Quantcast

Havárie Eutelsat W2: Nová posila na 16E - Eutelsat Sesat

| Tisk

logo Francouzský satelitní operátor Eutelsat řeší komplikovaný technický problém - nečekané přerušení distribuce programů na satelitu Eutelsat W2 na pozici 16°E. Satelit přestal šířit signály ve středu 27.1.2010 po 21. hodině.

Během čtvrtečního dopoledne 28.1. se podařilo částečně obnovit provoz některých služeb - zejména se jedná o transpondéry v pásmu 10,95 až 12,75 GHz ve vertikální polarizaci + jeden multiplex s horizontální polarizací. Ostatní kapacitu se nepodařilo obnovit. Zřejmě to tak i zůstane. Vyplývá to z dnešního vyjádření Eutelsatu S.A. Provozovatel nabízí satelitní prostor na jiných satelitech. Tu již využívají například stanice Footschool a také Kurdistan TV.

Orbitální pozice 16 stupňů východně shodou okolností dostává posilu - na této lokaci začne od pátku 29.1.2010 pracovat satelit Eutelsat Sesat, který dříve pracoval na pozici 36°E, kde již není potřeba. Služby za Sesat zde převzala nová telekomunikační družice Eutelsat W7.

O havárii Eutelsat W2 přinesla dnes obsáhlou reportáž v hlavní zpravodajské relaci Televizní noviny kanál TV Nova. Satelit totiž využívá k distribuci zpravodajských příspěvků britská Sky News, BBC ale také česká TV Nova a slovenská Markíza. Dále je (byl) satelit využíván k DTH (direct to home) platformám pro střední a východní Evropu - srbskou Total TV, slovinskou STN, albánskou DigitAlb, bulharskou ITV Partner, rumunskou veřejnoprávní TVR, komerční National TV a mnoha dalšími providery.

Znamená to, že od pátku budou na pozici 16°E pracovat tři (prakticky) dosluhující satelity - Eutelsat W2 s technickou anomálií, starší Eurobird 16A a nově Eutelsat Sesat, který patrně s uvedení satelitu do provozu dostane nové obchodní označení.



Kapacitu na Eutelsat W2 z pohledu českého a slovenského trhu využíval distribuční balík DTC (direct to cable) Sony Pictures International s kanály AXN, AXN Crime a AXN Sci-Fi s českou audio stopou, dále česko-slovenská verze Fashion TV a také hudebně-dokumentární kanál Nat Geo Music. Kanály AXN používají k distribuci sousední Eurobird 16A (15,8°E), takže u kabelových operátorů stačilo přeladit přijímač na nový kmitočet. Nat Geo Music vysílá z důvodu havárie satelitu W2 dočasně FTA na 13°E v rámci paketu Sky Italia.

Kapacitní problém Eutelsatu na pozici 16°E vyřeší nový satelit Eutelsat W3B, který bude vynesen až v závěru roku 2010 za pomocí nosné čínské rakety Long March 3B.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články