Quantcast

UPC Direct nabídne z pozice 0,8W nové atraktivní stanice

| Tisk

logo Středoevropská satelitní pay-tv platforma UPC Direct, přinese svým zákazníkům z nové orbitální pozice 0,8°W ze satelitů Thor 5 a Thor 6 řadu nových kanálů. Diváci se mohou těšit na přidání několika žádaných stanic. Po dnešním postupném zaktivování nových transpondérů pro zákazníky UPC Direct a Focus Sat server parabola.cz přináší přehled toho, co nového nabídne platforma zákazníkům.

V nabídce UPC DTH, provozovatele služby, se objeví tyto stanice: CS Film / CS Mini, Filmbox Family, History Channel (SD), Joj Plus, STV2 (Dvojka), STV3 (Trojka), TV Doma, Óčko, Z1, Prima COOL, Sport 2, Sport 5, MTV Czechia, Nickelodeon, Nat Geo Wild, DoQ, Fishing and Hunting a prémiový kanál Cinemax 2. Všechny stanice budou opatřeny českou audio stopou, respektive českými titulky (Nat Geo Wild). Některé stanice mohou být z důvodu omezení vysílacích práv dostupné jen v Česku nebo na Slovensku (týká se to celoplošných kanálů).

Na transpondérech UPC Direct se také objeví stanice ESPN America, MTV Czechia, MTV Dance, MTV Rocks, MTV Hits, VH1 a VH1 Classic, které na stávající pozici 19,2°E získávala v rámci simulcryptu od jiných vysílatelů. Diváci platformy tak o této stanice nepřijdou.

Technická kvalita drtivé většiny programů UPC Direct na nových satelitech Thor 5 a Thor 6 je výrazně lepší - obraz je ostřejší a kvalitnější. Rozlišení prakticky všech programů je 720x576. Kvalita mnoha placených stanic je lepší než například v paketech Digi TV, CS Link a Skylink. V době publikování textu vysílaly kanály HBO2 a HBO Comedy s datovým tokem dokonce 8 Mbit/s.

UPC Direct bude proto silnou konkurencí pro naše ostatní satelitní služby.

Zajímavostí je, že na transpondérech UPC Direct v současnosti chybí Eurosport 2 Bundesliga - dnes známá pod novým regionálním označením Eurosport 2 North East Europe (Eurosport 2 pro severovýchodní Evropu) s českým komentářem (na satelitu bude pro DTH příjem zatím jen v nabídce Digi TV). Do české nabídky se zřejmě ani nepočítá s kanály AXN Crime a AXN Sci-Fi (budou v maďarské a rumunské nabídce).

HD nabídka platformy bude obsahovat stanice, na které server parabola.cz již dříve upozornil - tedy Nova HD a ČT HD (ČT1 HD). V nabídce budou také kanály Nova Sport HD a zřejmě také History HD a Eurosport HD (zařazení zatím není potvrzeno). ČT HD je vysílán s audio trackem AC3. Maďarské abonenty potěší M1 HD, Duna HD a HBO HD HUNGARY. "HD transpondér" zatím není zcela zaplněn. Do multiplexu se vejdou ještě zhruba dvě HD stanice. V nabídce překvapivě chybí HBO HD CZ.

Na transpondérech UPC Direct zatím není šířen zpravodajský kanál České televize - ČT24. Ten zatím na této pozici 0,8°W - 1°W nabízí free-to-air konkurenční platforma Digi TV.

EPG (elektronický programový průvodce) u všech stanic zatím není k dispozici. Vysílání EPG dat se plánuje spustit do zahájení ostrého provozu z pozice 0,8°W (květen 2010).



Transpondéry UPC Direct jsou společné s Focus Sat. Řada programů je kryptována systémy Conax + CryptoWorks + Nagravision 3 (tedy pro karty UPC a Focus Sat). Některé jsou určeny jen pro rumunský trh a využívají proto jen systém Conax.

Focus Sat v současnosti využívá ještě tři transpondéry na starším satelitu Thor 3 (0,8°W). Tuto kapacitu k 8.4.2010 opustí a satelit bude vyřazen z provozu na 0,8°W. Do té doby bude muset dojít k přeladění zákazníků na nové transpondéry.

Připomeňme, že UPC DTH podepsal kontrakt na 7 transpondérů s Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) pro šíření programové nabídky UPC Direct pro český, slovenský a maďarský trh. Tři další transpondéry dodá sesterská rumunská platforma Focus Sat. 10 transpondérů je startem pro platformu z nové pozice 0,8°W a začínající boj o abonenty. Na stávající 19,2°E skončí během léta. Do té doby bude muset dojít u zákazníků k přeladění na nové parametry.

Přístupové karty UPC pro příjem z nové pozice zůstávají stejné (nemění se). Podobně ani set top boxy.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články