Quantcast

Raketa Atlas V vynesla satelit Intelsat 14

| Tisk

Nosná raketa Atlas V dnes 23. listopadu 2009 v 1:55 hodin ráno času ET (6:55 hodin středoevropského času) úspěšně vynesla telekomunikační satelit Intelsat 14 předního světového poskytovatele satelitních služeb Intelsat Ltd. První signál ze satelitu byl zaznamenán o téměř dvě hodiny později - ve 3:53 ET (8:53 hodin našeho času). Za start satelitu zodpovídala United Launch Alliance.

Intelsat 14 zhotovila společnost Space Systems / Loral. Družice bude poskytovat datové služby prostřednictvím transpondérů v C pásmu zákazníkům v celé Latinské Americe, Evropě a Africe a televizní a datové služby v Ku pásmu. Na pozici 45°W nahradí družici Intelsat 1R. Očekávaná životnost nové družice je 16 let.

Satelit bude mít v C pásmu 32 transpondérů se šířkou pásma 36 MHz (20 s lineární polarizací a 12 s cirkulární) a dalších 8 transpondérů bude mít šířkou 72 MHz. V Ku pásmu přinese 20 transpondérů se šířkou 36 MHz a dva se šířkou pásma 72 MHz. Všechny budou pracovat s lineární polarizací.

Intelsat 14 bude mít dva svazky v C pásmu a stejný počet i v Ku pásmu. "Céčkové" transpondéry mohou pracovat v americkém svazku nebo evro-africkém svazku. Podobně i v Ku pásmu. Jeden beam bude nasměrován na Ameriku a druhý pokryje USA, Evropu a Afriku a patrně se stane atraktivní lokací pro přenos (nejen) video obsahu mezi kontinenty.

Footprinty Intelsat 14



obrázek
Obrázek č. 1 - americký svazek (C pásmo)


obrázek
Obrázek č. 2 - evro-africký svazek (C pásmo)


obrázek
Obrázek č. 3 - americký svazek (Ku pásmo)




obrázek
Obrázek č. 4 - svazek USA, Evropa, Afrika (Ku pásmo)

Pro příjem transpondérů ze svazku evro-afrického (C pásmo) bude ve střední Evropě postačovat parabola od průměru 150 cm, v Ku pásmu (svazek USA - Evropa - Afrika) parabola od 90 cm.

redakce





Reklama




Vybrané články