Quantcast

Raketa Ariane 5 vynesla satelity Thor 6 a NSS 12

| Tisk

obrazek Nosná raketa Ariane 5 vynesla na orbitální dráhu letem číslo 192 dva telekomunikační satelity. Na palubě měla družice Thor 6 a NSS 12. Oba budou zajišťovat signály v Evropě. Thor 6 bude navíc zajímavý pro českého a slovenského satelitního diváka - šířit programovou nabídku středoevropské platformy UPC Direct přes satelit společnosti Telenor Satellite Broadcasting (TSBc).

Oba satelity na orbit vynesla nosná raketa 29. října 2009 ve 21:00 hodin. Mise trvala 31 minut. Byl to v pořadí 48. let rakety Ariane 5 a jeho 34. úspěšný let v řadě.

Thor 6

Jedním z nejdůležitějších satelitů pro region střední a východní Evropy tohoto období se nazývá Thor 6. Tato družice skandinávského satelitního operátora bude pracovat na orbitální pozici 0,8°W, kde nahradí provoz za starší družici Thor 3 a zajistí další potřebnou kapacitu pro expanzi operátora na nové trhy. Satelity Telenoru budou od jara příštího roku zajišťovat distribuci signálu středoevropské pay-tv UPC Direct pro český, slovenský a maďarský trh. UPC Direct bude propojena s Focus Sat, která patří také koncernu Liberty Global. UPC Direct v současnosti využívá kapacitu na satelitech Astra (19,2°E), kterou má smluvně zajištěnu do konce roku 2010. Thor 6 bude využívat i nová ukrajinská pay-tv Digital FLY, která zahájila technické testy už na stávající družici Thor 3.

Satelit Thor 6 bude mít celkem 36 transpondérů v Ku pásmu, z toho 20 bude určeno pro střední a východní Evropu a zbývajících 16 poslouží pro potřeby Skandinávie (pay-tv platforma Canal Digital). Satelit určený pro potřeby direct to home (DTH) služeb zhotovila a dodala společnost Thales Alenia Space. Satelit bude na orbitální dráze sloužit po dobu 15 let.


obrazek
Obrázek - Kmitočtový plán Thor 6, pásmo 10,7 až 10,95 GHz pro Skandinávii a modré transpondéry v pásmu 11,7 až 12,75 GHz

Thor 6 bude mít dva svazky (zóny) pokrytí. Operátor je označuje K1 a K2. K1 je pro severní Evropu, K2 (zejména) pro střední a východní Evropu. Oba svazky bude možné přijímat v Česku a na Slovensku.

Transpondéry ve svazku K1 budou pracovat se šířkou pásma 27 MHz v kmitočtovém pásmu 10,7 až 10,95 GHz. EIRP těchto transpondérů bude v hlavní zóně dosahovat až 53 dBW, v Česku a na Slovensku okolo 47 až 50 dBW.


obrazek
Mapka 1 - Footprint Thor 6, svazek K1 (Skandinávie)

Transpondéry ve svazku K2 budou mít jednotnou šířku pásma 33 MHz a budou umístěny v kmitočtovém rozsahu 11,7 až 12,75 GHz, které bude provázáno se stávajícím satelitem Thor 5. EIPR transpondérů nové družice bude ve střední a východní Evropě 52 dBW, v ostatní části Evropy okolo 45 až 49 dBW.


obrazek
Mapka 2 - Footprint Thor 6, svazek K2 (střední a východní Evropa)

Thor 6 spolu s původním satelitem Thor 5 budou na orbitální pozici 0,8°W zajišťovat provoz celkem 71 transpondérů v Ku pásmu. Na stejné pozici (1°W) je také zaparkován satelit Intelsat 10-02 operátora Intelsat, který šíří další programy - zejména programy platforem Digi TV a AlbanicaSat.

NSS 12

Druhý vynesený satelit NSS 12 bude zajišťovat služby pro 2/3 světové populace z orbitální pozice 57 stupňů východně, kde nahradí satelit NSS 703 a zvýší kapacitu a vysílací výkon pro klíčové lokace napříč Evropou a Středním Východem, Afrikou, Asií a Austrálií. Vynesení NSS 12 pokračuje společnost Arianespace ve 25 leté obchodní spolupráci se společnosti SES, která byla zahájena v roce 1984 vynesením družice Spacenet 1.


obrazek
Mapka 3 - Footprint NSS 12, oba svazky C band v jedné mapě


obrazek
Mapka 4 - Footprint NSS 12, všechny svazky Ku band v jedné mapě




obrazek
Mapka 5 - Footprint NSS 12, svazek Ku band (pokrobně svazek, který bude možné přijímat i u nás)

NSS 12 zhotovila a dodala společnost Space Systems/Loral na bázi platformy série FS 1300. NSS 12 bude mít celkem 48 transpondérů v Ku pásmu a celkem 40 transpondérů v C pásmu, které budou zajišťovat pokrytí Evropy, Středního Východu, Afriky, Asie a Austrálie.

Satelit bude mít několik svazků - Central Asia beam (svaze na střední Asii), East Africa beam (svazek na východní Afriku), South Asia beam (pokrytí jižní Asie), Middle East beam (pokrytí Středního Východu), West hemi beam (pokrytí západní oblasti), East hemi beam (východní hemisféra), Global beam (globální svazek).

Pro diváky ve střední Evropě bude nejzajímavější svazek Middle East, který bude zasahovat až k nám s EIRP okolo 46 až 47 dBW (příjem s parabolou o průměru od cca 90 cm). Zatím není jasné, zda a jaké programy bude tento satelit v Ku pásmu vysílat. Kapacitu na stávajícím satelitu na 57°E v tomto pásmu zatím využívá jedna bulharská televize (bTV) a rozhlasová stanice.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články