Quantcast

DVB-T síť 1 a 2 posílí vysílač Pardubice - Krásné

| Tisk

logo Digitální terestrické vysílání (DVB-T) se na konci tohoto měsíce rozšíří do dalších lokalit. Výrazně se rozšíří pokrytí digitálním signálem oblast východních Čech spuštěním vysílače Hradec Králové/Pardubice z kóty Krásné pro sítě 1 a 2 a od června také se zlepší pokrytí sítě 1 vysílačem Frýdek z kóty Lysá hora a koncem tohoto měsíce dozná zlepšení pokrytí síť 2 vysílačem Vimperk (Mařský vrch).

Multiplex 1 z vysílače Pardubice - Krásné odstartuje o dva měsíce dříve než byl původní záměr (původně 31. května 2010). Od středy 31.3.2010 bude v oficiálním provozu tzv. veřejnoprávní multiplex s programy České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) na K32. Signál pokryje podstatnou část Pardubického kraje i okrajové oblasti sousedních krajů.

"Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ovšem udělil České televizi individuální oprávnění pro vysílání DVB-T z kóty Pardubice – Krásné do 31. 12. 2012 jen efektivním vyzářeným výkonem 25 kW oproti plánovaným 100 kW, a to s poukazem na mezinárodní kmitočtovou koordinaci (evropská úmluva o ochraně analogových frekvencí platí až do roku 2015). Lze proto s vysokou pravděpodobností očekávat, že kvalita digitálního signálu ČT z Krásného bude v některých lokalitách částečně snížena, zejména v částech Rychnovska a Orlickoústecka," uvedl Štěpán Janda z tiskového útvaru ČT.

"Skutečný stav bude Česká televize monitorovat prostřednictvím kontrolních měření v terénu a již nyní vyvíjí veškeré úsilí, aby pro diváky v dotčených regionech zajistila nejkvalitnější možné pokrytí digitálním signálem veřejnoprávního multiplexu dříve než po roce 2012. ČT požádala Český telekomunikační úřad jako správní orgán a České Radiokomunikace coby poskytovatele vysílacích služeb, aby učinili všechny kroky nezbytné pro co nejrychlejší navýšení efektivního vyzářeného výkonu pro síť 1 z Krásného na plánovaných 100 kW," dodává.

obrázek Na stejný termín (31.3.2010) je podle webu společnosti České Radiokomunikace (ČRa) naplánováno spuštění vysílače Pardubice (Krásné) i pro komerční multiplex 2, který bude pracovat na K39. Zde je naplánovaný vyzářený výkon 100 kW.

Na stejné období konec března odstartuje další vysílač sítě 2 a to Vimperk - Mařský vrch na K50. Půjde o dočasný kmitočet platný do konce června. Pak ČRa vysílače Vimperk a České Budějovice v rámci SFN sítě přeladí na finální 39. kanál.

S měsíčním předstihem oproti plánu bude 30. 6. 2010 rozšířena síť 1 také o vysílač Frýdek – Lysá hora. Ten pokryje digitálním zemským vysíláním ČT na 54. kanálu značnou část Moravskoslezského kraje. O přesném termínu a technických parametrech bude Česká televize informovat na přelomu března a dubna.

Síť 1 provozovaná Českou televizí šíří digitální zemské vysílání (DVB-T) multiplexu veřejné služby – programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby a stanice Českého rozhlasu.

Síť 2 provozuje společnost České Radiokomunikace. Mux obsahuje programy komerčních vysílatelů - TV Nova, Nova Cinema, Prima TV, Prima Cool a TV Barrandov.

přehled připravovaných vysílačů v nejbližším období:



* MUX 1 ... Pardubice (Krásné) ... K32 / 25 kW (od 31.3.2010)
* MUX 1 ... Frýdek (Lysá hora) ... K54 (od června 2010)
* MUX 2 ... Pardubice (Krásné) ... K39 / plán. 100 kW (od 31.3.2010)
* MUX 2 ... Vimperk (Mařský vrch) ... K50 / 100 kW (od 31.3.2010)
* MUX 2 ... Jihlava (Javořice) ... K35 / 100 kW (od konce dubna 2010)
* MUX 3 ... Jihlava (Javořice) ... K30 / 100 kW (od konce dubna 2010)

Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB‑T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.

redakce





Reklama




Vybrané články