Quantcast

Nový satelit Eutelsat W2M má technické problémy

| Tisk

logo Nový telekomunikační satelit Eutelsat W2M se nestane součástí flotily Eutelsatu. Družice má technické problémy. Satelitní operátor řeší situaci rychle přijatými opatřeními.

Společnost Eutelsat Communications dnes oznámila, že její nový satelit Eutelsat W2M, který byl vynesen 20. prosince 2008, nesplňuje tecnhické parametry dodavatele satelitu společnosti EADS Astrium/ISRO Antrix. Na družici se vyskytla anomálie výkonnového subsystému. Tato anomálie byla zjištěna během přesunu satelitu z testovací pozice 1,7°E na pracovní pozici 16°E, kde měla v následujících dnech nahradit družici Eutelsat W2.

V zájmu zachování kontinuity provozu služeb pro klienty na orbitální pozici 16°E se Eutelsat rozhodl, že nový satelit Eutelsat W2M se nestane součástí flotily Eutelsatu. Družice je pod kontrolou ISRO, která společně s EADS prověří příčiny vzniklých potíží.

Eutelsat se rozhodl pro následující kroky:

* Eutelsat W2 bude nadále zajišťovat všechny služby na pozici 16°E

* Eutelsat W3B, který byl objednán v únoru 2008, a je konstruován na vysoké nároky pro kapacitu v Ku pásmu na pozicicích 16°E, 10°E nebo 36°E bude nyní vyvíjen pro pozici 16°E. Start rakety s tímto satelitem je naplánován na polovinu roku 2010. Družice Eutelsat W3B výrazně navýší kapacitu na pozici 16°E ze 27 na 56 transpondérů.

* Eutelsat analyzuje využití jiných satelitů pro požadavky klientů, kteří očekávali s rozšířením kapacity na pozici 16°E po nahrazení stávající družice W2 novou W2M. Počet transpondérů na 16°E se měl zvýšil ze 27 na 30.



Eutelsat dále uvedl, že problémový satelit W2M nebudou mít dopad na výnosy ve výši 900 milionů euro pro finanční rok 2008 až 2009. Satelit W2M byl plně pojištěn.

Nejen pro satelitní diváky, kteří očekávali rozšíření a zatraktivnění nabídky programů na pozici 16°E je to smutná zpráva. V polovině ledna letošního roku ztratil konkurenční operátor SES Astra družici Astra 5A z důvodu anomálií v napájení satelitu. Astra 5A krátce sloužila na pozici 31,5°E a měla být branou pro nové trhy Astry (Turecko, Rusko).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články