Quantcast

Badr 5 - nové možnosti DX příjmu u nás?

| Tisk

V poslední době roste zájem diváků v Evropě o arabské programy. Důvodů je hned několik - atraktivní nabídka tématických kanálů, které osloví i evropského diváka. Namátkou stačí připomenout filmové, seriálové a zábavní kanály pod značkou MBC (MBC1, MBC2, MBC3, MBC4, MBC Action, MBC Persia), sportovní televize jako Al Jazeera Sport Channel (AL Džazíra Sport), Al Kass či Dubai Sport.

Další vlnu zájmu o arabské televize budí nové programy ve vysokém rozlišení (HDTV). Některé z nich vysílají volně a obsahují přenosy jinak často pro diváky v HD kvalitě nedostupné. Mezi žádané free-to-air HD programy zaslouženě patří Al Kass HD a Dubai Sport HD. Oba programy vysílají ze satelitu Badr 4 na orbitální pozici 26°E. Satelit pokrývá relativně silným signálem i oblast střední Evropy a příjem transpondérů je u nás možný již s parabolami od průměru 90 cm.

Na stejné pozici je také umístěn satelit Badr 6 prakticky zamezil příjem arabských programů u nás. Některé transpondéry lze přijímat u nás na parabolách od průměru 150 cm. Většinu multiplexů ale s většími parabolami. Badr 6 má hlavní zónu pokrytí severní Afrika + střední Východ. Mimo tento region signál velmi rychle klesá.

Arabsat, arabský satelitní operátor družic řady Badr a Arabsat, nedávno oznámil svůj záměr rozšířit nabídku kanálů v high-definition TV. Arabsat totiž vidí další potenciál v růstu jeho tržeb - televizní vysílání v HD kvalitě. Kapacity není neomezené množství a k dalšímu růstu společnosti má přispět nový satelit Badr 5.

Družice Badr 5 zatím nebyla vynesena. Start nosné rakety Proton je předběžně naplánován na 3.6.2010. Kosmický aparát bude mít celkem 46 transpondérů v Ku pásmu, kapacitu v S pásmu a čtyři transpondéry v Ka pásmu. Badr 5 bude pracovat na pozici 26°E.

Pozice 26 st. východně získá výraznou posilu, která významně rozšíří transpondérovou kapacitu na jedné z nejžádanějších lokací v zemích arabského světa. Pro diváky v regionu a vysílatele to je vítané rozšíření provozní kapacity. Diváci v Evropě zřejmě nebudou z nového připravovaného satelitu Badr 5 příliš potěšeni. Předběžný footprint satelitu se totiž podobá družici Badr 6 s tím, že směrem na sever (do Evropy) je signál značně omezen a podle odhadů bude příjem proti Badr 6 ještě obtížnější. Mapky s pokrytím bývají často podhodnocené a je možné, že přinesou nejedno příjemné překvapení.

Badr 5 bude pracovat v celkem 4 kmitočtových pásmech:

10,7 až 10,95 GHz (svazek Pan-Arab)
11,2 až 11,45 GHz (svazek Pan-Arab)
11,7 až 12,50 GHz (svazek Pan-Arab, Maghreb, Central Asia)
12,5 až 12,75 GHz (svazek Pan-Arab)

K dispozici budou celkem tři různé svazky pokrytí. Z toho pouze v pásmu 11,7 až 12,5 GHz bude možné využívat tři různé svazky Pan-Arab, Maghreb, Central Asia. V ostatních pásmech bude Pan-Arab beam.


Novinkou pozice 26°E bude tzv. sub-Ku pásmo - tedy kmitočtový rozsah 10,7 až 10,95 GHz.

obrázek
▲ Mapa č. 1 - Předběžné pokrytí Badr 5, Pan-Arab beam (mapky: Arabsat)


obrázek
▲ Mapa č. 2 - Předběžné pokrytí Badr 5, Maghreb beam




obrázek
▲ Mapa č. 3 - Předběžné pokrytí Badr 5, Central Asia beam

Z mapových podkladů lze vyčíst snahu Arabsatu proniknout na nové trhy - země střední Asie. Může se jednat o expanzi arabských kanálů na nové trhy, případně i naopak.

Zajímavostí Badr 5 je také možnost využívání kapacity v pásmu 11,7 až 12,5 GHz. Toto kmitočtové pásmo nyní využívají družice Badr 4 a Badr 6. Nabízí se zde možnost přepnutí transpondérů ze satelitů na novou družice Badr 5, čímž se mohou výrazně změnit podmínky příjmu. Tím by mohli diváci přijít i o některé atraktivní programy, které lze sledovat s parabolami menších rozměrů i u nás.

Plány provozovatelů arabských satelitních systémů není pro diváky u nás vůbec příznivý. Začalo to satelity Badr 6 (26°E) a Atlantic Bird 4A (7,2°W), které značně zhoršily příjmové podmínky u nás. Podle odhadů ani Badr 5 nepřinese žádanou změnu.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články