Quantcast

Astra 3B bude mít tři svazky. Podrobnosti o nové družici

| Tisk

logo Společnost SES Astra, přední evropský provozovatel flotily satelitů pod názvem Astra, plánuje pro region střední Evropy (včetně České republiky a Slovenska), východní a jihovýchodní Evropy a zemí Beneluxu nový telekomunikační satelit Astra 3B. Nový kosmický aparát bude vynesen 24. března 2010 (předpokládaný termín) z kosmického střediska Kourou ve Francouzské Guyaně.

Nový satelit satelitnímu operátorovi SES Astra dodala společnost EADS Astrium a přinese značné oživení orbitální pozice 23,5 stupně východně.

Transpondéry Astra 3B

Astra 3B bude mít celkem 60 transpondérů v Ku pásmu. Transpondéry budou pracovat v kmitočtovém rozsahu 11,45 až 12,75 GHz v následujícím kmitočtovém plánu:

11,45 až 11,70 GHz (12 transpondérů, pásmo B)
11,70 až 12,10 GHz (20 transpondérů, pásmo E)
12,10 až 12,50 GHz (20 transpondérů, pásmo F)
12,50 až 12,75 GHz (12 transpondérů, pásmo G)

Výše uvedená pásma jsou zavedeným označením SES Astra z pozice 19,2°E a původními satelity, které vytvořily jednu z nejpopulárnějších orbitálních pozic v Evropě. Zejména v té západní.

Vedle kapacity v Ku pásmu bude nový satelit disponovat 4 transpondéry v Ka pásmu pro obousměrné přenosy dat:

21,40 až 22,00 GHz (4 transpondéry)

Vytváření záložní kapacity na pozici 23,5°E

Astra se může pochlubit tím, že Astra 3B přinese očekávanou záložní kapacitu pro případ, že některý z transpondérů z technických důvodů přestane pracovat. Díky tomuto znamenitému řešení a umístění více satelitů na jedné pozici je zajištěn kontinuální provoz. Divák žádný výpadek nezaregistruje. Provoz převezme druhý satelit Astry (často) bez změny kmitočtu.

Více satelitů Astra na pozici 23,5°E

Na pozici 23,5°E aktuálně pracují tři satelity Astry. Nejstarší Astra 1E, dále Astra 1G a také Astra 3A. Nový satelit Astra 3B nahradí "jedničkové" satelity - tedy Astra 1E a Astra 1G. Na pozici 23,5°E budou dále sloužit Astra 3B a Astra 3A.


logo
Kmitočty programů se po výměně satelitů měnit nebudou. S výjimkou české hudební a lifestylové televize Óčko, která se musí přesunout na nový kmitočet. Ta stávající downlink frekvence totiž není v kmitočtovém plánu ani Astry 3A a ani nové Astra 3B (viz. přehled výše). Změna kmitočtu čeká také ČT HD.

Pokrytí satelitu Astra 3B

Největší překvapení SES Astra si nechala na konec - a to pokrytí satelitu Astra 3B. Družice nebude mít "jen" dva svazky pokrytí ale rovnou tři. Pro diváky v Česku a na Slovensku budou z toho nejdůležitější dva - evropský a panevropský. Třetí svazek bude nasměrován na Střední Východ.

Evropský svazek Astry 3B vzdáleně připomíná footprint Astra 3A. Jen o něco málo širší a nasměrován více na střední Evropu. V hlavní zóně je celé území České republiky, Slovenska ale také Německo, Benelux, Švýcarsko, severní část Itálie, Rakousko, Maďarsko a například také Polsko. Pro příjem v těchto zemích bude postačovat parabola o průměru 60 cm.

Podle předpokládaného pokrytí nebude signál z Astry 3B dostupný s parabolami menších rozměrů například v Irsku, Španělsku, Portugalsku, Řecku či na Kypru.

Evropský svazek mohou používat domácí platformy CS Link a Skylink. Bez problému pokrývá obě země pro které jsou služby určeny - Českou republiku a Slovensko. Informace ale ještě není potvrzena.


logo
▲ mapa č. 1 - Pokrytí satelitu Astra 3B, evropský svazek (european beam)

Panevropský svazek, jak již název naznačuje, pokrývá většinu území Evropy (vč. Kanárských ostrovů). Pro příjem bude stačit 60 cm parabola. S parabolami větších rozměrů bude možné vysílání naladit také v severní Africe a na Středním Východě.



Tento svazek bude využíván zejména pro vysílání kanálů do celé Evropy (stanice s vysíláním do zahraničí atp.). Svazek a tedy i rozšířené pokrytí mohou využít i naše domácí platformy.


logo
▲ mapa č. 2 - Pokrytí satelitu Astra 3B, panevropský svazek (paneuropean wide beam)

Třetí mapka přináší pokrytí spot beamu - ve svazku pro Střední Východ. Pozice 23,5 stupně východně otevře nové možnosti SES Astra pro další expanzi. Satelitní operátor může konkurovat nedaleké pozici 26°E satelitního operátora Arabsat. Pro tento region může pracovat až 12 transpondérů. Pro příjem bude v hlavní zóně nutná parabola o průměru kolem 80 cm.


logo
▲ mapa č. 3 - Pokrytí satelitu Astra 3B, svazek Střední Východ (Middle East spot beam)

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články