Quantcast

ČT digitálně: Od 30. 6. posílení v jižních Čechách a nově na Vysočině

| Tisk

logo Česká televize v úterý 30. června 2009 zahájí řádné digitální vysílání z vysílačů Jihlava – Javořice a Vimperk – Mařský vrch. V jižních Čechách se zlepší dostupnost veřejnoprávního multiplexu, nově všechny čtyři programy ČT naladí na Vysočině. Informovala dnes o tom Česká televize.

Česká televize neustále rozšiřuje své digitální zemské vysílání do dalších regionů České republiky. V poslední červnový den budou uvedeny do řádného provozu dva vysílače digitální sítě 1, a to na Javořici u Jihlavy a na Mařském vrchu u Vimperku. Posílena tak bude dostupnost multiplexu veřejné služby v jižních Čechách a nově všechny čtyři programy ČT v digitální kvalitě naladí diváci na Vysočině.

Oba vysílače, Jihlava – Javořice i Vimperk – Mařský Vrch, vstoupí do testovacího provozu již během pondělí 29. června 2009. V tento den ještě mohou být realizovány dílčí zásahy na vysílací technologii, a tak může být vysílání přerušováno.

V úterý 30. června 2009 začne řádné digitální zemské vysílání České televize na 49. kanálu ze stanoviště Vimperk – Mařský vrch. Tento vysílač rozšíří dostupnost veřejnoprávního multiplexu o části Prachaticka, Strakonicka a Písecka, respektive v severozápadní oblasti Jihočeského kraje zlepší příjmové podmínky. Stane se součástí lokální jednofrekvenční sítě (SFN) s vysílači České Budějovice ­- Kleť a Sušice ­- Svatobor vysílajícími také na 49. kanálu. Analogové vysílání ČT1 a ČT2 z Mařského vrchu skončí v červnu 2010.

Rovněž 30. 6. 2009 zahájí řádný provoz digitální vysílač sítě 1 na kótě Jihlava – Javořice. Signál na 33. kanálu pokryje Jihlavsko a zčásti Jindřichohradecko, Pelhřimovsko, Havlíčkobrodsko, Žďársko a Třebíčsko. Na vysílači Jihlava – Javořice probíhaly od 11. května 2009 přípravy na digitální vysílání. České Radiokomunikace musely vyměnit celý anténní systém, proto bylo nezbytné na uvedené období převést analogové vysílání na tomto stanovišti do náhradních antén. Matematický model simulující změny příjmových podmínek nepředpokládal významné změny. Geografické podmínky v daném regionu však sehrály nestandardně větší roli, a tak se některým divákům v některých lokalitách dočasně zhoršil příjem analogového vysílání ČT1 a ČT2. Od 10. června 2009 je vše zpět v původním stavu (programy ČT1 a ČT2 budou z Javořice vysílat analogově do května 2011). Česká televize děkuje dotčeným divákům za pochopení a věří, že nyní ocení nové možnosti digitálního vysílání – doplňkové služby a především rozšíření programové nabídky o další dva programy, sportovní ČT4 a zpravodajský ČT24.

Síť 1 provozuje Česká televize. Tento soubor vysílačů šíří digitální zemské vysílání (DVB-T) multiplexu veřejné služby – tedy programy ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby (teletext, elektronického programového průvodce EPG, dálkovou aktualizaci programového vybavení některých přijímačů podle standardu SSU) a stanice ČRo. Pro příjem digitálního zemského vysílání je potřeba set-top-box nebo digitální televizor s DVB-T tunerem. Stejně důležitá je i nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může způsobovat nevyhovující zesilovač a rozbočovač signálu. Převážná většina systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech se neobejde bez odborné úpravy.

Síť 1: multiplex veřejné služby
Digitální zemské vysílání České televize

Vysílač Jihlava – Javořice
Od 30. 6. 2009
33. kanál, horizontální polarizace




obrázek

Vysílač Vimperk – Mařský vrch
Od 30. 6. 2009
49. kanál, horizontální polarizace


obrázek

Všechny vysílače aktivní k 30. 6. 2009


obrázek

redakce





Reklama




Vybrané články