Quantcast

TV Prima získala satelitní licenci na R1

| Tisk

logo Televize Prima může šířit svůj třetí kanál R1 také přes satelit. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém posledním 19. zasedání udělila společnosti FTV Prima, spol. s.r.o. licenci k šíření programu R1 prostřednictvím satelitu. Územní rozsah je omezen na Českou republiku. Satelitní licence platí 12 let.

Televize R1 odstartovala 15. června 2009 v 6:00 hodin ráno. Od počátku je stanice šířena jen prostřednictvím digitální terestrické sítě 2 společnosti České Radiokomunikace jako dopolední programový blok na stanici Prima COOL. Ve stejnou dobu mohou satelitní diváci platforem CS link a Skylink vidět jen náhradní program - ping-pong. Vlastníci Primy se tehdy rozhodli program R1 šířit jen terestricky. Rychle se rozvíjející příjem programů ze satelitu v Česku ale znamenalo pro televizi přehodnocení původních plánů a rozšířit distribuci R1 i na satelit.



obrázek R1 vysílá v pracovních dnech denně od 6:00 do 11:00 hodin na programové pozici Prima COOL v DVB-T regionálně laděný blok pořadů zaměřený především na ženy. Původně měla vzniknout televize Prima KLUB pro ženy jako samostatný kanál na vlastní kapacitě. Provozovatel plány přehodnotil a to z důvodu ekonomické a hospodářské krize, která způsobila propad příjmů z reklamy a také z důvodu špatného penetrace set top boxů pro příjem DVB-T. Místo toho vznikla náhradní programová služba R1, která využívá kapacitu v době, kdy Prima Cool nevysílá - poplatky za distribuci nové stanice jsou proto nulové.

FTV Prima provozuje celkem tři programy - TV Prima, Prima COOL a R1. V Praze a ve středních Čechách probíhá DVB-T experiment s šířením programu Prima HD (program televize Prima ve vysokém rozlišení) v rámci sítě Czech Digital Group (CDG). Program TV Prima je šířen v paketech CS Link , Skylink, Digi TV a UPC Direct. Prima Cool pouze v nabídkách sítí CS Link a Skylink.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články