup zvuku L+R, koaxiální digitální výstup zvuku SPDIF, 2xSCART (TV: RGB, S-video, CVBS, komponentní; VCR: CVBS). Na bočním panelu ještě najdeme sériové datové rozhraní RS-232 pro aktualizaci firmware.

S přijímačem se dodává dálkové ovládání, které je velmi podobné tomu, které se dodává k přijímači Technisat Digipal 2 a mnoha dalším přístrojům. Kód ovladače není stejný, takže se přístroj Digipal 2 s novým modelem navzájem neruší.

Zkušenosti s příjmem

Krátce po uvedení přístroje na náš trh jsem se jej rozhodl otestovat, zda dokáže být kvalitou minimálně srovnatelný s Digipal 2. Po nezbytném připojení antény a síťového kabelu jsem přístroj uvedl do provozu. Při startu se zeptal na jazyk ve kterém se mnou bude komunikovat a zemi, kde bude přístroj používán. Dalším krokem v instalaci byl požadavek na kanál jednoho z multiplexů, který budu přijímat (testování signálu). Pak se spustila automatická instalace. Přístroj naladil dostupné multiplexy.

obrázek Aktuální řídící firmware, se kterým byl přístroj zapůjčen, neměl během testů žádné problémy s uložením všech televizních a rozhlasových služeb ve všech dostupných sítích. Nedokázal však uložit pražskou specialitu - dva různé multiplexy společnosti Czech Digital Group (CDG) s identickým obsahem. Přijímač uložil programy paketu CDG na K59, TV Noe z K46. Při spuštění manuální instalace (K46) došlo k přepsání původních stanic z K59 na K46, identické programy jsou uloženy, ale ne dvakrát, což však může být v některých případech i výhodou.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Průvodce instalací - Výběr jazyka, ve kterém bude s námi přístroj komunikovat

OSD Menu

Grafická podoba menu je v novém moderním provedení. Přístroj s námi může komunikovat česky, anglicky ale i v některém severském jazyce (dánsky, finsky, norsky a švédsky). Hlavní nabídka obsahuje položky Rodičovský zámek, Nastavení, Časovač, Předplatné, Informace, Ostatní nastavení, Ukončit. V položce "Rodičovský zámek" můžeme zablokovat pořady nevhodné pro děti a mládež, "Nastavení" obsahuje konfiguraci obrazového formátu, možnost aktualizace firmware, napájení antény, EPG a vyhledávat nové programy. "Casovač" nám umožňuje naprogramovat události - připomenout vysílání pořadu, naprogramovat video či termín, kdy se má přístroj uvést do pohotovostního režimu. "Předplatné" slouží pro informace o dekódovací kartě vložené do integrovaného dekodéru Conax (u české verze není funkční). Pod "Informace" najdeme bližší informace o nainstalovaném firmware v přístroji. "Ostatní nastavení" obsahuje možnosti nastavení DVB titulků, zvuku, OSD menu, EPG i automatické aktualizace programů.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Průvodce instalací - Lokální nastavení přijímače

Zvuk, Teletext

Přístroj umožňuje příjem stereo audio. Při duálním zvuku automaticky přepíná vždy jen na český zvuk.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Průvodce instalací - kvalita signálu

Technisat podporuje obě formy příjmu teletextových stránek - OSD teletext (softwarový, nezávislý na televizoru) a VBI teletext, který je klasicky ovládán a zpracován teletextovým dekodérem televizoru. OSD teletext funguje bez problémů (na kapitálkách se nezobrazují háčky).


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Průvodce instalací - vyhledávání programů

Kvalita signálu

Nové a zajímavé funkce nabízí Technisat pod tlačítkem M.MENU, což je mini menu přijímače. Obsahuje čtyři položky - přepínání obrazového formátu 16:9/4:3, na VCR-SCART a dále dvě užitečné funkce - indikátor signálu (informace o kvalitě signálu v procentech, zobrazuje se i číslo kanálu) a (zejména) pro odborníky "Zlepšený indikátor signálu", který mimo informací o PIDech a datových tocích obsahuje velmi podrobné technické informace o přijímaném multiplexu.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Průvodce instalací - výsledek vyhledávání

Spotřeba

Spotřeba testovaného přijímače Technisat v pohotovostním režimu (stand-by) byla naměřena 7,7 W, v provozu (příjem televizního vysílání) zhruba o 1 Watt více (8,8 W).


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Channel list

Závěr

Přijímač Technisat FORCE je srovnatelný s oblíbeným Technisat Digipal 2 TX, který je na našem trhu nabízen několik let. Jako Digipal 2 TX má především bezproblémovou lokalizaci do češtiny - OSD menu, EPG i OSD teletextu.

obrázek
Obrázek z menu přijímače - Hlavní menu

Kvalita obrazu i zvuku je na velmi dobré úrovni, což je u přístrojů Technisat obvyklý standard.
Technisat Force je nabízen v cenách kolem 1500 Kč (leden 2008).


obrázek
Obrázek z menu přijímače - EPG

Za laskavé zapůjčení příjímače Technisat FORCE - TeVeMaster T1 k testům tímto děkuji firmě Omko Digital, Kaštanova 62, Brno, www.omko.cz ( http://www.omko.cz/?kod=SRTEVEMASTER ).


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Technické informace o přijímaném multiplexu

Hodnocení

+ možnost napájení antény
+ podrobné informace o přijímaném multiplexu
- stejné programy dvou multiplexů CDG ukládá jen jednou


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Informace o hardware a firmware přijímače

Vybrané parametry

* Frekvenční rozsah VHF (K5 - K12), UHF (K21 - K69)
* 4000 TV a rádio předvoleb
* přehledné české OSD menu
* EPG - elektronický programový průvodce s bezchybnou českou diakritikou


* možnost napájení do antény 5V, 30 mA
* 2x Scart (TV, VCR)
* digitální audio výstup Dolby Digital (koaxiální)
* 2x Cinch audio
* formát obrazu 4:3/16:9
* automatické nebo manuální vyhledávání programů
* TXT - podpora teletextu
* možnost aktualizace firmware přes RS232 v PC

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články