Quantcast

Hledání nových satelitů s referenčními kmitočty

| Tisk

obrázek Telekomunikační satelity nabízejí přístup k mnoha domácím a zahraničním televizním a rozhlasovým programům a dalším službám (satelitní internet, přenosové kanály). Vedle nejběžnějších satelitů jako jsou Astra či Eutelsat jsou zajímavé programy šířeny i z jiným družic. Pro přístup k těmto dalším satelitům je třeba další nezbytné technické vybavení - zejména natáčení satelitní paraboly (Diseqc motorem, eventuálně táhlovým motorem) a také mít alespoň základní uživatelské vědomosti ohledně instalace dalších programů v menu satelitního set top boxu.

Server parabola.cz pro své čtenáře připravil po delším časovém odstupu aktualizovaný seznam tzv. referenčních kmitočtů, které jsou vhodné pro lovení dalších orbitálních pozic při instalaci natáčecího zařízení.

Tabulka s referenčními kmitočty je sestavena tak, aby obsahovala pokud možno silné signály, jedinečné frekvence s polarizací, symbol rate a normou (DVB-S či DVB-S2) pro zjednodušení práce při hledání dalších satelitů. Parametr FEC nebyl brán pro hledání jedinečných kmitočtů v úvahu - řada přijímačů jej najde automaticky (a u některých přijímačů se ani nezadává).

obrázek V některých případech není jednoduché najít "unikátní" frekvenci s parametry v DVB-S u sousedních satelitů, které navíc patří stejnému satelitnímu operátorovi. Učebnicovým příkladem jsou orbitální pozice 13°E a 9°E, které provozuje Eutelsat. V DVB-S na 9°E (zatím) není žádný multiplex s unikátními parametry, podle kterého by bylo možné najít tuto pozici (srovnání s hodnotami FEC nepřichází v úvahu). Jisté řešení v hledání přináší až DVB-S2.

Níže uvedený odkaz na tabulku obsahuje informace o satelitech s pravidelným digitálním TV vysíláním v Ku pásmu a jsou zachytitelné na území České republiky a Slovenska s parabolami "běžných" rozměrů. Jeden ze sloupců obsahuje údaj o velikosti paraboly pro uskutečnění příjmu. Informace platí pro oblast Prahy a je pouze orientační. Na mnoha místech bývalé federace mohou být velmi odlišné příjmové podmínky.

NAVŠTIVTE TAKÉ:
* Referenční kmitočty



Přehled unikátních (tzv. referenčních) kmitočtů nemusí být zcela bez chyb. Uvítáme Vaše postřehy a náměty na vylepšení uvedené stránky, včetně aktualizací.

Jak využít referenční kmitočty - obecný návod: V menu přijímače zvolíme instalace - ruční ladění. Z nabídky vybereme satelit, který budeme chtít přijímat. Zadáme parametry do menu přijímače z tabulky. Používáme-li funkci USALS (Diseqc motory), dojde k automatickému přetočení paraboly na požadovaný satelit a zkontrolujeme, zda máme dostatečný signál.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články