Quantcast

Eutelsat aktivuje na 16E satelit Eurobird 16A

| Tisk

logo Francouzský satelitní operátor Eutelsat rozšiřuje transpondérovou kapacitu na pozici 16 stupňů východně družicí Eurobird 16A. Nová kapacita významně rozšiřuje prostor pro požadavky vysílatelů ze střední a východní Evropy.

Eutelsat pro pozici 16°E původně plánoval nový moderní satelit Eutelsat W2M, který byl vynesen 20. prosince 2008. Po úspěšných technických testech byla družice přesunuta na cílovou pozici 16°E. Během této operace došlo k anomálii na satelitu a francouzský operátor se rozhodl družici nezařadit do své flotily, provoz bude na 16°E dočasně nadále zajišťovat satelit Eutelsat W2 s příslibem hledání náhradního řešení rozšíření kapacity na 16°E.

Po modernizaci Eutelsatu na 7°W satelitem Atlantic Bird 4A (Hot Bird 10) pro oblast Středního Východu došlo k uvolnění družice Atlantic Bird 4 (také Hot Bird 4). Satelit byl následně přeparkován na 16°E, kde nyní slouží pod názvem Eurobird 16A (původně se satelit měl jmenovat Eurobird 16).

Pokrytí satelitu

Svazek wide pokryje takřka celou Evropu silným signálem (včetně ČR a Slovenska). EIRP bude dosahovat hodnoty kolem 50 dBW, což znamená, že bude možný příjem s parabolami malých rozměrů (cca 60 cm). První multiplex (v testovacím režimu) je vysílán na kmitočtu 10,719 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S a provozuje jej albánská pay-tv platforma DigitAlb (CA Conax). Další kapacitu zde má využívat srbská pay-tv platforma Total TV pro nabídku kanálů ve vysokém rozlišení (HDTV).
obrázek
obr. 1 - footprint satelitu Eurobird 16A, widebeam (pokrytí Evropy)


obrázek
obr. 2 - footprint satelitu Eurobird 16A, steerablebeam (pokrytí Madagaskaru)

Druhý svazek (steerable) nebude možné přijímat v Evropě - je určen pro pokrytí ostrova v jižní Africe (Madagaskar).

Určení satelitu

Eurobird 16A je určen pro pokrytí území Evropy, Severní Afriky, Středního Východu a Střední Asie prostřednictvím transpondérů pracujících ve widebeam svazku. Jiné území (ostrov Madagaskar) může pokrýt přepínatelný svazek - steerable.



vybrané technické parametry družice

datum vynesené satelitu: 27.2.1998
nosná raketa: Ariane 4 (V106)
dodavatel satelitu:: EADS Astrium (Matra Marconi Space)

Transpondéry satelitu Eurobird 16A mohou pracovat v Ku pásmu v rozsahu 10,7 až 10,95 GHz, 12,2 až 12,4 GHz a 12,6 až 12,73 GHz s lineární polarizací. Transpondéry mají šířku pásma 33, 36 a 46,5 MHz.

V příštím roce bude vynesen nový satelit Eutelsat W3C, který bude umístěn na pozici 16°E a nahradí oba satelity - Eutelsat W2 a Eurobird 16A. Satelit Eutelsat W3C byl původně vyvíjen pro potřeby pozice 7°E. Po technických problémech s Eutelsat W2M se provozovatel flotily satelitů Eutelsat rozhodl družici využít pro 16 stupňů východně.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články