Quantcast

Koncem dubna budou na trhu nové ICE karty Skylink

| Tisk

logo Na konci dubna příštího roku se na českém a slovenském trhu objeví první přístupové karty ICE Skylink pracující v systému Irdeto PIsys. Nové karty umožní příjem programů služby této platformy v dekodérech Irdeto i CryptoWorks. Karty budou "universálnější", což bude plus pro všechny satelitní domácnosti.

A jak to vypadá se systémem Irdeto a jeho zapojením v současné době? "Hlavní stanice nového systému byla instalována v Bratislavě počátkem listopadu a od té doby provádí Skylink interní zkoušky na uzavřeném datovém okruhu," říká Jaromír Glisník ze společnosti TradeTec, spoluprovozovatel platformy.

Nový systém je ale odlišný od stávajícího CryptoWorks. "Nový systém je velmi odlišný od aktuálně používaného CryptoWorksu. ECM generátory nejsou umístěny u multiplexeru v místě uplinku, scramblování se provádí centrálně, což podstatně zvyšuje spolehlivost, bezpečnost a flexibilitu systému," popisuje šéf J. Glisník. "S těmito odlišnosti ovšem souvisí také potřeba delšího času na přizpůsobení a otestování potřebné technické infrastruktury včetně datového spojení na všechny uplinkové stanice," dodává.

Nový systém Irdeto PIsys je již připraven u všech transpondérů. "V tomto týdnu jsme dokončili testy na interních systémech a připravujeme připojení PIsysu k jednotlivým transpondérům," popisuje další kroky šéf firmy.

Nepřítelem Skylinku je v tuto chvíli čas - do konce roku zbývá pár dní a je nejmenší zájem před svátky jakkoliv manipulovat s vysílací technickou. "Vzhledem k tomu, že do Vánoc zbývá pouze týden a Skylink zaznamenává enormní nárůst zákaznických požadavků, rozhodli jsme se na dobu vánočních svátků minimalizovat veškeré technické úkony, které by mohly mít negativní vliv na funkčnost a spolehlivost poskytovaných služeb. Projekt implementace PIsysu bude z tohoto důvodu pokračovat až po Novém roce," říká k dalším krokům Glisník.



Podle něj se odkládá dodávka nových karet na náš trh. "V návaznosti na prodloužení testování mění Skylink rovněž časový plán dodávky nových karet ICE PIsys na český a slovenský trh. První dodávku nových karet plánujeme na konec dubna 2010. Do té doby budou dodávány karty CryptoWorks," uzavírá plány J. Glisník.

Systém Irdeto PIsys (dvojsystém - CryptoWorks 0D96 a Irdeto 0624) je v současné době zapojen u několika programů na satelitu Astra 1G (23,5°E), na kmitočtu 11,992 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S - konkrétně Viasat Explorer / Spice, Viasat History, JimJam, MGM, Filmbox, Filmbox Extra, Kino CS.

redakce





Reklama




Vybrané články