Quantcast

Total TV si objednal 2 transpondéry na 16E

| Tisk

logo Společnost Serbia Broadband (SBB) podepsala nový mnohaletý kontrakt se satelitním operátorem Eutelsat Communications na dva transpondér na pozici 16 stupňů východně. SBB je provozovatelem placené televize Total TV, která je nabízena na území bývalé Jugoslávie. Eutelsat a SBB se dále dohodli na prodloužení kontraktu na dva transpondéry, které platforma využívá od počátku fungování služby - od roku 2006.

Pronájem dalších transpondérů společnosti SBB byl možný po významném rozšíření transpondérové kapacity na pozici 16 stupňů východně. Vedle satelitu Eutelsat W2 zde od května letošního roku působí družice Eurobird 16A (bývalá Atlantic Bird 4 ), která dříve pracovala pro potřeby zemí arabského světa na pozici 7°W. Teď tam pracuje satelit Atlantic Bird 4A (budoucí Hot Bird 10), který umožnil původní družici přesunout na jinou lokaci. Oba satelity W2 a Eurobird 16A na pozici 16°E nabízejí vynikající pokrytí signálem Evropy, což umožňuje individuální satelitní příjem (DTH) s parabolami malých rozměrů. Oba satelity navíc mají přepínatelný svazek (steerable beam), který umožňuje nabízet transpondérovou kapacitu pro zákazníky na ostrovech v indickém oceánu.

SBB bude dodatečnou kapacitu na 16°E využívat pro rozšíření nabídky programů na všech trzích, kde působí. Paket Total TV tak nabídne klientům programy Cinemax 2, MGM Channel, ID - Investigation Discovery, Disney Channel a dva nové programy od společnosti Pink Media Company.


obrázek
Obrázek: Footprint satelitu Eurobird 16A (16E), wide beam (rozšířený svazek)

Nová kapacita Total TV také umožní expanzi služby do Makedonie. Stanice paketu jsou uplinkovány přes vlastní teleport v Bělehradě a přes nový teleport provozovaný STN poblíž slovinského města Ljubljana.



Programy paketu Total TV jsou kódované systémem NDS Videoguard. Největším konkurentem Total TV je satelitní platforma Digi TV, která je šířena na satelitech Intelsat 10-02 a Thor 5 na pozici 1°W/0,8°W v systémech podmíněného přístupu Nagravision 2/3. Digi TV působí také na českém a slovenském trhu.

Na pozici 16°E se v relativně krátké době čeká významná změna. V polovině roku 2010 bude vynesen nový satelit Eutelsat W3B, který nahradí oba satelity W2 a Eurobird 16A a významně rozšíří dostupnou transpondérovou kapacitu na 16°E. Satelit W3B byl původně plánován na 7°E. Po technických problémech satelitu Eutelsat W2M, který nezahájil původně plánovaný provoz na 16°E bylo rozhodnuto, že do doby vynesení W3B budou na této pozici sloužit zmíněné satelity. Pro 7°E plánuje Eutelsat novou družici Eutelsat W3C, která pak zde bude pracovat spolu se stávající Eutelsat W3A.

redakce





Reklama




Vybrané články