Quantcast

Dreambox DM 8000 HD PVR - 4 tunerový HDTV PVR přijímač (1.)

| Tisk

obrázek Na tuto chvíli jsem se dlouho těšil a taky se pěkně načekal, než se tenhle přístroj skutečně objevil na trhu. Po malém bráškovi Dreamboxu DM 800 HD, který jsem na parabole.cz také představil, přichází na řadu současná vlajková loď německé firmy Dream Multimedia satelitní přijímač Dreambox DM 8000 HD PVR DVD.

Bezesporu se dá říci, že jeho vybavení je parádní. K dispozici jsou dva vestavěné tunery schopné zpracovávat SDTV a HDTV signály jak v kompresi MPEG-2, tak i v kompresi MPEG-4/H.264 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2.

Operační systém je samozřejmě postavený na Linuxu, tak jsem jsme u Dreamů zvyklý. Taktovací frekvence procesoru se zvýšila ze 300 MHz, co měl Dreambox 800, na 400 MHz. Přijímač obsahuje paměť 128 MByte Flash a 256 MByte RAM.

Přijímač má k dispozici ještě další dva sloty pro tunery plug and play. Můžeme použít tunery v normách DVB-S, DVB-T a DVB-C. Tuner pro normu DVB-S2 výrobce ještě neuvedl na trh, ale jeho uvedení na trh plánuje (model ALPS BSBE2, který je použit v Dreamboxu DM 800 HD má dle výrobce velké proudové zatížení).

Čtyřtunerový přijímač je vskutku zajímavý kousek a mohu již teď čtenářům sdělit, že jsem měl všechny čtyři tunery v akci. Navíc dva SATA konektory na základní desce vybízí k připojení pevného disku, třetí interní konektor je USB a má v sobě zastrčenou redukci USB/SATA a kabel pro připojení k DVD mechanice, kterou si můžeme do přijímače vestavět.

obrázek Tím se z přijímače stává skutečné multimediální centrum zábavy a svým vybavením se stává špičkou mezi současnými high endovými přijímači.

Popis přijímače

Přijímač má elegantní černé provedení s rozměry 430 x 275 x 85 mm (W x D x H). Již při vybalování z ohromné černé krabice bylo vidět, že si výrobce dal na vzhledu záležet. Původně jsem si myslel, že výrobce bude pokračovat ve vzhledu v linii DM7020/7025, ale tato velikost mě přece jen překvapila. Z hlediska chlazení a cirkulace vzduchu je to ale jistě lepší řešení, když je uvnitř přijímače více prostoru.

Přednímu panelu vévodí velmi krásný a hlavně velký OLED display (větší než má DM7025+), který nám zobrazuje názvy programů, čas a další údaje z menu přijímače. Provedení displeje je perfektní, je velmi pěkně čitelný a díky své velikosti se na něj vejde hodně údajů.

Na předním panelu přijímače lze ještě nalézt tlačítko sloužící pro zapnutí a vypnutí přístroje (podsvícené) a tlačítka pro přepínání programů. Pod odklopným víčkem nacházíme více než slušné vybavení: dva sloty dekodéru Dreamcrypt, dva CI sloty, slot pro CF (compact flash) kartu, SD/MMC slot a jeden USB 2.0 port.

obrázek Na zadním panelu jsou dva F konektory (vstup DVB-S2 tuneru A a B, bohužel výstupní smyčka chybí), dva konektory SCART pro připojení k TV a VCR, optický i koaxiální S/PDIF konektor, RS 232 konektor, komponentní YPbPr výstup, analogový audio výstup, kompozitní video výstup, 2 USB 2.0 porty a S-video výstup

Navíc je tu DVI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a další dva CI sloty!

Součástí balení je také obsáhlý manuál, DVI to HDMI kabel, jeden SATA kabel včetně kabelu pro napájení HDD a DVD mechaniky a jedna redukce USB/SATA s kabelem pro připojení k DVD mechanice.

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně bezchybné češtiny. Myslím, že nemá smysl popisovat strukturu menu, která je téměř shodná s předchozími modely, které jsem zde již představil. Navíc je zde pouze DVD přehrávač. Po prvním spuštění Vás přivitá průvodce, kde Vám nabízí různé typy připojení k TV (Scart, DVI, YPbPr) a automaticky jednotlivé typy zkouší.

Struktura menu je perfektní a člověk si na ní snadno zvykne, nehledě na to, že použitím různých skinů si vzhled menu můžete změnit podle vašich představ. Trochu znalí uživatele Linuxu mohou třeba i některé položky odebrat, pokud je nechtějí používat (např. nebude vestavěna DVD mechanika apod.).

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl firmware Gemini 4.0. Jedná se o neoficiální firmware, který podstatně rozšiřuje funkcionalitu přijímače. Samozřejmě existuje řady dalších výborných firmwarů jako je NabiloBlackHole, Newnigma, PLI Jade2, LT image apod.

V době psaní recenze již byl k dispozici firmware Gemini 4.1, ale z některých dobrých důvodů jsem zůstal u starší verze. Nové Gemini 4.1 má již inovovanou verzi Enigmy 2 a přijímač je schopen přijímat i signály v audio normě MPEG-4/AAC (např. tuto normu používá ruská pay tv platforma Rikor na družici Intelsat 904 (dva kanály jsou vysílané FTA)).

Samozřejmě je to horka novinka na trhu, takže určité dětské nemoci se mohou objevit. Je si vzpomeňte, jak to bylo u starších modelů, než se z nich stalo to, čím jsou dnes. Softwarová podpora je však velmi slušná a kdyby firma Dream Multimédia konečně plnila dodávky těchto přijímačů na trh tak jak má, jistě by se zvedla i podpora pro tento model, díky účasti nových majitelů tohoto přijímače.

obrázek Bohužel přijímačů je zatím na trhu nedostatek a spousta zákazníku na tento přístroj stále čeká. Jedinou nevýhodou tohoto modelu je jeho cena, která rozhodně neodpovídá provedení přijímače. Špatně nalepené plexisklo předního displeje je asi to nejmenší s čím se zákazníci mohou setkat. Četl jsem i problémy s předním víčkem apod. Hardwarové posouzení nechám na odbornících, ale i ti se příliš chvályhodně v tomto případě nevyjadřují, ale to je snad u Dreamboxů pravidlem.

Přesto se Dreamboxy těší ohromné popularitě a nejinak to bude i u tohoto modelu.

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů.

Přijímač je dle návodu schopný vyhledat kanály v rozsahu 1 ~ 45 Msymb/s (DVB-S) a 20 ~ 30 Msymb/s (DVB-S2/QPSK). První rozmezí odpovídá skutečnosti, přijímač si hravě poradí s nízkým parametrem SR i s vysokým parametrem SR. Druhé rozmezí pro normu DVB-S2/QPSK naštěstí neplatí.

Přijímač naladí i kódovaný kanál Distrivision na družici Hispasat, kde je SR 1,667 Msymb/s (o tom si u DM800 můžeme nechat jenom zdát, ten ladí až od 5 Msymb/s). Horní hranice je otázkou, oněch 30 Msymb/s zvládne bez problémů, vyšší SR zatím žádná TV nepoužívá.

Jiná situace bude při modulaci 8PSK, kde bude rozsah užší než u modulace QPSK. Datový signál SkyVision na Intelsatu 4 s SR 43,2 Msym/s již přijímač nezachytil, rovněž kanály FTV See (SR 2,269 Msym/s) ani Shant TV (SR 1,689 Msym/s) na družici Eutelsat W1 také nezachytil. Ale to jsou skutečné extrémy, se kterými by si poradil jen málokterý přijímač (zvládne to např. Vantage HD 1100). Navíc je možné, pokud to nebude hardwarové omezení, tak se situace do budoucna může změnit.

obrázek Citlivost vestavěných tunerů bych hodnotil jako excelentní. V porovnání s referenčními přijímači Nokia 9500 (legendární d-box) a Dreamboxem DM 7025 byl vítěz jasný a to Dreambox DM 8000 HD.

V C pásmu jsem zachytil i takovou lahůdku jako je program RTB z republiky Burkina Faso vysílaný na družici Intelsat 905, kde se používá globální vysílací svazek a příjem na parabolu 180 cm je již hraniční. Dreambox 7025 ani Nokia 9500 signál vůbec nezachytili, Dreambox 8000 to zvládal s minimálními výpadky obrazu.

Obdobná situace byla u programu TV+ Gabun s SR 1,333 Msymb/s na družice NSS7 (opět mé oblíbené C pásmo), dříve oba referenční přijímače zvládly tento program naladit a obraz byl prakticky bez výpadků, i když s nulovou rezervou. Již delší dobu jsem příjem neměl žádný. Až s nástupem Dreamboxu DM 8000 HD nastalo opět světlo.

Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínaní mezi programy je svižné. U SCPC kanálů je vhodné si pohrát s frekvencí, ale to je záležitost ovladačů tunerů. V tomto přijímači je použitý nový chipset tunerů BCM4501, takže ovladače nejsou úplně ještě odladěny (neukazují správné hodny S/N, AGC a BER), nicméně na funkčnost to nemá žádný vliv.

Jako třetí tuner jsem použil DVB-S tuner ALPS, který mám jako náhradní k mému oblíbenému přijímači Dreambox DM 7025. Dodavatel přijímačů Dreambox firma Omko Digital a.s. mě vyšla vstříc a zapůjčila mě také DVB-T tuner, který se dodává pro přijímače řady DM600/7025.

Ten jsem tedy použil jako čtvrtý tuner. Všechny čtyři tunery přijímač okamžitě detekoval a byl schopný ladit programy na každém z nich. U DVB-T tuneru jsem použil automatické hledání programů. Přijímač bez potíží našel rakouský mux A, který jako jediný je v mé lokalitě z DVB-T signálů k dispozici.

V přijímači lze také použít DVB-C tuner.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný teletext. České a slovenské znaky na paketech Skylink, CS link a UPC Direct se zobrazují v pořádku (včetně diakritiky na velkých písmenech). Znaková sada se dá nastavit v menu, včetně jasu a transparentnosti teletextu. Zkušenější uživatelé si mohou nastavit i velikost teletextu (tohle ovšem nelze v menu, ale přímo ovlivněním hodnot v souboru „tuxtxt2.conf“).

S obrazovou kvalitou jak HD tak i SD programů jsem byl spokojený. Většina programů vysílaná v HDTV používá AC3 zvukovou stopu. Přijímač nemá zabudovaný žádný Dolby Digital dekodér, takže přes analogový výstup nic neuslyšíte, musíte použít digitální optický nebo koaxiální audio výstup. Naštěstí tohle je Drembox, takže v menu Gemini 4.0 naleznete položku „AC3 downmix“, která Vám umožní slyšet AC3 zvukovou stopu i přes analogový audio výstup.

obrázek I přes Scart konektor lze nastavit formát obrazu u HDTV kanálů, což mnohé HDTV přijímače neumí. Dálkové ovládání je univerzální a používá se inovovaný model osvědčeného typu z předešlých verzí Dreamboxů řady 7020/7025. Pouze došlo k prohození funkcí některých tlačítek a přibyla jedna čtveřice tlačítek.

Bez problému lze používat starý typ dálkového ovládání, který mám k mému Dreamboxu DM 7025 a na které jsem si již zvyknul.

Přijímač je samozřejmě možno ovládat dálkově přes webovské rozhraní. To je teď v novém inovovaném kabátě a pracovalo bez problémů. Lze i streamovat jednotlivé programy do PC (otestováno přes Firefox).

Spolupráce s vestavěným dekodérem a CI sloty

Dvě čtečky dekodéru pod nainstalovaným cardserverem Newcs pracovaly bez jakýchkoliv problémů. Jako klient byl použitý můj oblíbený Mgcamd. Dekodér akceptuje karty různých systému, samozřejmě i s kartami Cryptoworks pro naše programy: Skylink CZ, modrá karta Skylink SK, TT karta, Gital, to vše pracuje bezvadně.



Samozřejmě záleží na uživateli jaký cardserver a klienta si do přijímače nainstaluje.

Přijímač má k dispozici celkem 4 CI sloty! To je docela slušná palba. Zatím není úplně odladěna komunikace se všemi sloty současně. Jednotlivě jsem zkoušel vložit dekodéry SCM Cryptoworks, nový Irdeto Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, Easy tv modul a T-Rex. Všechny přijímač akceptoval. Rovněž Easy Tv modul s kartami TT a Skylink SK modrá (jako SIM karta) pracoval bez jakýchkoliv problémů.

Problémy jsou zatím s modulem Diablo, u mě nejmodernější model Diablo 2.3 Wi-FI, který si představíme v některém dalším článku. U některých programů docházelo ke kostičkování obrazu.

pokračování příště

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články