Quantcast

Krize na 16E: Eutelsat uvedl do provozu Eutelsat W2M

| Tisk

logo Satelitní operátor Eutelsat obnovil provoz všech služeb na orbitální pozici 16 stupňů východně. Provoz za Eutelsat W2 zajišťují tři satelity - konkrétně Eurobird 16A, Eutelsat Sesat a Eutelsat W2M. Poslední uvedený satelit je největší překvapením. Jde také o poškozenou družici, kterou před rokem operátor odmítl zařadit do flotily Eutelsatu. Nakonec ten defekt nebude tak významný.

Satelit Eurobird 16A (bývalý Atlantic Bird 4 ) pracuje na pozici 16°E (přesněji 15,8°E) od dubna 2009 jako posila satelitu Eutelsat W2 po nevydařeném přesunu satelitu Eutelsat W2M do komerčního provozu na tuto lokaci.

Druhý z posily na 16°E je Eutelsat Sesat. Tento kosmický aparát dříve sloužil na pozici 36°E. Na konci první dekády ledna/januára letošního roku veškerý provoz převzal moderní výkonný satelit Eutelsat W7 s pěti svazky pokrytí. Sesat tak mohl najít nové uplatnění a začal se přesouvat směrem na západ. Shodou náhod byl v době havárie Eutelsat W2 už kolem pozice 16°E. Takže bylo otázkou hodin, kdy začne zde pracovat.

Třetí do trojky na 16°E je nyní Eutelsat W2M. To je největší překvapení Eutelsatu. Družici dříve odmítl začlenit do své flotily kvůli defektu. V létě 2009 překvapivě satelit ožil na nové pozici 3,1°E a v polovině ledna zde ukončil provoz a zamířil na 16°E, aby pomohl řešit havarijní situaci Eutelsatu, ke které došlo ve středu 27.1.2010 kolem 21. hodiny na družici Eutelsat W2. Ta se úplně odmlčela a satelitní operátoři s DTH platformami ze střední a východní Evropy (Total TV, DigitAlb, TVR), DTC služby (Sony Pictures International) a televizní společnosti využívající kapacitu na 16°E pro přenos zpravodajských příspěvků (vč. TV Nova a Markíza) byly odstřiženi od světa satelitní komunikace.

Pozice 16°E má aktuálně v provozu tyto tři satelity:
Eutelsat Sesat
Eutelsat W2M
Eurobird 16A



Co bude se satelitem Eutelsat W2 není v tuto chvíli jasné. Součástí celé operace na 16°E, která probíhala cca 44 hodin (!), bylo uvedení satelitu W2 do "bezpečného stand-by módu" na základě požadavků Eutelsatu a výrobce družice Thales Alenia Space. Oba subjekty budou nyní celou technickou anomálii vyšetřovat.

Eutelsat W2 šířil programy i pro český a slovenský trh - konkrétně českou verzi módního kanálu Fashion TV, hudebně-dokumentární kanál Nat Geo Music a také balík kanálů Sony Pictures International s programy AXN Central Europe, AXN Romania, AXN Crime a AXN Sci-Fi s českou audio stopou. Z těchto tří stanic vysílají volně Fashion TV a Nat Geo Music. Druhá ze zmíněných stanic vysílala dočasně FTA i na pozici 13°E kvůli zajištění kontinuity šíření programu pro kabelové operátory v celé Evropě.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články