Quantcast

Magio Sat - první instalace

| Tisk

logo Na Slovensku začne v nejbližších dnech oficiálně působit další satelitní pay-tv platforma - satelitní Magio. Služba přinese balíčky atraktivních kanálů, včetně HD obsahu. Před oficiálním uvedení placené satelitní televize na trh proběhly v závěru roku 2009 první instalace u koncových zákazníků. Další budou prováděny ve druhé polovině tohoto měsíce.

Ačkoliv je slovenský trh relativně malý, působí zde již čtyři satelitní služby - Digi TV, UPC Direct, Skylink a CS Link . V pořadí pátá platforma má ale poměrně velké šance uspět na trhu. Svědčí o tom více než 7 tisíc objednávek u společnosti Slovak Telecom, provozovatele služby, na příjem digitální televize. Firma bude satelitní Magio nabízet klientům v místech, kde není dostupná IPTV obdoba Magio. Izraelské telekomunikační družice Amos 2 a Amos 3 pokrývají celé území Slovenska a Magio Sat je tak dostupné pro prakticky všechny domácnosti na Slovensku, které mohou nainstalovat parabolu na pozici 4 stupně západně.

Dodávané komponenty pro Magio Sat

Zákazník Magio Sat si nemusí pořizovat vlastní satelitní komplet. Veškeré komponenty pro příjem družicového signálu služby Magio dodává jeho provozovatel.

* parabolická anténa
* LNB
* 2 x 15 metrů kvalitního koaxiálního kabelu
* 4 krimpovací - nekvalitní F konektory
* konzola na upevnění na stěnu velká masivní s deskou
* spojovací materiál
* 4 ks na upevnění do stěny
* SMART karta
* set top box


obrázek
obrázek

Z komponent je nejzajímavější digitální satelitní přijímač. Jde o model SKT-5800SX, který se vyrábí v Číně. Na předním panelu je velké T v poli malých čtverečků - může se jednat o přípravu přejmenování služeb Slovak Telecom na Slovensku pod značku T-Home.

Přijímač SKT-5800SX je vybaven HDD o kapacitě 260 GB. Z toho je 160 GB vyčleněno na nahrávání pořadů a zbývající kapacita je vyhrazena pro účely videopůjčovny. HDMI kabel není bohužel standardně součástí dodávky.


obrázek
obrázek
obrázek

Služba je nabízena i s možností samoinstalace ale i na "klíč". V tomto případě zákazník neplatí instalaci a ani technika, který instalaci provede za podmínky, že dodávaný materiál je v dostatečném množství pro danou instalaci. Většinou se jedná o koaxiální kabel a jinou alternativu přichycení paraboly. Toto si zákazník hraní na místě technikovi.


obrázek
obrázek

Signál Magio Sat je šířen z orbitální pozice 4 stupně západně (tedy o další cca tři stupně západněji než jsou nasměrovány paraboly pro příjem velmi populární služby Digi TV). Je ale velmi nepravděpodobné, že běžný uživatel celou proceduru aktivace a spuštění služby sám zvládnul. Přijímač je dodáván bez settingu a bez obslužného software, který se do přijímače nahraje ze satelitu po jeho spuštění. Podmínkou pro natažení příslušného software je nainstalovanou parabolu na pozici 4°W. Bohužel, není možné ladění paraboly podle indikátorů set top boxu, jak se u běžných instalací provádí. Bez satelitního měřícího přístroje bude instalace obtížná - možná i zcela nemožná.

Po instalaci všech satelitních komponent (zejména venkovní přijímací jednotky) uživatele čeká nahrání software do set top boxu. To trvá zhruba 8 minut. Pak následuje restart přístroje, nastavení regionu - řeči. Přístroj aktuálně nemá české menu - jen slovenské, maďarské a anglické. Nakonec proběhne test přijímače. Je-li vše v pořádku, přístroj vyzve uživatele ke vložení dekódovací karty. V tento moment umožňuje přijímač sledování FTA programů podle vlastního settingu.


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

Celá instalace končí spárováním karty, set top boxu a zákazníka. Pro tyto účely je určena aktivační WEB, WAP nebo SMS služba. V případě SMS není podporován operátor O2. Párují se číslo zákazníka - rozsah objednané služby, číslo přístupové karty a CONAX chip ID set top boxu. Pokud je všechno v pořádku, bude do několika sekund spuštěna objednaná služba.




obrázek
obrázek

obrázek
obrázek

Menu je ve třech jazycích, jak již bylo zmíněno. Po změně řeči se programová nabídka nezmění - přepne-li zákazník na maďarštinu, bude nadále přijímat slovenskou programovou nabídku Magio podle objednávky (nikoliv maďarskou službu T-Home).


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

Připomeňme, že služba Magio Sat je šířena ze satelitů Amos 2 a Amos 3 na orbitální pozici 4 stupně západně na čtyřech DVB-S2 transpondérech pracujících v 8PSK modulace. Programy jsou kryptované systémem Conax a šířeny s moderním kompresním video formátu MPEG-4/AVC (H.264), zvuk je vysílán v AAC. Další programy nabízí Magio Sat z transpondérů partnerské rumunské platformy Boom TV (zde v DVB-S a MPEG-2).

ČTĚTE TAKÉ: Ceník a programová nabídka platformy

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články