Quantcast

UPC Direct chce urychlit přesun na satelity Thor

| Tisk

logo Středoevropská satelitní placená televize UPC Direct hodlá přesunout svoji službu ze satelitů Astra na družice Thor 5 a Thor 6 rychlejším tempem než se původně plánovalo. Vyplývá to z neoficiálních informací, které se podařilo získat serveru parabola.cz.

Paralelní šíření programové nabídky UPC Direct na stávajícím satelitním systému Astra (19,2°E) a novém Thor (0,8°W) by mělo odstartovat nejpozději k 1.5.2010. Termín nemusí být definitivní a středoevropský "direct" se zde může objevit i dříve. První transpondér s programy UPC Direct pracuje na starším satelitu Thor 3 již od konce října/októbra loňského roku.

technické parametry:

* Thor 3 (0,8°W), freq. 11,727 GHz, pol. V, SR 28000, FEC 7/8, DVB-S

Multiplex přenáší identický obsah jako na satelitním systému Astra (19,2°E), na freq. 12,304 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S a používá identické kryptovací systémy CryptoWorks a Nagravision 3. Některé programy jsou kódované i systémy Irdeto 2 a Mediaguard 2 pro potřeby platforem Canal Digitaal, TV Vlaanderen a TeleSat. Paradoxně i zde. Chybí zde ale elektronický programový průvodce (EPG).

Programy UPC Direct na 0,8°W lze přijímat se stávajícími přístupovými kartami platformy.

UPC Direct používá na Astře jen pět vlastních transpondérů (10,920; 11,671, 11,992, 12,304 a 12,382 GHz). S přesunem na 0,8°W/1°W rozšíří svoji přenosovou kapacitu na celkem sedm transpondérů, které s největší pravděpodobností budou pracovat s jinými parametry než na pozici 19,2°E a kapacita jednotlivých multiplexů bude vyšší, což umožní šířit více programů v rámci jednoho multiplexu nebo vyšší kapacita multiplexu zlepší technickou kvalitu šířených programů.

Souběžné šíření služby UPC Direct ze dvou satelitů by mělo podle informací webu parabola.cz probíhat do 31.7.2010. Po tomto datu má satelitní platforma vysílat už jen z nové pozice - 0,8°W/1°W - tedy už za půl roku. Podle dřívějších plánů měla služba na Astře skončit na podzim t.r. Zástupci UPC nechtěli informace webu komentovat.

Snahou bude ukončit souběh v co nejkratším možném termínu - zejména z důvodu dovolených. Konec Directu na Astře totiž podle aktuálních plánů spadá do nejméně vhodného období. Navíc dřívějším koncem platformy na stávající pozici výrazně ušetří za šíření programů. Kapacita u satelitního operátora SES Astra je výrazně dražší ve srovnání s konkurenčními nabídkami. Satelitní operátor má větší poptávku po kapacitě než může nabídnout. Dřívější konec šíření může vyřešit kapacitní krizi na 19,2°E. Poptávka po kapacitě je například z Německa. Pay-tv služba Sky Deutschland chce v létě spustit další programy ve vysokém rozlišení obrazu.

Co získá abonent UPC Direct z nové pozice?

Přesunem služby na pozici 0,8°W/1°W se změní programová nabídka - především se rozšíří. V rámci platformy se objeví řada nových programů, které provozovatel z kapacitních důvodů nemohl už zařadit na transpondéry na Astře. O které programy půjde nemůže portál parabola.cz zatím referovat. Jednání s vysílacími společnostmi probíhají a jakýkoliv únik informací by mohl ohrozit zařazení programu do nabídky a tím i podpisu smlouvy.

Satelitní televize UPC Direct je určena pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Na pozici 0,8°W/1°W spojí síly s Focus Sat, kterou zde provozuje rumunská UPC. Jedna modulace mnohých programů pro čtyři trhy znamená výrazné finanční úspory. Operátor ušetří ještě více - v závěru loňského roku se totiž dohodl se skandinávskou platformou Canal Digital na sdílení programů, které jsou společné pro severní, střední a východní Evropu. Může se například jednat o Eurosport, VH1 European, CNN International, Sky News a řady dalších. Simulcrypt se severskou platformou znamená další výhodu jak pro vysílatele (úspora finančních prostředků), tak i pro koncové diváky.

UPC Direct na nové pozici začne nabízet programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). První HD stanice budou v nabídne během druhé poloviny letošního roku. Po konkurenčních satelitních službách Skylink, CS Link , Magio Sat (pouze SR), Hello HD a T-Home (pouze Maďarsko) se pro diváky rozšíří nabídka stanic v high-definition TV.



Satelitní operátor SES Astra přijde o jednoho zákazníka na 19,2°E - ztratí zároveň svoji pozici na českém, slovenském a maďarském trhu. Navíc odchodem Directu přijde zcela o maďarský trh.

Co se pro zákazníky platformy změní?

Patrně nejzásadnější změnou pro diváky bude přeladění parabol na novou pozici. Tu již zpopularizoval konkurenční operátor RCS/RDS službou Digi TV a dokázal z relativně neznámé pozice ve středovýchodní Evropě vybudovat jednu z nejoblíbenějších lokací. Ukázalo se, že divák nemusí mít k dispozici stovky volně vysílaných TV a R programů jako na 19,2°E ale postačí základ - programy v českém nebo slovenském jazyce. Tak jako je běžné v nabídkách kabelových operátorů u nás.

Nová pozice naší nejstarší digitální placené satelitní televize se stále buduje a zatím neobsahuje výrazný počet volně vysílaných stanic. To se ale s přestupem platformy může změnit. Zatím novou pozici podporují svojí přítomností menší slovenské privátní televize a rádia, které jsou zde šířeny FTA.

S přesunem na novou pozici UPC Direct výrazně ožije a zároveň hodlá výrazně posílit svoji pozici na všech trzích, kde působí. Stane se z platformy silný hráč se kterým musejí konkurenční platformy počítat v boji o zákazníky.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články