Quantcast

7 milionů polských domácností přijímá satelity Astra

| Tisk

logo Lucemburský satelitní operátor SES Astra opět významně zvýšil svůj dosah na polském trhu. Podle aktuálního průzkumu přijímá programy z Astry až 7 milionů polských domácností. Z tohoto počtu 2,1 milionů sleduje programy přímo ze satelitu Astra, zbytek prostřednictvím kabelové sítě (téměř 5 milionů domácností). Informoval o tom portál satkurier.pl.

Průzkum uskutečněný v roce 2009 vyústil v několik zajímavých postřehů. Ukazuje, že satelitní trh roste velmi rychle, mnohem rychleji, než analytici pro tento trh předpokládají. Zajímavé je, že satelitní trh roste nejlépe pokud je k dispozici pozemní digitální televize. Příjem programů ze satelitů vítězí také v přímé konkurenci s příjmem služby z kabelových sítí. Ve srovnání s rokem 2008 se v roce 2009 zvýšil počet domácností, které přijímají programy ze satelitu o téměř 5 milionů.

Celkem 4,5 milionů domácností v Polsku sleduje programy přes satelit (32%), 4,9 milionu domácností z kabelových sítí (34 procent), 4,8 milionu polských domácností sleduje stanice z terestrických vysílačů (33 procent) a zhruba 100 tisíc domovů (cca 1 procento) z internetu. Astra významně zvýšila podíl satelitní televize v zemi o 23 procent z 1,7 milionu (rok 2008) na 2,1 milionu domácností (rok 2009). Polské domácnosti představují 5,8 procentní podíl na příjmu satelitních signálů v Evropě.

Studie také uvádí stinnou stránku polského trhu a jejího procesu přechodu na digitální šíření. Ukazuje se, že 99 procent polských domácností přijímá digitální vysílání prostřednictvím satelitu. Horší situaci představují i pro kabelovou televizi. 17 procent jejich zákazníků má přístup k digitálnímu vysílání kabelových operátorů. Katastrofou působí fakt, že pouze tři procenta tamních domácností přijímá DVB-T.

Zvýšení pokrytí SES Astra v Evropě ukazuje, že společnost úspěšně realizuje svůj obchodní model a to navzdory obtížné situaci na trhu. Zvláště Astru potěšilo, že příjem digitálního vysílání ze satelitu v Polsku meziročně vzrostlo o téměř 23 procent. Astra CEE neusíná na vavřínech a pracuje na posílení pozice na polském trhu.

Na evropské úrovni signály ze satelitů SES Astra přijímá 125 milionů domácností v Evropě a severní Africe, což znamená meziroční zvýšení o více než 3 miliony domácností. Podíl digitálního satelitního vysílání se zvýšil na 92 procent ze 71 na 77 milionů domácností.

Poslední rok byl ve znamení HDTV. Od ledna 2005 se v Evropě prodalo téměř 125 milionů HD ready přijímačů, což představuje 60 procent evropských domácností s televizorem. 50 milionů přijímačů bylo prodáno jen v roce 2009.

Astra v současné době šíří více než 110 programů v HD kvalitě v Evropě. Velká část z nich vysílá prostřednictvím satelitů Astra. Odborníci odhadují, že v roce 2012 bude přes satelit vysílat několik stovek kanálů ve vysokém rozlišení.



Podle posledního Satelitního monitoru Astry přijímá 244 milionů domácností TV vysílání (analog + digitál). Satelitní systém Astra přijímá 125 milionů domácností v Evropě a severní Africe (z toho 57 milionů formou DTH). Přibližně 60% (146 milionů) domácností přijímá digitální TV vysílání (satelit, kabel, terestrické šíření, IPTV).

Situace s digitalizací u našich severních sousedů je špatná. Horní výsledky v zavádění digitalizace než Polsko má pouze Bulharsko a Rumunsko. Srovnatelná situace je na Ukrajině a v Bělorusku. Opačná situace je ve Velké Británii, Irsku, německy mluvících zemích, Itálii.

71 milionů evropských domácností přijímá programy ze satelitu (49% ze satelitu), kabelové vysílání 24 milionů domácností (16%), pozemní digitální signál 41,7 mil. domácností (29%) a IPTV až 9 milionů domácností (6 procent).

Průzkum Astra Satellite Monitor zahrnuje 25 zemí v Evropě, kterého se účastnilo 70 tisíc respondentů. V Polsku se průzkumu zúčastnilo 3 tisíce domácností. Průzkum byl proveden v listopadu a prosinci 2009.

redakce





Reklama




Vybrané články