Quantcast

ČT1 HD zahájila veřejné experimentální šíření ze satelitu

| Tisk

logo Česká televize dnes zahájila pokusné veřejné satelitní vysílání svého prvního okruhu ČT1 ve vysokém rozlišení (HDTV). Program je šířen prostřednictvím satelitu Astra 1E (23,5°E) a je k dispozici všem satelitním divákům, kteří mají dekódovací kartu CS Link nebo Skylink s aktivními SD programy České televize (ČT). Program se na satelitu objevil již 19.8.2009. Doposud byl signál neveřejný a určen k testovacím účelům.

Co ČT ve vysokém rozlišení nabídne

Do začátku příštího roku bude veřejnoprávní televize přes satelit vysílat program ČT1 HD, což je stejný kanál jako v SD rozlišení. Liší se jen obrazovou kvalitou - pořady natočené v HD jsou vysílány v tomto formátu, ostatní pořady jsou do HD konvertovány. Počet pořadů v high-definition bude postupně narůstat. Dnes 31.8.2009 v HD televize nabídne nový retro seriál Vyprávěj, v brzké době například také pěveckou soutěž Duety.

Kvalitní obrazové podívané se dočkají také sportovní fanoušci. ČT v HD pokryje ve velké míře také zimní olympiádu z kanadského Vancouveru, kdy bude formálně zahájeno pravidelné HD šíření ČT. Po skončení her bude ČT nabízet na programové pozici ČT HD výběr z programové nabídky ČT1, ČT2 a ČT4. Prostor mezi pořady pravděpodobně vyplní self promotion.

Doprava signálu

ČT pro HD program vypsala novou veřejnou zakázku. Vítězem tendru se stala společnost T-Systems Česká republika, která již dříve zvítězila v soutěži o satelitní distribuci SD kanálů. Kódování streamu zajišťuje společnost Czech Digital Group, signál pomocí optické trasy putuje do německého Usingenu, kde je na uplinku přidáván do multiplexu Media Broadcast na satelit Astra 1E (23,5°E). Na jaře příštího roku dojde k překlopení multiplexu do DVB-S2 a na nový satelit Astra 3B, čímž se zároveň podstatně zlepší pokrytí signálem.

technické parametry příjmu

satelit: Astra 1E (23,5°E)
kmitočet: 10,803 GHz
polarizace: horizontální
SR: 22000
FEC: 5/6
norma: DVB-S
kompresní formát: MPEG-4
rozlišení: 1080i


service ID: 14020
video PID: 2010
audio PID: 2020 (česky), 2021 (česky, AC3)
kódování (CA systém): CryptoWorks
přístupové karty: CS Link, Skylink
omezení: příjem na území ČR; karta musí mít aktivní SD programy ČT

Co je potřeba k příjmu

Pro příjem HD obsahu je nutný satelitní HD set top box s podporou kompresního formátu MPEG-4 se slotem Common Interface (CI) pro vložení externího modulu s přístupovou kartou. Dále se doporučuje zobrazovací jednotka Full HD nebo HD Ready.

redakce





Reklama




Vybrané články