Quantcast

Příjem rakouské regionální P3TV na K38

| Tisk

logo Několikrát jsem v diskusi zmiňoval dálkový příjem DVB-T signálu rakouského regionálního Muxu s jediným programem P3TV, což je regionální rakouská televize, která vysílá již od roku 1995. P3TV /www.p3tv.at/ vysílá v kabelových sítích, na Internetu a od 1.12.2008 rovněž ostrým provozem v DVB-T, na K68 v pásmu UHF z dolnorakouského vysílače Jauerling /959 m.n.m./ výkonem 4,4 KW ERP. Zkušební vysílání P3TV začalo už
12.11.2007 s výkonem 1,7KW ERP.


obrázek

Dnes vám realizaci tohoto dálkového příjmu ještě na starém K68 blíže představím.

obrázek

Vysílač Jauerling 141m – 959 m.n.m.
48°20'00" Nord - 15°21'00" East

Vysílací systém vysílá horizontální polarizací a je směrován do rakouského vnitrozemí a na Vídeň.

Příjem v místě mého bydliště byl s největší pravděpodobností i dílem velkého štěstí, jelikož oficiální mapka pokrytí ukazuje konec penetrace mým směrem cca 40km před státní hranicí s Českou republikou. Přímá vzdálenost místa příjmu a vysílače Jauerling je v mém případě 103km. A mohu potvrdit, že příjem byl až na krátké výjimky stabilní.


obrázek
Obrázek: Mapa Google

Signál sice nebyl na sloučení do domácího rozvodu, ale na stabilní solo příjem na jeden STB bez složitého slučování a rozbočování postačoval.


obrázek
Dálkový příjem byl realizován na anténu EmmeEsse 402169D, která má na konci UHF pásma garantovaný zisk 14,5 dB. S kolegou jsme ji porovnávali se známou LP45 Fracarro a na LP anténu příjem K68 možný nebyl/malý zisk - nedostatečný odstup C/N/.


obrázek
Signál z antény byl širokopásmově zesílen v předzesilovači IVO zisk-30dB, s.č. 1,5dB /údaje od výrobce/. Použití propusti na K68 před aktivním prvkem způsobilo zhoršení C/N a nemožnost Mux naskenovat, proto jsem zůstal u širokopásmového zesílení.


obrázek
UHF pásmo je nad K60 tak nádherně čisté, že i extrémní zesílení 30 dB nepůsobí pro slabý DVB-T signál nijak rušivě.

Optimální signál jsem dost pečlivě hledal pomocí měřícího přístroje Prodig5, vystřídal jsem dost míst. Měření bylo prováděno na zemi, na hlavním stožáru na střeše a na několika místech sedlové střechy i z oken jižní strany domu. Opět se potvrdilo, že anténa čím výše umístěná, neznamená vyšší úroveň signálu a kvalitu DVB-T signálu už vůbec ne!

Na stožáru jsem nejsilnější signál naměřil těsně v úrovni hřebenu střechy, což platí i pro ostatní silné signály z Jauerlingu K21 a K31. Při postupném posouvání antény na stožáru směrem vzhůru je naprosto zřetelný pokles úrovně signálu. Na střeše jsem testoval i dlouhou EmmeEsse 922169D, ale s předzesilovačem 30dB jsem nijak zvlášť zázračných hodnot na K68 nedosáhl, proto jsem se vrátil zpět ke kratší EmmeEsse 402169D.


obrázek
Nejlepších parametrů jsem ovšem dosáhl až v místě na jižním štítě domu /4metry nad zemí/, kde byla anténa krásně ostíněna od rušivých signálů.

Anténu jsem uchytil pomocí konzole na pozednici, předzesilovač je umístěn co nejblíže ke konektoru antény, pak už kabel vede rovnou do přijímače DI-WAY 2200 /cca 3m/, kde je zakončen napájecí výhybkou s IEC konektorem.


obrázek
Příjem je velmi citlivý na přesné nasměrování antény. Co se týče dlouhodobého stabilního příjmu, tak mohu zodpovědně tvrdit, že po dobu příjmu cca 10 týdnů zpět jsem nezaznamenal žádný delší výpadek. Stručně řečeno, kdykoliv jsem pustil přijímač, tak to šlo…

Včera /15.9.2009/ došlo ke změně vysílacího kanálu z K68 na K38. Jelikož v místě mého bydliště vysílá na K39 silný místní vysílač Kleť analogový signál CT1, tak jsem byl s dalším příjmem P3TV dost pesimista.

Skutečnost je taková, že DVB-T signál se nakonec přece jen objevil, i když velmi silně zarušen signály, které vznikají přebuzením zesilovače právě signálem z Kleti.
Přesto všechno přijímač DI-WAY 2200 Mux na K38 naskenoval a dokonce stabilně přijímá.


obrázek
Z obrázku je vidět, že na K38 je DVB-T signál i s daleko vyšší úrovní oproti signálu na K68.


obrázek
I z informačního okna přijímače DI-WAY je vidět, že by to nemuselo být špatné…

Tato nová skutečnost je velmi čerstvá, takže zatím nemám ani zkušenost, jak se zachová příjem po použití eventuelní kanálové propusti na K38 před předzesilovačem. Informace určitě podám.


obrázek
Jako bonus ještě přikládám obrázky z příjmu obou hlavních rakouských Muxů z vysílače Kahlenberg u Vídně /K24 a K34/.




obrázek

Příjem byl opět realizován ze stejného místa a přijímacího řetězce jako P3TV. Jen anténa musela být přetočena o cca 15° na východ. Spektrum kolem K24 a K34 již není zdaleka tak čisté, jako v případě K68 u P3TV. Ani stabilita příjmu není taková.


obrázek

obrázek

obrázek

obrázek

Vzdálenost místa příjmu a vysílače Kahlenberg je 166km.


obrázek

obrázek
Tolik o DX příjmu DVB-T signálů od sousedů z Rakouska. Snad se případná diskuse nezvrhne na téma „atraktivita programu P3TV“…

Saxon





Reklama




Vybrané články