Quantcast

Euronews od ledna 2010 také v turečtině

| Tisk

logo Panevropský zpravodajský kanál Euronews začne vysílat své relace v dalším jazyce - turečtině. V pořadí devátá jazyková verze bude spuštěna v lednu příštího roku. Stanice Euronews a turecká státní televize a rozhlas TRT (Turkish Radio - Television) podepsaly kontrakt na zajištění provozu deváté jazykové verze zpravodajské stanice a vstup TRT mezi akcionáře Euronews.

Televize Euronews a TRT oznámily, že Philippe Cayla, předseda představenstva EuroNews a Ibrahim Sahin, generální ředitel TRT, v pátek 27. února 2009 v Ankaře podepsaly smlouvu ohledně budoucí spolupráce. Mezinárodní multijazyčný zpravodajský kanál Euronews a turecká veřejnoprávní společnost TRT společně spustí Euronews v devátém jazyce. Euronews v turečtině odstartuje v lednu 2010.

Euronews turecky bude od začátku příštího roku dostupný 24 hodiny denně, 7 dní v týdnu na satelitní síti Euronews, kterou může po celém světě sledovat více než 253 milionů domácností ve 142 zemích. Euronews v turečtině osloví zejména diváky v různých částech světa hovořící turecky - zvláště v sousedních krajinách Turecka, severně od Kypru, na Kavkazu, střední Asii a také početnou tureckou komunitu v Evropě, zvláště v Německu.

logo Euronews v turečtině bude distribuován všemi distribučními platformami - analogovou a digitální terestrickou sítí, kabelovou TV, satelity, IPTV, mobilními sítěmi atp. Programy euronews díky spolupráci s TRT budou od počátku dostupné pro všechny TV domácnosti v Turecku (cca 17 milionu).

Součástí dohod mezi TRT a euronews je vytvoření lokálního okna pro turecký trh. Euronews v Turecku tak hledá možnosti přilákat místní firmy na reklamní prezentace na obrazovkách televize.

Turecká verze Euronews bude produkována ze sídla Euronews z Lyonu (Francie). Vysílání bude zajišťovat 20 až 30 stálých zaměstnanců, včetně 17 tureckých novinářů.



TRT se od června letošního roku stává zároveň akcionářem Euronews.

Euronews v současné době vysílá v osmi jazycích - arabsky, anglicky, francouzsky, německy, italsky, španělsky, portugalsky a rusky.

redakce





Reklama




Vybrané články