Quantcast

Eutelsat představil pokrytí satelitů W2M a Sesat na 16E

| Tisk

logo Evropský satelitní operátor Eutelsat zveřejnil mapky pokrytí nových satelitů Eutelsat W2M a Eutelsat Sesat, které od konce ledna 2010 pracují na pozici 16 stupňů východně. Tyto dvě družice byl Eutelsat nucen uvést zde do provozu po nečekaném výpadku signálu všech transpondérů satelitu Eutelsat W2.

Vedle přesunu provozů na nové satelity Eutelsat W2M a Eutelsat Sesat se některé služby přesunuly na družici Eurobird 16A, která je také na pozici 16°E. Satelit Eurobird 16A žádné překvapení v posledních dnech nepřinesl - družice zde totiž slouží jako posila původního satelitu Eutelsat W2 od léta loňského roku.

Eutelsat Sesat
Po kosmickém aparátu Eurobird 16A je Eutelsat Sesat další (a ne poslední) posilou pozice 16°E. Satelit do ledna sloužil na pozici 36°E spolu s Eutelsat W4 . Nový satelit Eutelsat W7 převzal veškerý provoz za Eutelsat Sesat a družice pak opustila pozici a směřovala na západ. Shodou okolností se v kritický den (27.1.2010) pohybovala kolem 16°E.

Eutelsat Sesat je na samém konci své očekávané životnosti. Satelit s kapacitou 18 transpondérů byl vynesen v dubnu 2000. Předpokládaná životnost Sesat je pouhých 10 let.


obrázek
Mapka č. 1 - Footprint Eutelsat Sesat, pevný svazek

Eutelsat Sesat má dva svazky pokrytí - fixní a přepínatelný. Pevný svazek pokrývá zejména západní a střední Evropu. V hlavní zóně se EIRP pohybuje kolem 48 dBW. Signál z tohoto svazku lze přijímat téměř v celé Evropě, včetně severní Afriky, Středního Východu a zemí bývalé SNS.


obrázek
Mapka č. 2 - Footprint Eutelsat Sesat, měnitelný svazek

Druhý svazek - měnitelný je nastaven (zejména) na pokrytí Balkánu. V hlavní zóně je i střední Evropa (Česko a Slovensko) a EIRP je maximálně 49 dBW.

Eutelsat W2M
Další posilou 16E je satelit Eutelsat W2M, který byl po vzniku krize pozice 16°E nakonec zařazen do flotily Eutelsatu a uveden do provozu na pozici 16°E, kde měl pracovat i podle dřívějších plánů operátora.

W2M byl vynesen 20. prosince 2008. Družice má také dva svazky pokrytí. Z toho jeden je nasměrován do Evropy, druhý na ostrovy v Indickém oceánu.


obrázek
Mapka č. 3 - Footprint Eutelsat W2M, evropský svazek

Evropský svazek (widebeam) pokrývá prakticky celou Evropu, v hlavní zóně je téměř celá Evropa. EIRP v této oblasti dosahuje až 51 dBW, což zajišťuje bezproblémový příjem programů s parabolami malých rozměrů (60 cm a více).




obrázek
Mapka č. 4 - Footprint Eutelsat W2M, měnitelný svazek

Měnitelný svazek (steerable beam) dosahuje EIRP až hodnoty 52 dBW a slouží jako přímá náhrada za kapacitu na původní družici Eutelsat W2.

Původní satelit Eutelsat W2 je v současné době mimo provoz. Eutelsat s výrobcem satelitu provádějí analýzy vzniklé havárie družice. Osud W2 není jasný.

Na pozici 16°E v současnosti dodávají signály domácnostem (nejen) ve střední a východní Evropě W2M, Sesat a Eurobird 16A. Pozice 16°E je využívána i k distribuci TV signálů pro kabelové a satelitní operátory a také distribuci zpravodajských příspěvků jednotlivým televizním studiím. Výpadek družice Eutelsat W2 ovlivnil trh se satelitní a kabelovou televizí u nás. Kapacitu na tomto satelitu totiž využívaly programy AXN CE, AXN Romania, AXN Sci-Fi a AXN Crime v češtině ale také česká verze Fashion TV a také Nat Geo Music.

redakce





Reklama




Vybrané články