Quantcast

Nova HD vstupuje do nabídky paketu CS Link

| Tisk

logo Nabídka satelitní platformy CS Link se rozšiřuje o první program ve vysokém rozlišení (HDTV). Do této služby vstupuje stanice Nova HD, high-definition verze české komerční jedničky TV Nova. Program Nova HD bude první stanicí, která využije novou kapacitu paketu CS Link, který se otevírá dnes - tedy 15.6.2009.

Bude to vůbec poprvé, co se bude česká komerční televize vysílat dvakrát na stejném satelitu na různých transpondérech. Program Nova HD se již vysílá na kapacitě konkurenční platformy. Společnost Media Vision, provozovatel služby CS Link, nabídla konkurenci možnost sdílení nákladů za satelitní distribuci v případě připojení kryptovacího systému CS Linku do jejich systému k programu Nova HD. Konkurence nevyužila možnosti snížení svých nákladů a Media Vision se tak rozhodl pro své zákazníky vysílat vlastní modulaci programu Nova HD z nové transpondérové kapacity.

Diváci CS Linku se tak po relativně krátké době dočkali dalšího rozšíření neplacené nabídky a zároveň prvního kanálu ve vysokém rozlišení Nova HD. U programu bude k dispozici i elektronický programový průvodce (EPG), který je již součástí takřka všech stanic, které má poskytovatel služby v nabídce.

technické parametry příjmu:
satelit: Astra 1G (23,5°E)
kmitočet: 12,070 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S

logo kanál Nova HD:
kompresní formát: MPEG-4/AVC/HD
CA systém (kódování): CryptoWorks (0D0F)
karty: CS Link / Gital
zahájení šíření: 15.6.2009



Vlastník TV Nova investoval nemalé prostředky do nákupu vysílací techniky, nového studia a zázemí televize. Toto všechno umožnilo Nově nabídnout divákům programu Nova HD lepší technickou kvalitu všem divákům programu TV Nova. Televize již vyrábí zpravodajské příspěvky, publicistiku a seriály vlastní produkce v HD. V tomto formátu nakupuje i řadu atraktivních titulů - v květnu například nabídla velkofilmy Růžový panter a Casino Royale. V tomto měsíci například Lovci pokladů. Počet titulů v nativním formátu bude na Nova HD postupně přibývat.

Podle informací TV Nova ze září loňského roku, kdy bylo oficiálně představeno vysílání programu Nova HD, obsahuje HD kanál až 40 procent contentu v high-defition. V té době Petr Dvořák, generální ředitel TV Nova, v nadsázce uvedl že HD znamená "hodně dobrý". Diváci CS Linku se to nyní mohou přesvědčit.

Nova HD je prvním kanálem CS Linku v HD. Na trhu se zanedlouho objeví další kanál ve formátu HD, tentokrát ČT HD.

Pro příjem obsahu ve vysokém rozlišení je zapotřebí HD set top box, který podporuje kompresní formát MPEG-4 a normu DVB-S2 (není vyloučen budoucí přechod na DVB-S2 transpondér) a HD Ready či Full HD zobrazovací jednotku.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články