Quantcast

Nový Atlantic Bird 7 posílí pozici 7W

| Tisk

logo Satelitní operátor Eutelsat Communications si u společnosti Astrium objednal dodávku nové telekomunikační družice Atlantic Bird 7 pro provoz na orbitální pozici 7 stupňů západně. Vynesení satelitu je naplánováno na čtvrtý kvartál 2011 a pokrývat bude oblasti Středního Východu a severní Afriky, kterou společně pokrývá s egyptským satelitním operátorem Nilesat (družice Nilesat 101 a Nilesat 102). Nosnou raketu vybere Eutelsat později.

Atlantic Bird 7 je satelit, který byl ještě donedávna uváděn pod pracovním označením Atlantic Bird 4 -R. Družice Atlantic Bird 7 nahradí původní Atlantic Bird 4A, která se přesune na původně plánovanou pozici 13°E jako Hot Bird 10 a převezme zde služby za Hot Bird 6. Satelit Atlantic Bird 4A byl na pozici 7°W uveden do provozu v březnu letošního roku a nahradil starou družici Atlantic Bird 4. Ta opustila 7°W a zamířila na východ. Lokace 7 st. západně již přenáší přes 450 televizních programů pro více než 38 milionům domácností.

Nová družice Atlantic Bird 7 zvýší počet aktivních transpondérů na pozici 7°W ze 26 na 50. Na této pozici slouží i Nilesat 101 a Nilesat 102. V polovině příštího roku bude na pozici 7°W zaparkována nová družice Nilesat 201. Eutelsat spolu s Nilesatem vytváření tzv. pozici Nilebird.

Satelit Atlantic Bird 7 bude na bázi platformy Astrium Eurostar E3000 a optimalizován pro vysílání se 2 zóny pokrytí - Střední Východ, včetně států Perského zálivu a také severní Afriku a severozápadní Afriku.

Až 44 transpondérů v Ku pásmu může být připojeno k výkonnému footprintu pokrývající Střední Východ a severní Afriku pro přenos programů formou DTH (direct-to-home). Druhý svazek pokryje severozápadní Afriku a dosáhne až ke Guinejskému zálivu. Pro tuto oblast může sloužit až 12 Ku pásmových transpondérů pro TV/R vysílání a přístup k rychlému internetu.

Satelit Atlantic Bird 7 je součástí programu Eutelsatu pro léta 2008 až 2011.



Atlantic Bird 7 je v pořadí 18. satelitem, který si Eutelsat objednal u společnosti Astrium. Družice bude na orbitální dráze pracovat více než 15 let.

Technické parametry satelitu Atlantic Bird 7:
Platforma: Astrium Eurostar E3000
Šířka se solárními panely: 33 m
Hmotnost při startu: 4.6 tun
Výkon na konci životnosti satelitu: 12 kW
Předpokládaná životnost družice: minimálně 15 let

redakce





Reklama




Vybrané články