Quantcast

Thor 6: Musiq1, TV Živa, TV Patriot, TV8 na novém kmitočtu

| Tisk

logo Slovenské komerční televize Musiq1, TV Živa, TV Patriot, TV8 a slovenská rádia Express, FUN Radio, Radio One Banská Bystrica se dnes objevily na novém kmitočtu v rámci orbitální pozice 0,8W.

Všechny tyto programové TV a rozhlasové služby doposud vysílaly na satelitu Thor 5, na kmitočtu 12,417 GHz, pol. V, SR 28000, FEC 7/8, DVB-S z transpondéru s celoevropským pokrytím (tedy včetně severní, střední a východní Evropy). Vysílání je zde nadále dostupné.

Dnes bylo zahájeno šíření těchto programů na nové frekvenci 11,919 GHz, pol. V, tentokrát ze satelitu Thor 6 s evropským pokrytím (bez DTH pokrytí severní Evropy). Důvodem přesunu stanic bude s největší pravděpodobností snaha uvolnit kapacitu pro stanice, které vyžadují panevropské pokrytí - například společné programy pro Canal Digital a UPC Direct, které mají například problém s National Geographic Wild HD. Canal Digital stanici šíří přes severní svazek Thor 6 a UPC přes evropský svazek stejného satelitu. Bohužel ani jeden ze svazků Thor 6 nevyhovuje k pokrytí DTH pro území od Skandinávie po Rumunsko.

Thor 5 je na tom výrazně lépe. Vedle 15 transpondérů s pokrytím severní Evropy má 9 transpondérů, které mohou poskytnout celoevropské pokrytí. A všechny jsou již obsazeny. K získání potřebné kapacity je nutné provést přesun programů na jiné transpondéry Thor 6, které nevyžadují pokrytí celé Evropy.

nové technické parametry:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 11,919 GHz
polarizace: vertikální
SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S
modulace: QPSK
kódování (CA systém): žádný

nově šířené slovenské TV programy:

Musiq1, TV Živa, TV Patriot, TV8.SK

nově šířené slovenské rozhlasové programy - HE AAC:



Express Bratislava, Express Západ, Express Stred, Express Východ, Express Žilina, FUN 1 - 5

nově šířené slovenské rozhlasové programy - MPEG-1 Layer 2:

Express, Radio One Banská Bystrica, Europa 2 Stred, Europa 2 Vychod

Všechny tyto slovenské televizní a rozhlasové stanice vysílají volně ( FTA). Regionální mutace Rádia Express a FUN Rádia jsou vysílány především pro potřeby šíření na VKV/FM vysílače a jsou proto v jiném audio formátu - HE AAC. Individuální příjem je možný za předpokladu, že přijímač tento formát podporuje.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články